Houten vloer waterpas maken - renovatie

MarcoVDM

  • #1
Beste leden,

Wij zijn bezig met een flinke renovatie van onze jaren 30 woning. De vloer bestaat uit houten draagbalken (170x90 h.o.h. 60cm) met daarop houten plankjes. Omdat de vloer niet recht is en hier en daar iets hoger ligt wil ik de houten plankjes eraf halen en vervolgens planken op de zijkant van de draagbalken monteren en met een kruislijnlaser deze waterpas vast zetten. Hier komen vervolgens OSB3 platen op. Welke maat planken dien ik te nemen om op de draagbalken te bevestigen? En is het nodig om een plank op beide zijde van de draagbalken te monteren? Hier een foto om een idee te krijgen:
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Planken zijn bedoeld als versterking van de balklaag, dus dezelfde maat als er nu zit en uit één lengte!
 

Tiho

  • #3
Als je dit doet, doe je best beide zijden. Dan Kun je ertussen in de originele balk schroeven zonder dat de plaat naar beneden wordt getrokken.

Ik zou stroken laten zagen uit plaat. 12 mm lijkt me ook meer dan genoeg.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
Volgens mij wil hij het vloerhout er afhalen


je kan ook de koppen vrijhakken en de hele balk inclusief vloerdelen nastellen
 

Tiho

  • #5
Met ertussen schroeven bedoel ik door de nieuwe platen in de bestaande balken.
 

MarcoVDM

  • #6
Bedankt voor de reacties. @rola ik wil de draagbalken niet verstevigen maar de vloer vlak maken. Het idee is dus om dit te doen door nieuwe planken op de zijkant van de balk te schroeven en deze plank hoger uit te laten komen dan draagbalken. De osb platen komen dan op deze nieuwe planken te liggen.

@boertje125 dit zie ik niet zo zitten. Tevens zijn sommige balken getordeerd waardoor dit sowieso niet mogelijk is

@tiho ik snap je idee. Laat ik dan de naad van de kopse kanten van de osb platen in het midden van de draagbalk uitkomen? Hierdoor zweven de naden maar de naad is maar 4,5cm van de ondersteuning af met deze opstelling. Je geeft aan 12mm dik, de hoogte van de plank moet gelijk zijn aan de huidige balk? Ik wil dezelfde constructie toepassen aan de onderkant om hier dan weer het regelwerk voor het plafond aan te maken. Ik dacht in eerste instantie om planken te nemen die hoger zijn dan de draagbalk zelf. Als ik dan de vloer waterpas maak is het plafond eronder ook gelijk waterpas. Echter zie ik hiervan af omdat ik dan te veel afhankelijk ben van de afwijkingen tussen de vloer en het plafond eronder.
 

Marcn88

  • #7
Als u planken neemt die hoger zijn dan de balken kan de boven en onderkant in 1 keer uitgevlakt worden immers als de bovenzijde waterpas is, is de onderzijde dit ook kortom maar 1 x uitvlakken
 

De Bob

  • #8
Rola schreef:
Planken zijn bedoeld als versterking van de balklaag, dus dezelfde maat als er nu zit en uit één lengte!
Klopt, ter versterking voor een dakterras.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #9
Hoeveel moet je eigenlijk uitvullen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
De Bob, hoe kom je bij een dakterras?
 

De Bob

  • #11
Mijn foto, 2017, en bedrijfs kennis van het project.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Wil je dat soort zaken in de toekomst er bij vermelden, zo levert het misverstanden op, vooral omdat je dezelfde foto ook gebruikt bij een ander topic.
 

De Bob

  • #13
TS gebruikt de foto, bij mij al heel lang geleden. 2017 de laastste keer.
Maar wel leuk dat het als voorbeeld wordt gebruikt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Laat maar zitten :shock:
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #15
O dus die verstijvingen zitten er helemaalnog niet tegen aan.

ja dan krijg je rare antwoorden
 

De Bob

  • #16
Klopt, de foto is door TS gebruikt als voorbeeld uit een oud ander topic, en wil zoiets denkelijk gaan maken, en vraagt advies.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #17
Dat was mij niet duidelijk, ik dacht dat de versterking al aanwezig was en TS deze los wilde halen om de balklaag uit te vlakken aan de bovenzijde.
 

MarcoVDM

  • #18
Excuses allen, ik had bij de foto "Hier een foto om een idee te krijgen:" gezet maar had het zo te zien anders moeten verwoorden.

Ik heb dus gewoon kale balken met daarop een plankenvloer. Ik wil tegen de balken planken schroeven om de vloer waterpas uit te vlakken. Ik wil graag weten welke maat planken ik moet aanhouden en of het nodig is om de planken aan beide zijden te monteren.

@marcn88 ik had er idd aan gedacht het zo te doen, dan zijn beide gelijk uitgevlakt. Echter, stel boven is het hoogste punt van de vloer 5cm, en beneden is het laagste punt 5cm dan moet ik dus flinke planken van 270 pakken.

@boertje125 de hele 1ste verdieping, dat is uit mijn hoofd 35 tot 40m2.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #19
Zo'n versterking is niet bedoeld om een vloer uit te vlakken. Dat zou namelijk betekenen dat de vloerplaten op de kopse kant (18mm) van de platen komen te liggen. Dat is niet te schroeven en niet verstandig.

Indien mogelijk de hele vloerbalk opkrikken, anders op de balken latten gebruiken ter opvulling.

Voor het versterken van een balkenlaag schakel je het best een constructeur in.
 

MarcoVDM

  • #20
Inmiddels begonnen met het uitvlakken van de vloer doormiddel van 2 planken van 18x144mm dik aan beide zijden te lijmen en schroeven. Nu de vraag, om de hoe veel cm dien ik te schroeven?

Kopse kanten van de osb komen tussen de 2 planken in te liggen, eventueel vul ik de ruimte tussen de planken nog op.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu