Hout CV kachel aansluiten

REVink

  • #1
Wie kan mij zeggen of in onderstaande situatie eerst de radiatoren(7 stuks) warm worden en daarna het buffervat. De radiatoren zijn alle voorzien van een thermostaatknop.
 

Marcn88

  • #2
Waarschijnlijk worden beide tegelijk warm ligt eraan wat het debiet is van de pompen is uw houtkachel wel geschikt om in een druksysteem te functioneren? en houdt rekening met de veiligheids appendages ivm stroomuitval
 

Bernhard

  • #3
bernhard
 

REVink

  • #4
Bedankt voor uw reactie.
Kunt u mij zeggen wat de rode bollen zijn en de cirkel voor de pomp in de retour? Ik neem aan dat de staande rechthoeken de radiatoren zijn.

Mvgr, René.
 

Bernhard

  • #5
De rechthoeken zijn radiatoren. Bij de pomp is een expansievat. De rode bolletjes zijn radiatorventielen of thermoventielen. De terugslagklep in het primaire circuit is overbodig. bernhard
 

REVink

  • #6
Dan heb ik twee expansievaten in het systeem, is dat nodig?
De terugslagklep in het primaire circuit zou het koelwater van de automatische vulklep in de juiste richting moeten sturen indien de temperatuur te hoog oploopt.
 

Bernhard

  • #7
Je hebt gelijk met die terugslagklep. 2 expansievaten is beter. bernhard
 

REVink

  • #8
Bedankt voor de reacties en meedenken.

Mvgr, René
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #9
Schema Bernhard ben ik het helemaal mee eens.
twee expansievaten is m.i. totaal niet nodig. Ik zou 1 groot vat nemen, wat je aansluit op een vrije aansluiting op de buffer.
 

Bernhard

  • #10
Ik denk dat het beter is om 2 expansievaten te installeren. Het zou zomaar kunnen dat in het circuit voor de radiatoren rare drukschommelingen ontstaan. Aan de zuigkant van de pomp is er nl geen nulpunt. Een extra expansievat zijn kosten niet. bernhard
 

REVink

  • #11
Na overleg, en wat bij mij mogelijk is, zou dit het moeten worden.

 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #12
Ik denk dat jij ergens in je schema iets over het hootd ziet.

De automatiche vulklep is namelijk niet om de cv op te vullen maar om de houtkachel terug te koelen als de temperatuur te hoog word, er zit een koelspiraal in de houtkachel om de temp terug te reduceren. Deze gaat in combinatie met de thermische beveiliging.

Tevens waarom wil je eerst je radiatoren op temp hebben en dan pas je buffervat? Is de omgekeerde wereld, je wilt je kachel opstoken en de warmte welke deze produceerd opslaan in je buffer om vanuit je buffer de radiatoren op te warmen.

het schema steekt hydraulisch niet goed in elkaar, de 2 pompen werken elkaar tegen, staan beide aan dezelfde leiding te trekken (zuigen) dit is niet wenselijk. Het buffervat als hydraulisch neutraal gebruiken is regeltechnisch ook makkelijker.



De pomp van de kachel in een apart circuit houtkachel en buffervat, vanuit buffervat naar radiatoren.

In dit schema is nog een cv ketel opgenomen en zonnecollectoren met buffer deze kunt u laten vervanllen.

Mvg

John
 

REVink

  • #13
De automatische vulklep is namelijk niet om de cv op te vullen maar om de houtkachel terug te koelen
Dat is ook in mijn schema de bedoeling. Mijn kachel heeft geen ingebouwde koelspiraal.
Tevens waarom wil je eerst je radiatoren op temp hebben en dan pas je buffervat?
Omdat het dan sneller behaaglijk wordt in huis, voordat ik een buffervat van 400 ltr. heb opgewarmd ben ik waarschijnlijk wel wat tijd kwijt. De bedoeling is dat als de radiatoren minder vragen omdat het warm genoeg is in een vertrek dat dan het buffervat verwarmd wordt.
het schema steekt hydraulisch niet goed in elkaar, de 2 pompen werken elkaar tegen
Dit begrijp ik niet want ze staan allebei in dezelfde richting. Als de 2e pomp er niet zou zijn, zou vrijwel alleen het buffervat opgewarmd worden, in dat geval is dat de weg van de minste weerstand
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #14
De pomp welke bij je houtkachel gecombineerd is met je 3 weg klep is nooit van dezelfde grote als die van de installatie.

Je hebt dus 2 pompen van verschilende waardes welk aan dezelfde leiding leiding trekken deze gaan elkaar tegenwerken als die van de installatie groter is krijgt de pomp van de kachel nooit het juiste aantal liters over de kachel en vice versa de sterkse pomp krijgt het meest. De grote pomp trekt te hard aan de kleine pomp zodat deze kracht verliest.

Ps je buffervat is indien de installatie juist en goed is aangesloten en ingeregeld binnen een uurke of 4 - 8 dik op temperatuur.

John
 

REVink

  • #15
Ik begrijp wat je bedoelt. Het verschil in vermogen tussen de twee pompen is een reële mogelijkheid. Ik ga daarover in overleg met de leverancier/installateur.

Tja John, 4- tot 8 uur opwarmtijd is in mijn (stook)situatie echt lang. Als we al zolang stoken is dat meestal alleen in het weekend. Doordeweeks is het in ons geval belangrijk dat eerst de radiatoren worden opgewarmd. De overtollige warmte die dan naar het buffervat gaat is dan om nog na het doven van de houtkachel wat warmte rond te pompen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #16
Als je het vat Hydraulisch neutraal ertussen hangt trekt het cv circuit het warme water vanaf de bovenzijde van het vat en de houtkachel brengt de warmte ook daar binnen, dus zolang je cv blijft vragen warmt de buffer niet/nauwelijks op omdat de warmte direct weer word afgenomen.
Gaat het cv circuit echter minder vragen dan zal de buffer gaan opwarmen.
 

REVink

  • #17
Dat is exact de bedoeling. Van mijn leverancier/installateur kreeg ik de volgende reactie op een eventueel verschil in vermogen van de twee pompen:

Nee, het buffervat maakt er feitelijk 2 onafhankelijke circuits van, kachel-buffervat en buffervat-radiatoren.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #18
Een buffer is altijd beter en wel om de volgende reden, stel je hebt in het weekend lekker de kachel aan. de gehele woning is op temperatuur maar de houtkachel brand nog. In het systeem wat u tekent blijft de radiatoren groep warmte onttrekken maar deze warmte kan bij het op temperatuur zijn van de radiatoren dus de rest van het huis nergens anders heen als naar de radiatoren.

Vandaar dat de buffer als hydraulisch neutraal word gebruikt en als buffer.

Mag ik vragen wat voor houtkachel u heeft of welke u aan wilt schaffen?

mvg

John
 

Bernhard

  • #19
In het schema zijn de 2 circuits niet hydraulisch neutraal.
bernhard
 

REVink

  • #20
Ik heb onderstaande kachel. Staat trouwens al heel wat jaren in huis. Alleen staan een aantal radiatoren in huis constant geheel open om doorstroming te garanderen. Daar wil ik dus vanaf en het teveel aan warmte opslaan in het buffervat.

Nordic Fire Thermo Rosella

Maatvoering LXBxD: 56x91x54 cm
Max/nominale totale vermogen: 20 KW / 13,6 KW
Max/nominale vermogen cv systeem: 12,5 KW / 7,6 KW
Max/nominale vermogen woonkamer: 7,5 KW / 6 KW
Pijpaansluiting: boven
Doorsnede pijpaansluiting: ø 130 mm
Efficiency: 81% (klasse A)
Externe luchttoevoer: ja, ø 120 mm
Ruitenreinigingssysteem: ja
Gewicht: 200 kg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu