Houtrot in kozijn buiten. Neuslatten ipv stalen glaslat?

Marc85

  • #1
Gisteren ben ik helaas erachter gekomen dat het kozijn buiten houtrot heeft. Zou iemand mij hier tips voor kunnen geven? Voor het bovenste deel: ik wil de stalen glaslat eruit nemen. Dan de rotte delen wegzagen/puntfrezen tot ik bij goed hout uitkom. Dan wil ik op de plek waar nu de metalen glaslat zit een meranti neuslat plaatsen en daaronder een nieuwe meranti balk (die ook rot is). Is dit de juiste opbouw? Ik wil het niet uit laten steken dus het moet eigenlijk binnen de afmetingen vallen die ik nu ook heb.

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dit is wel heel erg fout gemaakt. Tenminste als er aan de metalenstrip geen druiplip is aangebracht. Zo niet dan loopt water aan de onderzijde horizontaal richting het dubbelglas.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Dit is vast en zeker later aangepast. Origineel kan het nooit zo gemaakt zijn...
 

Marc85

  • #4


Ik moet zeggen dat ik wel denk dat dit origineel is. Is bij iedere woning hier zo. De woning is uit 2000.

Overigens ben ik nu zelf gaan steken en Heb ik de uitgedroogde kitrand weggehaald die tegen de ruit aanzat. Overigens wil ik alle stalen glaslatten weg hebben en er nekslatten voor in de plaats hebben.

Maar goed. Klopt het dat na het verwijderen van houtrot. De stalen glaslat vervangen moeten worden door een neuslat en daaronder deels de dorpel vervangen of opgevuld moet worden?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Onderdorpel is toch gewoon schuin afwaterend naar buiten?
Niet goed zichtbaar op de foto.
Als je de tussendorpel wilt repareren zal het glas eruit moeten.
Aluminium stoeltjes profiel aan de onderzijde was tot een paar jaar terug heel gangbaar en stukken beter als de komo onderlat.
Nu plaatst men neuslatten, maar als het kitwerk niet bijgehouden wordt, rot het eronder even goed.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6


Zo zou je het op kunnen lossen. Tenzij de verrotte balk behoorlijk afschot heeft en dan nog zou ik op die balk geen water willen hebben. In het kozijn moet een verhoging zijn of goed afschot zijn geschaafd. Google maar op neuslatten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu