Hout/kolenkachel aansluiten op rookkanaal

Fredje-vuur

  • #1
Een tijdje geleden heb ik me een bescheiden hout/kolenkacheltje (11kw) gekocht met een uitgang van 11cm, ik woon in een nieuwbouw van 3 jaar oud met een rookafvoerkanaal in het plafond van de woonkamer van 20x20 dat kokervorming is en de schouw is enkel baksteen. (klaar voor gebruik volgens de architect en de bouwfirma) welke benodigdheden zou ik moeten aankopen om dit deftig aan te kunnen sluiten?

bijkomend is ook dat de achterkant van het rookafvoerkanaal parallel loopt met de muur van de woonkamer en langs de andere zijde ligt de garage.

er werd me (door een winkel) alvast aangeraden een enkelwandige buis (rsv of blauw) van de kachel naar het plafond te steken en een dubbele flexibel doorheen heel de schouw te steken en dit af te werken met korrels.

in hoeverre klopt dit? de veiligheid gaat natuurlijk voorop maar winkels moeten ook verkopen. alvast bedankt voor reacties.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #2
Dat kanaal is dit een vierkant kanaal met afgeronde hoeken ,dan kan daar zo op gestookt worden.de kachel ?11kw in een nieuwbouw huis van 3 jaar oud, denk erom dat je de kachel niet te veel gaat knijpen want dan heb je kans op roetwater , vooral in combinatie met het wijdere rookkanaal.onder het plafond heb je dan om van de muur af te komen waarschijnlijk bochten nodig, om ver genoeg van de muur af te komen ,om scheuren tegen te gaan. als de schoorsteenmantel van steen is kun te tot aan het plafond geblauwd gebruiken .de aansluiting in het plafond kan het beste met een nisbus, evt met een bevestigings plaat. de kans bestaat dat er een flexibele leiding doorheen moet ivm de uitgang van de kachel , als die meer in de buurt van de diameter van het rookkanaal gekomen was dat waarschijnlijk niet nodig.ANDERS EVEN EEN PAAR FOTOS PLAATSEN
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu