Hoeveel verbruik ik voor sanitair en hoeveel voor verwarming

Jurgen152

  • #1
Ik ga een cv installeren met een gaswandketel. Deze dient te voorzien in de verwarming van drie kleine appartementjes en liefst ook, via een boiler, voor de productie van sanitair warm water.

Om later de huurders een correcte factuur te kunnen geven dacht ik caloriemeters op de radiatoren te laten kleven. Voor het sanitair kan ieder zijn debietmeter krijgen, maar hoe weet ik dan hoeveel energie er verbruikt wordt om sanitair warm water te produceren, en hoeveel er gebruikt wordt voor de verwarming?

Alvast bedankt!
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Bij stadsverwarming betaal je gewoon een bepaalde prijs per verbruikte kuub warm water (af te lezen op de watermeter).Je zal dat dus even uit moeten rekenen of een globale schatting moeten maken of de prijs handteren die ze bij stadsverwarming ook gebruiken.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #3
Hoi Jurgen,

Het verschil tussen energie voor het verwarmen van de CV installatie en het opwarmen van warmwater is ongeveer 2/3 - 1/3.
B.v bij 1500 kub gas totaal verbruik op de meter, is ca. 1000 kub voor het verwarmen en ca. 500 kub voor het verwarmen van het warmewater.

Dat was volgens mij jou vraag, of niet?

Kaloriemeters plaatsen kost ook (veel) geld, om hoeveel kub gas zal het gaan totaal per jaar?
Vaak wordt dat geschat en zit de energieprijs bij in de huur zonder verekening, en zonder gezeur want de huurprijs staat vast.
Tis maar een idee

Vr Gr en sucses ermee
 

Chathanky

  • #4
Metingen van joulemeters meten de waterstroom en het temperatuursverschil van het water wat door een leiding stroomt.
Bij cv wordt het verschil tussen aanvoer en retour temperatuur gemeten en de waterhoeveelheid en dit wordt omgerekend in joule (1watt/seconde) of in kilowatt

Bij warmwater wordt de aanvoer van het koude water vergeleken net het verwarmde water (temperatuursverschil) en de hoeveelheid liters. dit komt op hetzelfde neer als dat van cv water.

1 m3 gas komt ongeveer overeen met 9 kw op de meter.
Of in joule uitgedrukt 31,65 megajoule.

Wat cvolieboy zegt zijn het geen goedkope meters zeker als je 3x2 maal wilt meten heb je 6 meters nodig 3 voor cv en 3 voor warm tapwater.
Of er meters zijn die meerdere punten in 1 meter kunnen meten kan ik zo niet zeggen.

De verhouding cv en tap is moeilijk te bepalen, dat hangt af van de grote van de ruimte en het aantal personen per huishouden, dit kan behoorlijk uit een lopen. Je kunt ongeveer rekenen op 2 a 300 m3 gas voor tapgebruik per persoon, maar dit is enkel een richtlijn.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #5
Waarschijnlijk worden de kosten van het afzonderlijk bemeteren veel te hoog ten opzichte van het verbruik.

Vaak wordt er dan gekozen om bijvoorbeeld alleen het totale gasverbruik te meten en dit vervolgens aan de hand van het aantal vierkante meters per appartement door te berekenen aan de bewoners. Op deze wijze kun je toch het werkelijke verbruik verrekenen met de bewoners.

Nadeel is wel dat het tapwater niet apart afgerekend kan worden, dit zit dan begrepen in de verwarmingskosten. Het is niet optimaal, maar toch beter dan helemaal niet verrekenen. De ervaring leert dat het verbruik dan echt de spuigaten uit gaat lopen, de bewoners kost het immers toch niets als de rekening wat hoger uitvalt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu