Houten vloer/balken waterpas maken

David93

  • #1
Beste klussers,

Sinds kort een leuk huisje gekocht en nu begonnen aan de bovenverdieping.
Daar heb ik nu de vloerplanken verwijdert omdat de vloer te dun bebalkt is en er nu tussen elke balk nog een extra balk komt.
Nu de vloer er uit is, is het gelijk een mooie kans om de vloer waterpas te maken (max verschil van 3 cm).

Zouden jullie dit doen door:

a) Oude vloerplanken (21x115) rechte kant aanmaken en deze tegen beide zijde van elke balk waterpas schroeven (en lijmen)?

of

b) Spielatten maken en deze monteren op de balken? (lastig om de schuinte te zagen)

Naar mijn mening is a) het makkelijkste en beste resultaat, aangezien bij b) rekening wordt gehouden dat de afloop recht is want vaak niet het geval is.
Daarnaast is het mogelijk om bij a) dan op de balk te schroeven en niet in de kopse kant van de planken? Aangezien 21 mm dikte te dun is om te schroeven.

Dan nog een vraagje: de extra balken tussen de bestaande. Deze wil ik bij één zijde op een onderliggende draagmuur leggen en de andere kant zit ik nog mee. Zou ik:

c) Deze in de muur leggen? (lastig qua ruimte)

of

d) Een raveelbalk maken tussen de bestaande en de nieuw balk hier haaks op monteren?

Dus kortom:
Welke methode om de balken waterpas te maken?
Welke methode om de extra balken te bevestigen?

Mijn voorkeuren zijn: a en d

Ik hoor het graag van jullie!
 

Marcn88

  • #2
Om de balken waterpas te maken en ook te verstevigen deze opdikken met een plank tegen de zijkant van de balk geschroefd/gelijmd deze plank zo hoog mogelijk maken ivm sterkte, voor t plaatsen van de nieuwe balken is het stevigste wel in de muur leggen
 

De Bob

  • #3


Dit is het makkelijkste, maar dan andersom (van plafond naar vloer denken)

U kan ze vastzetten met schroeven (lengte minimaal half balkdikte) of zoals wij het doen met draadeinden 12mm door en door / carrosserie ringen en moeren.
 

David93

  • #4
Zo was ik het inderdaad van plan.

Ik denk dat de planken welk ik nog heb het wel makkelijk kunnen houden bij een maximale hoogte verschil van 3 cm t.o.v. van de balken.
Eventueel scrhoef ik nog wat balkjes op de balken tussen de latten voor wat stevigheid.

Maar hoe zouden jullie de nieuwe balken monteren aan de buitenmuur zijde? Raveling of inlegging?
 

Marcn88

  • #5
Op de muur leggen zal t sterkste zijn van een spouwmuur uitgaande
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Bij een woningscheidende muur bijvoorkeur balkdragers met lange lip gebruiken, scheelt geluidslekken.
Alternatief tussen de balklaag in elk vak een balk dwars maken, deze ophangen middels balkdragers met korte lip aan de bestaande balklaag. Hieraan de nieuwe balk bevestigen ook met dezelfde balkdrager.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Als je de dwarsbalkjes met raveeldragers wilt bevestigen, heb je het probleem dat je aan de muurkant lastig de spijkers erin kunt krijgen. Ze moeten dus verder van de muur af. En deze methode is heel bewerkelijk. Ik zou deze dus alleen gebruiken als er geen andere mogelijkheid is.

Eerste voorkeur is voor inkassen. Tweede voor balkdragers tegen de muur. Een onderslagbalk tegen de muur aan kan ook.

Ik heb zelf zo'n situatie opgelost door alle oude balken eruit te (laten) zagen en er net boven een nieuwe vloer te maken. Daardoor kwam er meer vrije hoogte beneden en kon er tegen de afgezaagde balken een randbalk bevestigd worden waar de nieuwe balken met balkschoenen op vast zitten.
De oude balken heb ik gebruikt om een andere vloer te versterken.
 

David93

  • #8
Gisteren een bouwkundige langs gehad, en hij zei dat de balken behoorlijk dik waren (100x200 met een overspanning van 360 cm en 100 cm h.o.h.) en dat hij dwwarsbalken tussen de bestaande zou maken om de x aantal cm's. Zodat deze balken gelijk op waterpas hoogte gemonteerd konden worden en dat dat probleem dan ook verholpen is.

Maar aangezien ik dan 2x zoveel meter nodig heb om elke underlayment plaat op te vangen met 3 balken, denk ik toch dat ik voor de oplossing ga om dwarsbalken zo dicht mogelijk bij de muur aan de bestaande balken te bevestigen, dit scheelt toch zo'n €200,-. Of ik gebuik balkdrager welk aan de muur bevestigd worden.

Aan de draagmuur zijde (waar de balk op gaat liggen), moet de muur wat weg gebroken worden. Kan ik hierna dan het beste ondersabelen met krimpvrije mortel? Lijkt mij dat dat de methode is toch?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Slim om een oplossing te kiezen die wat efficienter is :prima:

Krimparme mortel is uitstekend. Zorg dat de balk ondersteund is totdat de mortel is uitgehard. Kan bv. met een vulplaatje.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #10
Als je toch gaat hakken zou ik de bestaande balklaag op op die manier uitvlakken.

iets onder of boven de balk weghalen en dan op hoogte stellen en aanwerken
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu