Huis gekocht, vloer probleem

Ivod

  • #1
Beste klusser,


Onlangs heb ik een jaren 30 appartement gekocht op de tweede etage. Nadat ik de sleutel heb ontvangen heb ik de hele boel gestript en loop tegen een aantal punten aan.

Op de dikke balken van de spant liggen nu vurenplanken. Echter zit er op sommige plaatsen een behoorlijk hoogte verschil (2 cm) en kraakt de vloer op verschillende plekken.

Nu had ik al het advies gekregen om tegen het gekraak de vurenplanken nog eens goed op de balken te schroeven. Hier heb ik reeds schroeven voor gekocht. Ik hoop dat dit hiervoor de oplossing biedt.

Nu zit ik echter nog met het egaliseren van de vloer.

Mijn idee was om 18mm underlayment of OSB te plaatsen maar dit zorgt weer voor problemen met mijn deuren dus twijfelde misschien om te zakken naar 12mm. Echter ben ik bang dat de 12mm meer gaat meebuigen waardoor de egalisatie minder goed werkt en mijn fineerparket gaat krom trekken.

Hoe raden jullie aan dat ik de vloer egaliseer, zelf zat ik te denken om eventueel plankjes op verschillende diktes op de desbetreffende lager liggende gedeeltes vast te schroeven maar ben bang dat dit wellicht beunhazerij is.

Overigens wil op op de underlayment een isolatie/egaliseer rol doen van 3mm dik en daar komt mijn par-ky fineerparket op.

Ik hoop dat jullie mij kunnen voorzien van advies. Vooralsnog ben ik een onervaren klusser maar met de opbouw van mijn huis leer ik langzaam bij. Enerzijds erg leuk, soms ook wel erg frustrerend door onkunde :D.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Deuren kan je afzagen. Als er underlayment over de planken komen, kunnen die ook bepaalde hoogteverschillen opvangen.

Als je toch de vloer aanpakt, denk dan meteen aan de brandveiligheid en geluidsisolatie.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Het is belangrijk dat de goede schroeven gebruikt worden, die met een gedeeltelijke gladde schacht, die trekken de planken beter aan dan gewone schroeven.
Erg handig zijn schroeven met een torx kop.

 

Ivod

  • #4
Ijkenhout, ik begrijp uit je antwoord dat ik beter iets als fermacell kan gebruiken, hoe zou jij dan de opbouw doen? Gewoon een dun laagje mdf en dan fermacell? Is het dan nog een idee om bijvoorbeeld kieren te kitten en gebruik te maken van egalisatiemortel?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Fermacell is een goede optie. 18mm is 30min. brandwerend. Het plafond eronder kan wel het beste voorzien worden van steenwol (als het er nog niet zit).

De hoogteverschillen kan je bv. opvullen met dunne plaatjes hout. Kieren rondom afkitten met brandwerende kit. Deze maatregelen zorgen ook voor geluidsisolatie.

MDF eronder zie ik geen toegevoegde waarde van. Egalisatiemortel hetzelfde.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Je kan de vloer ook eerst uitvlakken met korrels, google op houten vloer uitvlakken. Je komt wel steeds hoger uit. Alternatief is de planken eraf en de balklaag uitvullen.
 

Ivod

  • #7
Bedankt voor de tips.

Ik ga de kieren opvullen met kit en waar nodig ophogen met plankjes. Klopt het dat ik dit het beste kan doen met schroeven?

Steenwol zit reeds tussen de balken!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu