Houtkachel zonder schoorsteen

Estherdeeerste

  • #1
Op ons huisje van 1904 stonden twee schoorsteentjes toen we het kochten. Ze voldeden voor een houtkachel niet meer aan de eisen des tijds en hebben we besloten om de één als afvoer voor het centraal afzuigsysteem te laten fungeren en de andere voor de afzuigkap.

Prima oplossing! Maar door een aankomende verbouwing overwegen we om alsnog een houtkachel te laten plaatsen. Mijn vraag is of het mogelijk is om een afvoerpijp te plaatsen die aan de zijkant van het huis uit de muur komt.

Alleen deze zijkant is de "lage"kant van de boerderij zeg maar dus niet zo hoog (ca 1,80 m denk ik) en de dakbedekking is riet!

Ben op internet her en der al aan het zoeken geweest maar echt veel wijzer wordt ik niet. Ik wil best een specialist laten komen om dat allemaal te bekijken, maar als ik op voorhand al weet dat het niet mogelijk is, is het zonde van de tijd van deze goeie man.

PS. Ben niet van plan om een derde schoorsteen te gaan bouwen! Een evt. pijp o.i.d. onder aan het dak (met eventuele vonkenvanger?) is geen probleem.
:idea:
 

Chathanky

  • #2
I.v.m. het rieten dak is het aan te bevelen een specialist er na te laten kijken en door een erkend bedrijf uit te laten voeren.
Dit i.v.m. het verzekerings-technische verhaal: als het mis zou gaan, en je huis in vlammen op zien gaan lijkt me ook niet waar je op zit te wachten.

In dit geval is een eventuele grotere uitgave zeker geen verkeerde beslissing.
 

Estherdeeerste

  • #3
Tuurlijk, dat snap ik ook wel. Ons huisje wil ik niet kwijt natuurlijk dus veiligheid staat boven alles, en dat mag best wat kosten.
Maar als ik op voorhand al weet dat het niet kan heeft het geen zin om iemand te laten komen.

Dus mijn eigenlijke vraag of de afvoerpijp ook uit een zijmuur mag komen is dus nog niet beantwoord. Ik weet wel dat je met gaskachels meer mogelijkheden hebt maar ik vind persoonlijk hout het mooiste stoken.

Maar in ieder geval bedankt voor je reactie! :lol:
 

Chathanky

  • #4
Met een houtkachel is dit ook mogelijk, er zijn genoeg houtkachels die eerst horizontaal uitmonden.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Dus mijn eigenlijke vraag of de afvoerpijp ook uit een zijmuur mag komen is dus nog niet beantwoord.
Nee, het kan niet en het mag niet tenzij er een aparte schoorsteen gemaakt wordt die hoog genoeg is om boven het gebouw uit te komen.
 

Chathanky

  • #6
De schoorsteen moet wel boven het dak uitkomen dat klopt inderdaad.

Dit is aan de lage schuine kant haast niet te doen, en geen gezicht.
 

Estherdeeerste

  • #7
Nou dan weet ik genoeg en laat ik dat achterwege. Misschien dan toch maar zo'n gashaard want ik heb geen trek om een derde schoorsteen op m'n dakkie te zetten, heb net de bovenverdieping klaar. Misschien over een paar jaartjes!

Bedankt voor je reactie! :wink:
 

Chathanky

  • #8
Je kunt eventueel nog overwegen de bestaande schoorsteen te vergroten en een tweede kanaal aan te brengen.
 

Estherdeeerste

  • #9
Ja alleen daar loopt ook de afvoer van de afzuigkap door, en op de benedenverdieping is de onderzijde van de schoorsteen verwijderd en door een ijzeren balk en nieuwe dragende muur ondersteund.

Nu gaat er door de aankomende verbouwing wel weer een deel van deze muur eruit ( volgens de aannemer en constructiespecialist goed uitvoerbaar!!) en wordt het deel van het keukenblok wat hier nu tegenaan staat "om het hoekje" geplaatst dus daar is dan sowieso geen ruimte voor een kachel!

Moeilijk uit te leggen maar als je het zou kunnen zien dan snap je me wel. De tweede schoorsteen is ook geen optie, daar loopt de mechanische ventilatie doorheen (aparte buis, dat wel)en ook de onderzijde op begane grond verwijderd. En zou ik daar een kachel plaatsen dan zou hij in mijn kantoor komen te staan, heel leuk voor klanten maar privé heb ik er dan zo weinig aan! :roll:

En langs de buitenmuur een schoorsteen bouwen vind ik een verkrachting van mijn huisje, een boerderijtje met luikjes enzo, dus dat is ook geen optie

Misschien moet ik maar een flatscreen tv kopen en een dvd'tje afspelen van een brandende haard, wel gezellig, :D maar ja, geen warmte! En op hout gaan stoken is geen gek idee, heb vandaag de gasafrekening gehad en ik kan je vertellen dat ik daar niet vrolijk van werd!
 

Chathanky

  • #10
Ja, dan wordt het een lastig verhaal.
Zelf stook ik het grootste deel op hout, het is wel wat meer werk, zagen, kloven en slepen, (3x warm :lol: ), maar bijna geen gasverbruik.

Misschien is duurzame energie wat, het kost wat, maar verdient zich wel terug.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Riet geeft toch ook veel warmte ?
 

Estherdeeerste

  • #12
Ja riet geeft warmte als het in de fik staat. Zou erg makkelijk zijn als je met rieten kap geen verwarming meer nodig hebt :lol: .

Een rieten kap isoleert wel super, 's zomers lekker koel, 's winters blijft het langer warm. Maar goed, vuur en riet vinden elkaar niet zo leuk (of juist wel, net hoe je het bekijkt).

Dus ik moet maar afzien van een houtkachel. By the way, deze wil ik niet persé omdat mijn gasrekening zo hoog was, maar voor de sfeer en lekkere warmte. lagere energie gebruik is daarbij wel mooi meegenomen!
 

Chathanky

  • #13
Het is een goede isolatie, wat dacht je van die vele vierkante meters buitenmuur, waarschijnlijk steens.
 

Chathanky

  • #14
Dan zijn er ook nog de gel haarden of op gas zonder afvoer.
 

Estherdeeerste

  • #15
Ja vrijwel het hele huis is een steens muur, alleen aan de achterzijde zit een klein gedeelte halfsteens muur. Wel een spouwmuur. Maar goed ik ben ook maar een vrouw en weet van veel dingen veel, maar bouwtechnische zaken laat ik liever aan een ander over.
 

Estherdeeerste

  • #16
Ja dat gaskachelgebeuren komt nu toch meer naar voren, maar wil ik nog even over nadenken.

Ik stel mezelf wel altijd de vraag welke voordelen het allemaal biedt, en een gaskachel geeft in mijn beleving alleen extra sfeer. Want het energiegebruik zal naar mijn mening hoger liggen dan wanneer ik gewoon mijn trouwe vloerverwarming blijf gebruiken (met modulerende ketel, en doordat ik niet zo kouwelijk ben aangelegd fungeert deze als hoofdverwarming).
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #17
Ik bedoelde geen vlammend rieten dak, het ging mij om het isolerend vermogen van riet.
 

Estherdeeerste

  • #18
Weet wat je bedoelde Jan, maar ik maakte even een grapje tussendoor. :wink:
 

Chathanky

  • #19
De stralingswarmte is vaak het aangename gevoel wat je krijgt, een dvd geeft dit gevoel niet. :lol:
 

Estherdeeerste

  • #20
Dus... Ik ga er maar eens een nachtje over slapen, misschien dat ik morgenvroeg weer heldere en frisse ideeën.

Heb over hoe ik toch dat lekkere warme houtkacheltje kan laten plaatsen. Hahaha straks droom ik er nog over. Ik kom er nog wel weer op terug of ik nog wilde ideeën heb opgedaan, of misschien nog sterker, offie nog geplaatst is!

Jullie horen wel weer :P
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu