Houtrot onderdorpels: Hoe ver hakken?

Fokkeh

  • #1
Besten, wij zijn bij onze jaren 70 woning na de voorkant nu ook de achterkant aan het renoveren. Kozijnen halen wij kaal en krijgen andere kleur. Betimmering halen wij naar voren, extra isolatie en dan Keralit er tegenaan. Dakgoten ook Keralit. Voorkant redelijk voorspoedig, paar plekken houtrot maar gekrapt, houtrotstop en gevuld met 2 componentenvuller.

Achterkant vandaag begonnen met 2 zwakke plekken te bekijken (eentje ontstaan door lekkage, goten zijn net vervangen)

De onderdorpel is op 2 plakken ernstig verrot. Het frame voor betimmering ook, maar dat kan ik zelf wel fixen. Ben nu aan het hakken/beitelen/multi-toolen geweest, maar de vraag is nu wat wijsheid is.

Hele dorpel laten vervangen door timmerman? (in beide gevallen voor meer dan 50% nog in uitstekende staat) of kan ik hem mooi haaks eruit bikken en dan alleen dat gedeelte laten vervangen?

Oja deskundige timmermannen die regio Zuid-Holland wonen en deze week tijd hebben natuurlijk welkom :wink:

Bovenraam slaapkamer door lekkage:



Raam beneden, met name ontstaan door oude reparatie waarbij de restanten onvoldoende behandeld zijn..
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Bovenraam: volledig nieuwe onderdorpel
Raam beneden: volledig nieuwe onderdorpel met links ook een stuk stijl eraan.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Is dat enkel glas?

Dit kozijn is gewoon afgeschreven. Beter vervangen. Kan je gelijk glas kiezen waarachter het een stuk comfortabeler spelen is ;)
 

Fokkeh

  • #4
Alle kozijnen zijn reeds dubbelglas..

HEt bovenkozijn is van een lekkage geweest, persoonlijk vind ik dat deze er op deel onderbalk na goed aan toe is, die wil ik sowieso renoveren.

Die onderste is echt een joekel van een ding 2.60x2.40. Zo'n kozijn moet ik over mijn huis gaan hijsen. Onze laatste rib hebben wij uitgegeven aan de dakgoten die overal volledig zijn vernieuwd, hier moeten we dus bij voorkeur ook opzoek naar een pragmatischere oplossing. Mijn beeld nu is om het raam eruit te halen en de volledige onderdorpel te vervangen. Het zijn in de hoek 2 kozijnen, op termijn wil ik ze beide vervangen door kunstof uit 1 stuk met HR+++.

Bij dit raam zijn volgens mij 2 problemen opgetreden, het raam is verkeerd gezet (is gaan lekken) en de vorige bewoner heeft vervolgens omdat te dichten voor de overdracht álles afgekit. Daardoor helemaal geen ventilatie meer rond het hout. Ik haalde echt hele plakketen kit weg. Heel zonde want was echt te voorkomen geweest.

Nu nog een vakman die ergens de komende 3 weken tijd heeft..
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Je vraagt hier wel om vakmannen, maar daar is dit forum niet voor.
Die zul je toch echt elders moeten zoeken.
Maar denk dat je op zo korte tijd, geen vakman zult vinden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu