Ikea/Whirlpool koelt onvoldoende, vriest wel - Thermostaat?

Ragp

  • #1
Ik heb inmiddels heel wat berichten gelezen op het forum met vergelijkbare problemen, maar zie vaak net niet dezelfde situatie, of helaas geen antwoord/eindresultaat bij problemen die lijken op die van mij:

Koelkast: IKEA 853976296031 / Whirlpool CB601 W N
Leeftijd: Oud (vorige bewoners. ik schat ruim 10 jaar?)

Het is een koel/vries-combinatie waarbij het vriesgedeelte koud genoeg lijkt te zijn, maar het koelvak maar 12-13 graden is (gemeten in glas met water). Dat is na ontdooien en schoonmaken van de koelribben aan de achterkant. Er zou volgens mij ook voldoende ventilatieruimte moeten zijn, al is het wel een inbouwmodel.

Wat mij opviel was het volgende:
De compressor loopt prima lange tijd achter elkaar. Meestal is het 15min aan/15min uit, maar daalt de temperatuur onvoldoende. Bij koelen vanaf kamertemperatuur (dat was na ontdooien) liep de compressor een stuk langer achter elkaar door.

Draaien aan de thermostaat lijkt 0 effect te hebben op de temperatuur of hoe vaak de koelkast koelt. Ik hoor niet direct een klik of ander geluid wanneer ik de thermostaat op een hogere stand (lagere temperatuur) zet.

Mijn hoop is dat de thermostaat kapot is, maar misschien is er een lek of een verstopping in het koelsysteem? Is er een manier om te testen of het één van de twee is?

Alvast bedankt!
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
Dit is bijna zeker de thermostaat , let op je moet hierbij ook de lampfitting vervangen omdat de aansluiting van de thermostaat verandert is dit zou de onderdelenleverancier moeten weten.
Als de vriezer -25 wordt bij normale stand van de thermostaat of bovenin het koelgedeelte veel ijsvorming is het koelgas probleem dit heb je niet zoals ik het nu lees maar slaat hij te vroeg af.
 

Ragp

  • #3
Bedankt voor de reactie!

Inderdaad geen ijsvorming.

Ik heb vanmiddag de thermostaat 'doorgelust' (uit de lus gehaald eigenlijk), en enkele uren later was m'n biertje 8,5e graad, dus dat gaat de goede kant op. Ik weet eigenlijk niet of de bescherming tegen oververhitting van de compressor nu ook uit de lus is, dus ik zal de bedrading vannacht wel weer naar normaal herstellen.

Een vervanging zoals deze zou geschikt moeten zijn denk ik?
Thermostaat
 

Ragp

  • #4
Ik heb er inmiddels bovenstaande thermostaat in geplaatst (met behulp van deze video):


en de koelkast draait weer. Eerst had ik goeie hoop want de compressor bleef lang draaien en er was lichte ijsvorming op de achterwand van het koelvak. De compressor sloeg een tijdje later weer uit (wellicht om te ontdooien?).

De juiste temperatuur heeft de koelkast nog niet bereikt in een paar uur tijd, maar ik vermoed dat dit wel een nachtje kan duren. Klopt het alleen dat de compressor niet uren achter elkaar zal blijven draaien om b.v. bevriezing van de achterwand tegen te gaan?

Overigens viel mij op dat er op de thermostaat twee schroeven zitten waarmee je volgens mij de schakeltemperatuur in kan stellen. Zou het kunnen dat die schroef in de loop van de tijd wat is gaan draaien (misschien door het vele openen en sluiten van de deur, of het resoneren van de koelkast door de compressor?).

Laat morgenochtend wel even wat wat de temperatuur doet.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #5
Daar kan hij wel een uur of 6 tot 12 over doen.
Temperatuur moet je meten in een glaswater die er 12 uur in staat ., temperatuur van lucht meten wat de meeste mensen doen is niet juist.
Gebruik ook geen digitale buitentermometer of iets in die richting.
Gewoon een koelkast thermometer in een glaswater na 12 uur heb je de uitslag en belangrijk niet steeds kijken :cool:
Lichte ijsvorming is goed liefs 3/4 van de achterwand.
Zal niet afslaan om te ontdooien maar heeft de temperatuur bereikt in de achterwand op de verdamper.
Alles gaat goed zo te lezen.
Afstelling wordt in de fabriek gedaan als je daar aandraai is het over.
Meestal zit er over de contacten van de thermostaat een weerstand die lichtelijk verbrand is de nieuwe heeft dat niet.
Die weerstand houd het metalen gedeelte van de thermostaat warm om een nauwkeurige regeling te krijgen van het af en aan slaan.
 

Ragp

  • #6
Lijkt allemaal goed te zijn gegaan! Nu iets boven de 6 graden op standje 5,5 van 7.

Probleem is dus opgelost :)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu