Ikea Inductie kookplaat aansluiten

Ton1946

  • #1
Goede middag klussers,

Ik ben pas nieuw op dit forum, dus hoop ik dat ik mijn probleem op de juiste manier plaats.

Het volgende is het geval.

Wij hebben thuis in de keuken een keramische kookplaat van Ikea. Deze kookplaat is aangesloten via een Perilex stekker/stopcontact.

Vandaag hebben wij bij Ikea een inductie kookplaat Folklig gekocht. Omdat bij Ikea werd verteld dat de aansluiting van inductie hetzelfde is als bij keramisch hebben we de inductie kookplaat meegenomen.

Nu komt het probleem.

De keramische kookplaat is op de Perilex stekker/contactdoos aangesloten via 5 draden, namelijk:

donkergroene draad op N
geel/groene aarde draad
zwarte draad op L1
zwarte draad op L2
bruine draad op L3

De inductie kookplaat heeft ook 5 draden maar die zijn
deels aan elkaar gesoldeerd en ziet er zo uit

geel/groen aarde (1 draad)
2 blauwe draden aan elkaar vast (2 draden)
bruin en zwarte draad aan elkaar vast.(2 draden)

Mijn vraag is nu hoe ik deze draden, dus de gekoppelde 2 blauwe en de bruin zwarte draden aan de Perilex stekker bevestig?Question

Ik hoor het graag van jullie.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Zou je een foto van je groepenkast willen posten en ook van het aansluitschema van de inductieplaat (staat meestal aan de onderkant van de plaat of op een stikker aan het snoer)?
 

Ton1946

  • #3
Hallo,

Ja dat wil ik wel gaan proberen morgen, maar ik weet nog niet precies hoe ik foto's moet posten. Ik zal dat gaan opzoeken. Ik kan je nu al vast wel vertellen dat ik bij de inductieplaat een aansluitsnoer heb gekregen waaraan aan 1 kant stekkertjes zitten die maar op een (1) manier aan de plaat zijn te bevestigen. Het zijn in totaal vijf draden in 3 stekkertjes. In stekker 1 zit de aarde draad. In stekker 2 een bruine plus een zwarte draad bij elkaar, en in de 3e stekker zit een grijze en blauwe draad bij elkaar.

Aan de andere kant van dit aansluitsnoer zitten dan weer geen stekkertjes, maar zitten de bruine plus zwarte draad en de grijze plus blauwe draad bij elkaar vastgemaakt. Deze laatste draden moeten dus verbonden worden met de Perilex stekker/wandcontactdoos.

Misschien weet je zo al voldoende, anders ga ik morgen proberen om de foto's te plaatsen.

p.s. in de meterkast zit wel een aparte groep voor de inductieplaat.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Weet je of je een 3-fasen of 1-fase kookgroep hebt en weet je dat zeker? Dan kan het eventueel zonder foto's.
 

Ton1946

  • #5
Waar kan ik het zien of ik een 1 of 3 fase groep heb?

onder de inductieplaat zit een sticker met de volgende gegevens.
whirlpool w10715716.c input 230 v, 50/60 hz, sigle zone.

heb je hier misschien ook iets aan.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Dat kun je alleen zien in je groepenkast. Plaats maar liever morgen een foto, want als je hem verkeerd aansluit, kun je het apparaat naar het inductieplatenkerkhof sturen of erger.
 

Ton1946

  • #7
O.k. tot zover bedankt voor je moeite. Morgen maak ik een paar foto, s.
 

Ton1946

  • #8







Ik heb de volgende foto's gemaakt:

1.Overzicht meterkast.
2.Groep meterkast waar de keramische plaat nu mee verbonden is en waar de inductieplaat naar toe moet.
3. De stroomdraad die bij de inductieplaat is geleverd. Aan de rechterkant zie je de stekkertjes die naar de inductieplaat gaan en aan de linkerkant de draden die naar de Perilex stekker toe moeten.
Opmerking: Aan de rechterkant zitten een grijze plus blauwe draad bij elkaar en aan de linkerkant zijn het 2 blauwe draden. Echter de ene blauwe draad is de grijze omdat hier een blauw hulsje overheen zit.
4. De aansluiting voor de 3 stekkertjes op de inductieplaat.
5. een schema wat achterop de inductieplaat staat.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #9
Dit is een enfasenkookgroep (wel wat knullig aangelegd met dat koppeldraadje).

Je moet de twee blauwe draden en de bruine en zwarte van elkaar loshalen en de draadeinden voorzien van nieuwe adereindhulzen. Als je die niet hebt, dan kun je in veel bouwmarkten voor ca. 20 Euro een setje kopen met bijpassende tang.

Maak vervolgens de Perilex-doos in de keuken open. Hier zitten als het goed is, twee bruine, twee blauwe en een groen-gele draad op aangesloten. Je moet je Perilex-stekker zo bedraden dat groen-geel op groen-geel, blauw op blauw en bruin resp. zwart op bruin komt.

Succes
 

Ton1946

  • #10
Hallo Tom,

Bedankt voor je informatie. Het is dus een 1 fasegroep begrijp ik. Is zo'n 13 jaar geleden door een electricieen aangelegd, maar niet helemaal top?
Ik heb geen adereindhulzen cq tang. Is dat noodzakelijk of kan ik ook gewoon de draadeinden in elkaar draaien en dan bevestigen in de stekker.?

De Perilexdoos is wat lastig open te maken voor mij, maar ik heb wel de stekker losgemaakt en plaats even een foto van de bedrading hoe deze nu zit. De kleuren van de draden zijn anders dan die van het snoer wat ik nu heb. Bv blauw op blauw kan niet!!

Kijk maar even naar de foto als je wil.



Ook wil ik je nu gelijk vragen of het geen conflict veroorzaakt als in de inductieplaat 2 draden (blauw Plus grijs en bruin plus zwart) met elkaar verbonden zijn en in de perilex stekker weer niet?

Misschien is het op de foto niet helemaal duidelijk, maar de draden zitten als volgt in de stekker.

N = donker groene draad
L1= zwarte draad
L2= zwarte draad
L3= bruine draad
aarde= geel/groene draad
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #11
Adereindhulzen zijn erg belangrijk. Er kan anders brand ontstaan door slechte contacten. De draden van je huidige stekker hebben naar het lijkt geen adereindhulzen en je ziet dat die ene schroef al zwart is verkleurd.

Uit de bedrading van je huidige stekker kan ik niet opmaken wat de fase- en wat de nulcontacten zijn.

Als je een spanningzoeker hebt, dan kun je dat ook meten. Zwart en bruin moeten op de contacten waar het lampje oplicht (ter controle ook meten dat het lampje niet brandt bij de overige 3 contacten).

Als de blauwe draden in de kookplaat zijn doorverbonden dan brengt dat een zeker veiligheidsrisico met zich mee. Maar ik maak uit de foto's niet op dat dat het geval is.
 

Ton1946

  • #12
O.k, bedankt zover, ik weet waar het probleem zit. Maar omdat ik nu toch geld moet uitgeven voor o.a. die tang ga ik toch eerst eens ga kijken of er iemand is die voor niet al te veel geld de inductieplaat bij mij kan aansluiten.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #13
Lijkt me verstandig.
 

Eric7

  • #14
Beste mensen,
Ik heb ook zo'n kookplaat bij IKEA gekocht, ter vervanging van een keramische kookplaat.
Bij mij is de situatie als volgt: in het perilex stopcontact komen 3 bruine (fase) draden aan + 1 blauwe draad en 1 geel/groene draad. In de meterkast heb ik 3 x 25A en een apart kookgroep met 3 zekeringen. Mijn huidige perilex-aansluiting is dus 3 fasen 400V.
Hoe sluit ik nu de perilex-stekker op de aansluitingen van de kookplaat aan? Mag ik bruin en zwart losmaken van elkaar en op de L links- en rechtsonder op de stekker aansluiten + de blauwe en grijze aan elkaar laten en aansluiten op de N linksboven? Dan blijft rechtsboven leeg en moet ik in het stopcontact 1 bruine draad afdoppen.
Doe ik het dan goed?
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #15
Erik7, dit is 'kapen van een topic' en wordt hier niet op prijs gesteld.
Je situatie is anders dan in het eerdere verhaal, omdat je 3-fase hebt. Daarom is het lastig te volgen voor iemand wiens situatie lijkt op de eerdere foto's.
Toch even ingaan op Erik7's vraag:
In het stopcontact hoef je niets te veranderen. Vanaf de stekker gebruik je de derde fase gewoon niet dus aan één pen van de perilex stekker sluit je niets aan.
Verder lijkt je verhaal te kloppen: de N van de kookplaat met een blauwe draad op de N aansluiting van de perilex stekker, L1 en L2 van de kookplaat met zwart en bruin aansluiten op L1 en L2 in de perilex stekker.
Hier niet genoemd, maar hopelijk een open deur: PE met geel/groen aansluiten op de middelste, platte aansluiting van de perilex.
Mocht dit nog vragen oproepen, dan liever een nieuw topic starten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu