Hoeveel lucht door 15 mtr rond 150mm ventilatie kanaal ?

Ppklus

  • #1


Hier een tekening van het huis van mijn zoon. Het is uit 1907 en heeft wat vocht problemen. Al wat aan de muren gedaan maar nu de lucht... Daarom willen we een Itho wtw balans-ventilatie aanleggen want zoiets is hard nodig omdat het huiskamer raam aan de straat niet open kan (geen beluchting) en in de slaapkamer boven houden ze de ramen graag dicht vanwege lawaai en uitlaat gassen.

Badkamer/wc ligt achter de keuken die achter de huiskamer ligt. Er is geen keukendeur en de badkamerdeur heeft 15mm spleet boven de dorpel. Het lijkt ons een goed systeem om achter de badkamer de Itho op te hangen, die kan dan door één muurdoorgang afzuigen.

De verse lucht moet wel een lange weg af leggen (de rode lijn) om aan de voorkant van het huis uit te komen. Na 15 meter komt deze bij de meterkast uit. Daar dacht ik een kast/kist in te maken met geluid dempend materiaal die dan door een grote opening rustig de huiskamer inblaast. Dan trekt de verse lucht via huiskamer-keuken-badkamer naar de Itho. Dat lijkt mij een ideale, vrij simpele installatie. In de gang wil ik nog een aftakking naar de slaapkamer maken, (25% naar boven leiden?) die ook onder de deur een grote spleet boven de dorpel heeft. De lucht die daar uit geblazen wordt vind wel een weg door andere ruimtes...evt. zelfs via de trap naar beneden naar de huiskamer.

Ik wil 150mm rond plastic buis gebruiken als kanaal,weinig bochten, bij de Itho eerst een flex stuk (evt. geluidsdemper?) en dan evt. geluids demper-kast als uitblaas-kast zelf maken, ook in de slaapkamer.
Luchtverplaatsing Itho zonder buis is max. 385 m3/p/u
Wat zou daar van over blijven in deze situatie? Het lijkt mij genoeg.

Iemand nog handige tips of opmerkingen...graag :D
 

Freekcv

  • #2
Gebruik geen pvc pijp!!
 

DSR9500

  • #3
Want ... ? :shock:

en wat is dan een betere oplossing ... :?:
 

Ppklus

  • #4
Ik had eerder al gelezen dat pvc statisch zou worden door de langs stromende lucht, en daardoor stof zou vast houden. Dus óf metaal óf witte plastic buis (van pp ?)
 
A

Anonymous

Gast
  • #5
Weet niet zeker, maar volgens mij mag je volgens bouwvoorschrift bij lucht aanzuig en inblaas kanalen ook geen PVC gebruiken in verband met brand. PVC fikt met gifgas als restproduct. Volgens mij moet je die witte kunststof buizen gebruiken, die schijnen moeilijk te ontbranden.Of die aluminium pijpen.
Verder zou ik persoonlijk geen inblaas willen. In de winterdag wil ik geen koude lucht in mijn nek naar binnen geblazen hebben en dan mengen met de gebruikte vochtige lucht binnen. Ik zou gaan voor afzuiging, vieze gebruikte vochtige lucht wil ik kwijt. In de keuken heb je toch ook een afzuigkap hangen om vochtige vieze lucht af te voeren?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Verdiep je eerst eens in de werking van een wtw.

De afgevoerde lucht gaat via een wissellaar naar buiten, de aangezogen lucht gaat via de wissellaar naar binnen.
In de wissellaar worden de ingaande lucht verwarmt met de uitgaande lucht.

Bij een afzuig systeem zuig je onverwarmde lucht naar binnen.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #7
Gewoon spiraliet buis gebruiken voor het kanaalwerk. dat is er voor gemaakt en relatief goedkoop.

Direct na de wtw unit moet je wel dempers toepassen. Bijvoorbeeld 1,5 meter geluiddempende slang in zowel de inblaas- als afzuigzijde.

De geluiddempende slang moet ook recht lopen, als de slang wordt gebruikt om een bocht te maken, neemt de geluidsdemping sterk af. Andere oplossing is het toepassen van starre dempers, dat is wat duurder maar wel mooier.

Succes.
 

Ppklus

  • #8
Ik dacht ook aan een geluiddempende slang maar dan wel aan de Itho, en dus waarschijnlijk niet als een recht stuk.
Ik kan me ook niet voorstellen dat gebogen slang slecht voor de geluids demping zou zijn.
Wel natuurlijk zo recht als mogelijk is i.v.m doorstroming lucht.
 

Ppklus

  • #9
Mn22, je hebt gelijk, ik las inderdaad ergens dat je flexibele dempers goed recht moet houden, dus dat is een goede tip die ik in mijn plannen mee zal nemen.

Kan iemand mij nog iets vertellen hoeveel m3 lucht ik na 15 meter ronde buis, diameter 160mm, en ong. twee 90graden en twee 45graden bochten over houd bij een Itho WTW unit HRU Eco Fan Bal RFT...

Dit geeft fabrikant op:
Luchthoeveelheid hoog bij 100 Pa 350 Kubieke meter per uur
Luchthoeveelheid hoog bij 150 Pa 325 Kubieke meter per uur
Luchthoeveelheid hoog bij 200 Pa 300 Kubieke meter per uur
Luchthoeveelheid hoog bij 250 Pa 275 Kubieke meter per uur
Luchthoeveelheid hoog bij 300 Pa 240 Kubieke meter per uur

Een hoop gegevens maar...heb ik dan genoeg lucht over als de Itho "rustig" (stand 1) aan staat?
 

Ppklus

  • #10
Nog even terug komen op de ventilatie...alles is aangesloten en werkt prima. De Itho is nog verder weg, tegen de achterste muur geplaatst, daar komt de verse lucht binnen. Direct aan de Itho flex geluidsdemper, 50 cm lang, recht naar boven. Vandaar met een paar bochten en spiro-buis van 160 mm door het huis. Voor de afzuig in badkamer nog een demper van 1 mtr. Zo ook dempers voor de inblaas openingen in slaap- en huiskamer.

Inblaas of afzuig geluid is er bijna niet, op stand 3 kun je het heel moeilijk horen als je je best doed :D
Inblaas en afzuig rooster hebben we GROOT gemaakt:40x10 cm, met een zelf gemaakte verloop naar de ronde 160mm buis, waardoor de luchtstroom snelheid lekker laag wordt daar, dat scheelt ook weer geluid.

De Itho motor zelf is wel wat te horen in de ruimte waar deze hangt, maar dat is de bijkeuken.

Stand 1 verbruikt 10 Watt stroom...minder dan een wc ventilatortje, maar ververst dan reeds een mooie stroom lucht.
Stand 3 staat op 60 Watt en zuigt en blaast dan als een stille tornado :D

Kortom, wij zijn tevreden met dit resultaat
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu