Inzagen gordingen

Herbiek

  • #1
Ik kan mijn topic hierover niet meer terugvinden, blijkbaar niet op save gedrukt? Dus wellicht voor de 2de keer...

Ik ga zelf een veranda bouwen op basis van Douglas hout. De staanders worden 15x15 en daar boven op komt een ringbalk/drager van 20 hoog x 15 breed.

Op die ringbalk worden gordingbalken geplaatst van 7,5x20 cm die ik op gelijke of minder afstand dan 60cm van elkaar plaats.

Nou heb ik een afbeelding gezien waarbij die gordingen ingezaagd zijn en de overstekken verjongd (door deze af te schuinen). Dat lijkt mij ook een mooi detail voor mijn eigen veranda.

Nou vraag ik mij echter af hoeverre het inzagen de draagkracht van die gordingbalken afneemt?

Op het voorbeeld waren ze tot ongeveer de helft ingezaagd. Denk zelf dat ik dit tot maximaal 5 cm wil inzagen. Onze overstekken worden 20 cm waarbij ik de balken verjong tot 10 tot 15 cm hoogte.

De overspanning van de gordingen is 3,5m (tussen de ringbalken in, of 3,65 van hart ringbalk naar hart ringbalk) Ik ben van plan om ooit zonnepanelen op het veranda dak te plaatsen waarvoor ik met een extra belasting van 18kg/m2 rekening moet houden.

Voor mijn gevoel heeft de balk die dikte voornamelijk in het midden het meest nodig en daar is die nog steeds 20 cm.

Kan iemand daar iets zinnigs over zeggen?


Andere topic verwijderd, mod.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Inzagen aan de onderkant heeft bijna altijd scheurvorming tot gevolg, het hout splijt daar horizontaal.
Als je op de ringbalk een extra lat schroeft welke het onderste punt van de balklaag steunt wordt dit detail wel beter.
 

Herbiek

  • #3
Die regel onder het laagste punt van de gording (tegen de achterkant van de ringbalk, lijkt idd wel een goed idee.

Ik vond ook een filmpje van een fabrikant van tellerkopschroeven die een schroef in de onderkant van het uiteinde van een balk geschroeft had en daarmee aantoonde dat de draagkracht van de balk flink toenam. Toen de schroef er uitgedraaid werd met een flink gewicht op de balk, ging deze alsnog barsten.

Nou is splijten ter hoogte van het inzagen niet zo fraai, maar hoeveel heeft dit nou effect op de draagkracht in het midden van de balk?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Dat splijten geeft in eerste instantie geen invloed op de sterkte in het midden van de overspanning, maar tot hoever die scheur doorloopt is onvoorspelbaar. Verder als de scheur omhoog loopt, dan bezwijkt de balk bij de oplegging.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
2
11

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu