IKEA Besta kast vrijstaand

Markheersink

  • #1
Ik wil een kastenwand gaan bouwen met Besta delen (IKEA) en een stuk eigen werk. De wand van ongeveer 230 hoog wordt in een L-vorm, waarbij een deel van 180 tegen de muur staat en een deel van 120 hier haaks op staat de ruimte in (soort room divider).
Ik dacht dat als ik aan de achterkant hier met houten balkje die doorlopen onder de kast door (Dus ook een soort L-vorm) voldoende stevigheid creëer. Maar heeft iemand hier ervaring mee? Of tips/valkuilen?
 

Nicklatu

  • #2
Is dit toevallig wat je bedoel qua opstelling?





Groetjes Nick
 

Markheersink

  • #3
Ongeveer. Deze opstelling is om een hoek, ik heb een rechte muur waar ik de 3 x 60cm tegenaan zet. Dan wil ik 2 x 60cm haaks op deze 3 delen de kamer in hebben staan. Deze komt dus 160cm de kamer in, rekening houdend met de 40cm diepte van het tegen de muur staande deel.
Ik zal vanavond wel even proberen wat schetsen toe te voegen voor de duidelijkheid (helaas iets minder bedreven in SketchUp)
 

Markheersink

  • #4

Hier een schets (sorry voor de verhoudingen) en bovenaanzicht.
 

Nicklatu

  • #5
Mmmm ik zit er toch wel ver naast :oops:

In de hoek, waar de kasten elkaar raken, zou ik een hoekstrook monteren. Dit om eventueel de deuren/lades te kunnen openen en je heb gelijk een verbinding tussen de twee kast opstelling.

Ik zou de openstuk in de hoek eventueel met een kast vullen of een raamwerk maken in de hoek die je aan je muur en je kasten vast maakt. Probeer 1 stuk massief geheel te maken tussen de haaks opgestelde kasten. Je kasten zijn 40cm diep en vrij hoog en om te voorkomen dat je kasten reeks omvalt, door welke reden dan ook, zou ik de kasten aan de muur zijde borgen aan je lange muur.

Tevens zou ik een vloer raamwerk maken (18mm multi is voldoende), die je goed waterpas en haaks (ten opzichte van elkaar) op de vloer bevestigen. Je schuift zo je kasten er op en die borg je vast aan je vloer raamwerk.

Ik hoop dat ik het begrijpelijk heb uitgelegt, soms begrijp ik me zelf niet eens meer. :lol: :lol: :lol:

Ik ben benieuwd of je hier wat aan heb.
 

Markheersink

  • #6
Bedankt voor de input.

De hoek: Ik was al van plan deze hoek op te vullen met een kast van 40x40 die vanaf de andere kant te benaderen is. Zo kan ik de kast die de kamer in steekt ook aan de muur bevestigen

Onderkant: Ook hier was ik van plan een 12cm hoog rester van multi te maken. Aan de achterkant van de kast steekt het plint iets uit zodat ik hier met vuren balkjes haaks op omhoog gaan die de achterkant van de Besta in bedwang houdt.

Zou het nog nodig zijn om de kast aan vloer en/of plafond te moeten verankeren? Ook als ik aan de achterkant van de kast mijn TV wil ophangen (aan een arm)?
 

Nicklatu

  • #7
Hallo Markheersink,

Persoonlijk zou ik, gezien de diepte en lengte van je kasten, de bovenste component van de twee buitenste componenten reeks aan de muur borgen. (Zie handleiding)



Je schrijft dat je je televisie, doormiddel van een arm aan de achterwand van je kast wilt monteren? Ik neem aan dat je het via je achterwand op de muur monteert. Constructie van je achterwand is niet gemaakt om je gehele kast te weerhouden om voorover te vallen. Achterwand wordt los in de sponning geschoven.



Kies je er toch voor om je televisie-arm op je achterwand te monteren. Dan zou ik een opvulplaatje tussen achterwand en muur kitten en dan door-en door boren.

Ik moet je zeggen dat ik niet helemaal begrijp wat je exact bedoelt met:
Aan de achterkant van de kast steekt het plint iets uit zodat ik hier met vuren balkjes haaks op omhoog gaan die de achterkant van de Besta in bedwang houdt.
 

Markheersink

  • #8
Met de TV montage bedoel ik op de achterwand van het deel dat de kamer in staat, dus echt achterop de kast, niet in de kast zelf. Misschien niet helemaal duidelijk omschreven.

Het plinten deel: De plint van het deel dat de kamer in staat, is aan de achterkan een paar cm langer. Aan dit deel bevestig ik dan rechtopstaande balkjes die de achterkant van de kast kunnen fixeren en waaraan ik een plaat monteer voor een nette afwerking. De poling/balk wordt dus een L vorm waarop/tegen de Besta's komen te staan.

Maar, aan het plafond monteren?
 

Nicklatu

  • #9
Ah sry ... ben wat traag van begrip :oops:

Ik zou zeggen, bouw het geheel op en vast maken aan het plafond kan achteraf altijd nog wel. Zodra het opgebouwd is, even tegen aan duwen en trekken met de kracht dat je je televisie arm bediend (met beleid) en kijken hoe het reageerd. Ik hou zelf meer van stabiliteit, je zou raar opkijken als je aan je televisie arm trekt een boek aan de andere kant op de grond valt. Door dat je een hoekkast (40x40cm) plaatst maak je het een massief geheel.

Ik hoop dat je wat aan mijn reactie hebt en ik ben benieuwd hoe het is gegaan. Ik wens je hierbij heeeeel veeel succes.

Gr Nick
 

Markheersink

  • #10
Thanks voor je feedback. Project ga ik in het voorjaar uitvoeren en zal proberen vorderingen te delen. Eerst nog even een goede (en niet te dure) leverancier voor mooie eiken meubelplaat vinden om daarmee de open ruimtes te maken tussen de Besta elementen (beetje overgenomen van deze kast: https://tolhuisnoordsleen.wordpress.com/2017/05/06/projectvoorkamer/)
 

Markheersink

  • #11
Project krijgt meer vorm, daarmee ook een vraag:

onder de kast wil ik een 12cm hoog plint maken (gelijk aan het plint aan de muur). Hiervoor moet ik dus een houten constructie maken waarop de kast rust. Zou ik dit van OSB kunnen maken? Kan ik dus op een OSB plaat van 12cm rechtop zetten en hierop een last laten rusten?

omgeving is droog, vlak en volledig uit zicht, OSB kan wat dat betreft dus prima (en goedkoop), kan het ook constructief?
 

Nicklatu

  • #12
Hallo Markheersink,

Allereerst de beste wensen!!

Wat betreft je vraag. Zodra je OSB als raamwerk gebruikt en je kast op de opstaande stroken OSB laat berusten, dan kan je OSB in dit geval wel als dragende constructie gebruiken. Gebruik wel voldoende ribben.

Ik ben benieuwd naar je eind resultaat. :lol:

Groetjes Nick
 

Markheersink

  • #13
Wilde jullie toch nog wel even het eindresultaat laten zien.
De kast die haaks op de muur staat zit vast aan de kasten die ik aan de achterkant in de hoek heb geplaatst. De kast staat zo stabiel (zonder contact met het plafond) dat ik er een TV steun aan heb bevestigd die 80cm uit kan staan. De kast staat dan echt nog super stabiel.


 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #14
:prima: :prima:
 

DSR9500

  • #15
Leuk idee, dan de nis naast de tv
 

Markheersink

  • #16
Die nis is naast leuk ook puur noodzakelijk omdat de ruimte gevuld moest worden om zo de stevigheid in de constructie te krijgen door het goed aan de muur te verankeren.
Het onderste eiken deel wordt opslag voor haardhout, voor het bovenstuk (MDF met lamellen) moet ik nog iets verzinnen. Ik heb wel een vaste plek voor de Sonos gemaakt, waarachter ik bekabeling en stroom heb liggen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu