Houtkachel op centrale verwarming

Philoc

  • #1
Omdat de kosten voor gas/electriciteit de pan uit reizen ben ik met mijn vriendin op zoek gegaan naar een oplossing voor de kosten te drukken. Een goede oplossing hiervoor leek mij misschien wel een houtkachel die op de cv aangesloten kon worden welke ik had gevonden op de website******** heeft iemand hier ervaring in het gebruik van een kachel als deze ? ben zeer geinterreseert.


Commerciële link verwijderd, mod.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Dit is niet een consumentenwebsite maar een klussite, dus over specifieke merken en modellen kunnen we weinig zeggen, alleen over het principe.

Onze reguliere CV ketel staat parallel aan een kolenketel en ik wil u daarom uit ervaring waarschuwen voor het "zomaar" aansluiten van een houtkachel op een CV installatie. Bij een stroomuitval blijft het hout doorbranden maar stopt de circulatie van het water. Er dient in het systeem daarom een deugdelijke voorziening aanwezig te zijn om eventueel kokend water en stoom dat hierdoor ontstaat veilig af te voeren.
 

Pigion

  • #3
Lijkt op rommel uit China, niet aan beginnen en helemaal niet als je geen verstand van zaken hebt. Per jaar gebeuren er 3 tot 5 ernstige, soms doelijke ongelukken met onoordeelkundig aansluiten van kachels op de CV.
************ welke veiligheidsmaatsregelen noodzakelijk zijn. En dan mag het waarschijnlijk nog niet vanwege de stoomwet.
Vroeger stookte met ook vaste brandstoffen in een CV ketel, doch de circulatie-systemen hadden een open exansievat, dus de druk kon weg en zaak kookte hooguit droog. Wel schade, geen stoomexplosie.
Pigion


Merknamen verwijderd, mod.
 

Philoc

  • #4
Volgens de genoemde site zijn de kachels volledig CE gekeurd voor europa en worden gemaakt in Engeland.
Ik heb ook eventjes verder gezocht en er staat dat er een drukregelaar op de kachel zit waardoor de druk nooit te hoog zou worden..
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Afgezien van de technische aspecten. Waar ga je het brandhout vandaan halen? Tenzij je zelf over een flink bos perceel beschikt is dat ook niet gratis...
 

Philoc

  • #6
Naast het zelf sprokellen van hout is het mogelijk om gedroogd hout te kopen. Wanneer ik de keuze zou maken om over te stappen naar een houtkachel zou ik natuurlijk eerst goed op zoek gaan waar ik het beste/goedkoopste hout kan uithalen. Na goed geinformeert te hebben bij bekenden bespaart mij dit nog steeds circa 50-60% op mijn energienota
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Ik ken eerlijk gezegd ook niet de exacte prijzen per kilowatt uit hout in vergelijking met die van gas. Ik zou me alleen niet blindstaren op de verlaging van je energienota als er wel een brandhoutnota bijkomt.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #8
De verbrandingswarmte van hout ligt op ongeveer 2,7 kWh per kilo vers hout en 4 kWh per kilo droog hout. Het netto rendement van zo'n kachel is wel veel lager dan bij een moderne CV ketel, dus er zal maximaal ongeveer 2,5 kWh aan warmte beschikbaar komen per kilo hout die je er in stopt. En dan moet die ook nog volledig verbranden.

Ter vergelijking, aardgas levert ongeveer 8,9 kWh per kuub wat in een moderne CV ketel zo goed als volledig beschikbaar komt als netto wamte voor de verwarming.

Dus je hebt minstens 3,5 kilo hout nodig als vervanger van één kuub gas.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #9
Als je goedkoop op hout wil stoken overweeg dan een (echte) speksteenkachel.
Wel een flinke investering maar die levert veel stralings warmte uit weinig hout.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #10
Puur uit het oogpunt van besparing op de brandstofkosten lijkt een dergelijke kachel niet erg zinzol, zeker als je het brandhout tegen marktwaarde zou moeten kopen.
Een investering in een hoogrendementsysteem lijkt me dan zinvoller, ongeacht het soort brandstof. Tevens zou je kunnen kijken naar betere isolatie, balans ventilatie of dergelijke systemen om het energieverbruik te verminderen.
Als je het gewoon gezellig vindt af en toe een sfeervuurtje te stoken is het natuurlijk wel mooi meegenomen als de CV wat bijgestookt wordt maar daar zou ik geen enorme besparing van verwachten.
 

Philoc

  • #11
Ik snap niet waarom ik het niet zou kunnen zien als besparing... Met een dergelijke houtkachel zou ik mijn gehele huis kunnen verwarmen door de radiators 190m2 ... Ik zoek daarom ook mensen met ervaring niet mensen die een idee hebben van hoe het werkt... Ik zie namelijk niet hoe je kunt oordelen over iets wat je zelf niet gebruikt of hebt gebruikt.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #12
Als we uw huidige CV schatten op 25 kW vermogen en u wilt dat vervangen door een houtkachel, dan betekent een avondje warm zitten dat u er een kruiwagen hout doorheen stookt vanwege die minimaal 3,5 kg hout (bij slechte verbranding meer) die u nodig hebt om één kuub gas te besparen.

Wij stookten tot twee jaar geleden onze CV volledig op hout en kolen, en stoken op onze boerderij nog steeds volledig op hout en gedroogde koeiepoep. Je blijft aan het sjouwen om een huis warm te houden.

En dan heb ik het nog niet over de grote voorjaarsschoonmaak die we nu niet meer hoeven te doen omdat bij het verbranden van vaste brandstoffen heel veel fijnstof vrijkomt dat na een winter het hele huis bedekt. Af en toe een zaterdagavond de openhaard aan is leuk, permanent stoken op vaste brandstoffen met een kachel in een leefruimte is van de vorige eeuw.
 

Fiesiekus

  • #13
Installeer in de woonkamer een houtkachel: daar heb je lol&comfort aan en het tempert je gasrekening.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #14
Ik zoek daarom ook mensen met ervaring niet mensen die een idee hebben van hoe het werkt... Ik zie namelijk niet hoe je kunt oordelen over iets wat je zelf niet gebruikt of hebt gebruikt.
Nou lees dan het antwoord van Krunnie maar eens.

Maarja dat is niet het antwoord dat je graag zou zien denk ik.

Als je zelf een stuk bos hebt, waar je zelf ook de bomen mag kappen, en een grote opslagplaats om het gekapte hout goed te laten drogen, dan zou het misschien interessant zijn.
Buiten het vele werk dat je hebt om het hout te kappen, en te klieven, en de hele dag met hout moet sjouwen, om het vuur aan te houden.
Als je het hout moet kopen, dan is het eind rendement niet veel hoger denk ik.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu