Hoover Vision HD 9163 - trommel draait niet

Exroosje

  • #1
Mijn Hoover Vison HD 9163ZI84 werkt het programma af zonder foutmeldingen maar de trommel draait niet. Als ik de stekker naar de motor losneem krijg ik wel een foutmelding (error 9 - naar verluid motor of motorsturing)

Storingdienst gebeld met de vraag of de motor stuk is (daar zit nl garantie op) en zij gaven aan dat de motorsturing vaak het probleem is. Deze module kost echter ruim 250 euro, met coulance zou ik nog steeds ruim over de 200 all in moeten betalen. Bovendien is ie niet vlot leverbaar (tenminste week wachten). Dat ga ik niet doen gezien de waarde van de machine en ik moet ook wassen. De motor is een 3 phase motor zonder koolborstels , dus dat is het in elk geval niet..

Ik kan echter wel snel aan een motor komen voor een paar tientjes (op marktplaats). Maar helaas niet de motorsturingsprint.

In de machine zie ik geen enkel spoor op de print van problemen. Ik heb de stekker en motor doorgemeten (6 draden, waarvan de eerste 5 gebruikt) en meet ca 70V tussen de eerste gele (denk 0-draad) en de daarnaast volgende rode en de groene draad. De motor heeft tussen de gele en die 2 volgende elk een weerstand van 5 ohm. Daarnaast weer een gele draad en dan 2 blauwe (waar dus alleen de eerste doorgestekkerd is) Daar staat waar 5v op , weerstand is vrij hoog (1000 ohm oid). Overige weerstanden zijn oneindig.

Mijn conclusie hieruit zou zijn dat de motor wel de benodigde aansturing (draad 4,5) en spanning (draad 1,2,3) krijgt van de motorsturing en ook daarmee communiceert, maar niet datgene uitvoert wat zij moet doen (en dus inderdaad de motor vervangen zou moeten) . Wat denken jullie?
 

Geldrop

Specialist Witgoed
  • #2
Denk echt ook dat de sturingsprint defect is, dit type motor gaat eigenlijk noot kapot sturing wel
 

Exroosje

  • #3
Ik moet er misschien nog bij melden dat dit is opgetreden tijdens een wasbeurt van een (te?) zwaar kleed.

Hoe maak ik de diagnose dat de sturingsprint defect is?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu