Hoeveel joule breekhamer uitbikken afvoer dekvloer

Paralizer

  • #1
Beste klussers!

Wij hebben een nieuwbouwwoning gekocht waarbij er in de badkamer een afvoerleidiing (40mm) en douchegoot moeten worden aangelegd voor het bad. Dit moet voor het grootste deel door de dekvloer, maar met name de goot zal ook een klein stuk in de betonvloer moeten.

Waar gereedschap goedkoper of gelijk aan te schaffen in dan dat de huur voor eenzelfde apparaat zal zijn, probeer ik zo veel mogelijk gereedschap aan te schaffen. In dit geval wil ik gebruik maken van een betonfrees (al in bezit) en een breekhamer (aan te schaffen). Er zijn echter vrij uiteenlopende zwaartes te vinden, varierend van ca 8 tot ongeveer 50 joule.

Nu is mijn vraag, zal een hamer van 50 joule te zwaar zijn voor een dergelijke klus? Of zitten er andere nadelen aan? Mijn voorkeur heeft het namelijk om een zwaarder model aan te schaffen, zodat deze ook in de toekomst bij mogelijke andere/ zwaardere klussen niet tekort schiet. Maar ik heb met beide geen bewuste ervaring ben bang dat een dergelijke slagkracht wellicht meer schade brengt dan dat de bedoeling is.

Is er iemand die hier meer ervaring en kennis van heeft en mij wellicht kan adviseren?

Bij voorbaat dank!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Je kunt beter gaan huren, want als je de beitels stomp zijn dan moeten ze uit gesmeed worden geslepen en gehard worden,dit is natuurlijk duurder als je eigen hebt.
 

CV__

  • #3
Een bad hoort geen 40mm afvoer te hebben...

Maar wat voor vloertype heb je? Kanaalplaat? Zou ik toch mee uitkijken om in te hakken..

50 Joule is bespottelijk veel. Dat zijn vaak ook machines van ~20+ kg; dat is helemaal niet fijn om vast te houden. Dat is meer om een hele vloer te slopen, niet om een leidinggootje te hakken...

@Henk; huh? Als de beitel versleten is koop je voor 15 euro een nieuwe!? Althans, de normale puntbeitels en platte beitels. Exotischere types als spades, geulbeitels etc. zijn natuurlijk duurder.

Zelf heb ik recent een 8,8 J exemplaar gekocht die ook kan boren. Heerlijk ding. Maar vooralsnog alleen gebruikt op bakstenen... die ook nog eens losser zaten dan verwacht, dus ook nog eens sterk terug geregeld. De goedkopere exemplaren zul je wel niet kunnen regelen.

Een politiekogel is ~500 Joule, even ter referentie.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
wij hadden vroeger sloophamers van 18-30 kg de 30 kg hamer moesten wij vooral de punt laten uitsmeden en slijpen zodat je weer goed gereedschap had.


Ook hadden we kleine sloophamers voor klein werk ja dat kon je wel nieuw gaan kopen
 

CV__

  • #5
Ja, dat heeft dus niks te maken wat met de toepassing die Paralizer in gedachte heeft. Zijn vloer moet er niet in z'n geheel uit :mrgreen:
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Hij vroeg tot 50 joule, en ik reageer op wat jij zei van @henk huh, meer niet. :wink:
 

Paralizer

  • #7
Henk253,

Bedankt voor het meedenken Henk, maar de voorkeur gaat echt uit naar kopen. Huren komt ongeveer even duur uit en zo heb ik nog wat staan voor een eventuele volgende klus. Mocht blijken dat de beitels dan aan vervanging toe zijn, is dat goed te overzien.

CV__,

40 is inderdaad wat klein, maar ik dacht gelezen te hebben dat dit het minimum was voor een badafvoer. Kwam wel zo goed uit ivm het te realiseren afschot in de slechts 5 a 6 cm dikke dekvloer. Maar wellicht moet ik naar een andere oplossing kijken en lekker voor 50 gaan.

Het uitbikken van de drain was om dezelfde reden. Zover ik kon vinden hebben deze allemaal een hoogte vanaf zon 6-8 cm. Omdat de voorkeur heeft de dekvloer niet op te hogen en de afvoer aansluiting op de meeste drains iets hoger uit komt dan de bodem, werd mij door wat bouwlieden die aan een badkamer bezig waren geadviseerd om in het ergste geval de bodem iets in de draagvloer weg te werken. Wat voor draagvloer het is durf ik eigenlijk niet te zeggen, maar misschien is het toch beter de dekvloer in zn totaliteit iets op te hogen. Van de 5 a 6 cm dekvloer gaat ook al zon 1 a 2 cm verloren aan afschot, dus anders word het wel erg krap! Mocht iemand betere suggesties hebben sta ik natuurlijk altijd open voor tips :)

Je antwoord betreft de sloop/ breekhamers kan ik zeker wat mee!
Ik denk dat ik voor een ‘lichter’ model van zon 6-10 joule ga, misschien inderdaad zelfs ewn combihamer zodat ik deze ook in kan zetten als dozenboor in andere ruimtes (heb wel een goede accuhamer van zo’n 2 joule, maar gebruik voor dozen in beton misschien toch liever een zwaarder bedraad model.

Bedankt voor alle hulp zover, ik ben weer een stap verder!
 

CV__

  • #8
Dozenboor in Ytong blokken moet je juist niet op hameren, dat kan gewoon met de normale boormachine / accuboor.

Er zijn ook wel boorkronen voor in massief beton, dat kan wel mooi op SDS Max ja.

Type vloer; heb je zo'n V-naad in je plafond er onder elke 1,2m? > Kanaalplaat.

In kanaalplaat huizen wordt meestal gewoon de vloer verhoogd. Of anders direct door de vloer en de verdieping daaronder in een koof.

Gros van de nieuwbouw is kanaalplaat.

Bad hoort liggend 75mm te hebben.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Voor het weghakken van een zandcementdekvloer is niet zo heel veel kracht nodig. Kies ook weer niet de lichtste. Kies sowieso een professioneel merk. De zwaardere machines zijn vooral voor beton hakken.

Hou rekening met andere leidingen in de vloer!
Controleer eerst wat voor betonvloer je hebt. Bij breedplaat zitten de oude leidingen veel dieper (die mogen niet opgehakt worden). Kanaalplaat is er ook in een leidingplaatvloer-vorm.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu