Infrarood-panelen icm cv-radiator?

Eltek53

  • #1
Wij hebben een langgerekte woonkamer met open trap, zie schets. In het onderste deel op de tekening is een cv-radiator verwijderd ivm verbouwing, evenals in de daarboven gelegen studeerkamer. Ivm de transitie 'van het gas af' overwegen we nu om die radiatoren niet terug te hangen maar over te schakelen op infrarood-panelen. In de bovengelegen studeerkamer kan dat zonder problemen maar kan dat ook in de woonkamer icm de radiator in het bovenste deel van de woonkamer? Is die combinatie mogelijk in deze ruimte, of gaat dat ongewenste luchtstromingen geven?? IR verwarmt niet direct de lucht, de cv-radiator doet dat wél. (we zijn nog niet toe aan een warmtepomp, onze huidige ketel is ook nog lang niet afgeschreven)

 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Gaat niet werken.

De radiator regelt op ruimte temperatuur, en zal het vermogen voor de hele ruimte nooit kunnen afgeven, dus blijft de CV constant aanstaan.

Ir is leuk als je eronder zit, daarbuiten is het koud.
En efficiënt is het ook niet, het is een normale straalkachel.

Eigenlijk alleen echt bruikbaar in ruimtes waar je kort bent. En je je redelijk in de straling van het paneel kan blijven.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #3
Zoals hierboven al aangegeven verbruikt IR heel veel elektriciteit. Het rendement is 100%. in een kuub gas zit ongeveer 10x zoveel energie als in 1kw electra. Aangezien een kuub gas ongeveer 3x duurder is dan 1 kwh betekend dat verwarmen op deze manier meer dan 3 keer duurder is dan met gas (even niet meegenomen dat je je lucht niet meer verwarmt.

Airco's of warmtepompen zoals ze tegenwoordig meer genoemd worden, gebruiken energie om warmte te verplaatsen in plaats van dat ze energie omzetten naar warmte. Hiermee is een COP van 4 te halen. Hiermee wordt elektrisch verwarmen pas interessant in verhouding tot gas.

Ik zou dus blijven stoken op gas tot je de investering van de warmtepomp kunt betalen, of je moet een gigantisch overschot aan energie hebben van je zonnepanelen dat je straks niet meer kwijt kunt bij d eleverancier tegen een aantrekkelijk tarief.
 

Eltek53

  • #4
Dank, wat betreft de combinatie IR en cv in één ruimte had ik al de nodige argwaan. En wat comfort betreft moet ik door mooie verkooppraat heenlezen ;) Wat de kosten betreft ga ik er wel van uit dat de oude vuistregel 'electra is qua rendement ca.3x zo duur als gas' snel kan gaan veranderen in de toekomst, gas zal toch echt (veel) duurder gaan worden, stroom hopelijk goedkoper.

Als IR niet geschikt is in onze situatie, is electrische vloerverwarming dan eventueel verwarmingstechnisch icm de cv-radiator gezien wel een optie? (dus los van rendement/kosten).

En ja, we gaan zeker nog eens driftig rekenen!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Zou wel kunnen, maar dan zou ik alle radiatoren eruit gooien, CV gevoerde vloerverwarming plaatsen welke geschikt is voor lage temperaturen.
Dan kan je later altijd kiezen of je dit elektrisch, met warmtepomp, warmtenet,pellets of hybride gaat voeden.
 

Eltek53

  • #6
Dan bedenk ik nu nog een optie: kan ik ipv een nieuwe radiator te plaatsen in principe die ene nu afgesloten leiding (die van de bovenverdieping komt) gebruiken als voeding voor water-vloerverwarming in het gewone cv-circuit? Dwz zonder er een extra pomp tussen te hoeven plaatsen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Wel als voeding maar niet zomaar pomploos.
De radiatoren zijn hogere temperaturen dan de vloer moet hebben, je zal dus een naregeling moeten hebben.
 

Eltek53

  • #8
Dank, we puzzelen verder...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu