Inbouw toilet loopt door (Oli)

Vertigo3

  • #1
In 2014 heb ik een huis gekocht, waarbij al een vermelding kwam dat het toilet door bleef lopen. Toen ik eenmaal de sleutels had, dan ook gelijk de klep open gemaakt en bleek een Oli toilet te zijn (gelukkig op de beneden een Geberit). Na een beetje zoek werk zag ik dat het ooit door Praxis verkocht was en dat zij mogelijk nog wel onderdelen verkochten.

Eerst maar even gezocht naar het "waarom" van het doorlopen. Het bleek dat de "grote" knop vast kwam te zitten na gebruik, dus met een beetje afstel werk was dit snel opgelost. Dat was het dan ook voor een jaartje of 2. De laatste weken begon de ellende echter weer. In plaats van het afstellen ben ik het toilet maar open gaan maken om te kijken of ik iets kon vinden. Even voor de details, het ging niet om een heel klein straaltje wat doorliep, het kraantje moest om de halve minuut even aan om nieuw water aan te leveren.

Het toilet open gemaakt en hier op het forum diverse anderen gezien die het zelfde probleem hadden / hebben. In eerste instantie leek het niet de vlotter te zijn (echter heb ik echt heel weinig verstand van deze theorie, dus de termen zijn al lastig). Ik had de vlotter er uit gehaald en het toilet aan laten vullen (puur via de water aanvoer slang), maar dan liep het toilet net zo hard door. Misschien dat ik daar fout zit met gedachten en logica, maar voor mij klinkt het (net als bij computers) logisch dat als je iets er uit haalt en het nog steeds niet werkt, het waarschijnlijk niet ligt aan datgene wat je er uit haalde :).

Na een beetje zoekwerk kom ik er achter dat het een "Oli River" model is. De PDF van dit type kan ik niet meer downloaden, en aangezien er ook geen handleiding o.i.d. bij is geleverd toen we de woning kochten, ben ik maar op de zelfde logica doorgegaan.

Alles is verder schoongemaakt, de rubbertjes nagekeken van de onderdelen welke ik er uit kon halen en het lijkt verder goed af te sluiten. Het enige waar ik niet bij kom is het bodemventiel (?). Ik heb vrij dunne armen, maar dit gaat zelfs mij niet lukken :(. Verder lijkt wat mij betreft alles goed te gaan, maar misschien dat jullie nog iets vinden wat niet klopt? Zou dit graag nog willen repareren, want ben bang dat anders het hele toilet open moet en ik voor een heel nieuw toilet + tegels ga betalen (terwijl ik mogelijk pas over 5 - 10 jaar de badkamer in zijn geheel wilde vervangen).

Weet iemand nog een mogelijke oplossing, of heeft iemand het PDF document nog met de gegevens / een optie voor een nieuwe universele vlotter (als dit helpt) of zelfs een heel nieuw universeel binnenwerk zonder dat alles er af moet? Mij is bekend dat je beter een "goed" merk kan hebben dan een "goedkoop" merk maar dit zat er nou eenmaal in. :mrgreen: Alvast bedankt!

 
  • Like
Waarderingen: Vivid

Vertigo3

  • #2
Kleine update van mijn kant, ik heb via het internet archief de PDF terug gevonden. Gelijk even een upload gegeven op een geschikte locatie:

https://www.docdroid.net/JLhE16S/doc80-pdf voor een ieder die deze ook nodig heeft. Ik zoek nog verder dus mocht iemand een idee hebben wat er met mijn toilet aan de hand is, hoor ik het graag!
 

Vertigo3

  • #3
Nog een update: Na heel wat geprobeerd te hebben lijkt dit de boosdoener. Echter lijkt deze in zijn geheel vast te zitten. Ik heb geprobeerd deze naar link en rechts om te draaien, maar met geen mogelijkheid komt hij los. In overleg met de huidige leverancier lijkt het er op dat een volledige set de uitkomt zal bieden, maar daarvoor wil ik alles vervangen (aangezien dit onderdeel volgens mij voor de problemen zorgt). Iemand enig idee hoe dit onderdeel heet en hoe het uit de stortbak te halen is (ik praat nu over het onderdeel met de rubberen randen welke waarschijnlijk in de stortbak vast gedrukt zit).

 

Kanterz

  • #4
Dit heet een korf, daar staat je uitstroomventiel in..

voor de duidelijkheid, een kapotte/slechte vlotter herken je doordat je zonder gebruik van de wc terwijl hij doorloopt ziet dat het water niveau EVEN hoog staat als het middelste buisje van je uitstroomventiel.
welke eigenlijk voor lucht bedoelt is.

maar wat jij zegt zou goed kunnen, ik heb bij dat ander merk dat je noemt al meerdere keren een nieuwe korf geplaatst.
deze zitten meestal vast middels een bajonet sluiting, dat wil zeggen linksom los draaien.

succes met je klus
 

Vertigo3

  • #5
Laatste update, dit probleem is verholpen. De korf is niet vervangen, alle overige onderdelen heb ik wel vervangen en het toilet loopt nu niet meer door. Waarschijnlijk ligt het aan het rubbertje, maar mij niet geheel bekend (en beter sowieso om de set te vervangen). Hopelijk blijft het nu een aantal jaren goed, zo niet zal waarschijnlijk een nieuw rubber genoeg zijn (echter kon ik deze niet los kopen bij de leverancier).
 

Dickie91

  • #6
Na veel geknutsel toch een nieuw rubbertje gekocht bij de vakman Censa in Alkmaar deze heeft silicone rubbertjes die veel soepeler zijn en deze sluit nu weer prima.
 
  • Like
Waarderingen: Vivid

Vivid

  • #7
Ik heb langdurig gegoogled om passend rubber te vinden. De rubbers van bekende merken en ook de bouwmarkten bleken afwijkende maten te hebben. Uiteindelijk kwam ik bij de website van Lifemoments terecht. Alleen daar zag ik geen losse rubbers en ik paste er voor om een hele set te open (circa 34 EUR) . Uiteindelijk de iets ruimere Rezi siliconen bodemklepring aangeschaft voor een paar EUR en deze blijkt goed te werken en probleem opgelost.

Nu weet ik niet - geen ervaring er mee of kennis er van - of siliconen even goed is als de originele rubber versie, maar het werkt. Weet iemand of er veel verschil is in beide varianten?
 

Supreme_One

  • #8
@Dickie91 heb je het geheel eruit gehaald om het rubbertje vervangen. Is dat niet lastig om erbij te komen? Ik heb een vergelijkbaar probleem. Soms heb ik na het doorspoelen dat er water blijft druppelen en dan hoor je dat in een paar seconde de stortbak wordt gevuld. Ik heb eerder met schoonmaakazijn de vlotter schoongemaakt dat heeft ervoor gezorgd dat er minder water blijft druppelen. Maar het lijkt me sterk dat het ligt aan de vlotter.
 

burgt

  • #9
Supreme one de rubber ring vervangen van 57 mm naar 63mm werkt super bij ons
 

Kaajee

  • #10
Zoveel onderdelen, zoveel mogelijkheden....over welke rubber hebben we het hier nou eigenlijk?
De grote ronde die onderin de spoelbak met/gaat? Daar waar het spoelwater de bak verlaat?
En is die (lange, buis vormige) korf makkelijk te verwijderen en weer terug te plaatsen?
 

Supreme_One

  • #12
@Kaajee heb je inmiddels begrepen om welke rubber het gaat?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #13
@Supreme_One kan je een eigen topic maken kapen is niet toe gestaan.
En plaats foto`s van je bediening paneel met daar achter raam werk en je binnen werk
Dat je wc nog een kwartier blijft door lopen, dat lijkt net als of je uitstroom mechanisme kalk of viezigheid of ruw is zodat ie niet wil zakken.
Of te weinig water in de bak.
 
  • Like
Waarderingen: Supreme_One

Kaajee

  • #14
Supreme_One schreef:
@Kaajee heb je inmiddels begrepen om welke rubber het gaat?
Nope. Jij wel?
 
  • Like
Waarderingen: Supreme_One

Supreme_One

  • #15
@Henk253 eigen topic is toch niet echt zinvol het gaat om hetzelfde problemen en er zijn al heel veel topics over het zelfde probleem. @Kaajee volgens mij het bodemventiel. Alleen dan weet ik niet precies welke maat

Screenshot_20240227_195519.jpg
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #16
Over topic kapen dat zegt forum regels, het maakt mij niks uit maar moderators wel.

Het heet bodemklepbedekking maar ik denk niet dat ie lekt want na een kwartier stopt ie.
Er staat achter in de reservoir een nummer.
En ik denk wat ik al bij #13 zei dat probleem uitstroom mechanisme is die blijft hangen en gaat traag naar beneden.
Dus je kunt kijken als je hem schoon kunt maken anders een complete vervangen.
Ook wil het wezen dat de bediening stift net te lang is.
Of de borg bevestiging niet goed zit
Anders plaats even wat foto`s van je binnen zijde reservoir.
 
  • Like
Waarderingen: Supreme_One

Supreme_One

  • #18
@Henk253 ik heb hierecht heel veel last van kalk (Z-Limburg). Schoonmaken met azijn had voor een paar maanden geholpen
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #19
Ja, dan is oppervlakte al dof en blijft rest aan hangen ook weer dus gewoon een nieuwe uitstroom mechanisme er in en het werkt weer.
 
  • Like
Waarderingen: Supreme_One

Supreme_One

  • #20
@Kaajee @Henk253 ik heb het bodemventiel vervangen ipv een 57mm nu één van 63mm net zoals @burgt dat ook heeft gedaan. Toch heb ik het idee dat het niet goed sluit waardoor de vlotter blijft bij vullen. Je hoort de vlotter continu (best storend). Als ik op het uitstroomventiel druk dan lijkt het alsof het tijdelijk stopt maar na een tijdje is het weer het zelfde. Het sluit gewoon niet goed.
113893_IMG_20160523_165630_1~2.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu