Hoeveel capaciteit heb ik nodig voor 2 douches?

Rspenkelink

  • #1
In mijn huis heb ik 2 douches die ik gelijktijdig royaal wil kunnen gebruiken (met lekker warm water natuurlijk!).

Momenteel heb ik hiervoor een AGPO MB 120 boiler, en die werkt naar tevredenheid.

Nu moet ik de cv-ketel vervangen (versleten, 14 jaar oud).
Ik twijfel of ik misschien beter voor een combiketel zou kunnen kiezen? Misschien energie-zuiniger? De boiler is ook 14 jaar. Ik had begrepen dat die nog wel een volgende ketel zou kunnen overleven. Is dat wel zo? Hoe lang gaat zo'n boiler egenlijk mee?

Mijn vragen zijn daarom ook: hoeveel capaciteit levert mijn boiler (l/min) eigenlijk? Dit staat niet in de documentatie.
Maar nog belangrijker: Hoeveel capaciteit heb ik voor 2 douches eigenlijk nodig (om gelijktijdig royaal te kunnen douchen)? Bestaat zo'n combiketel eigenlijk wel?

Toch nog een heleboel vragen dus. Kan iemand mij hierbij helpen?
 

Xr8

  • #2
Hoelang een boiler meegaat is niet te zeggen. Uit ervaring kan ik je zeggen dat ook deze apparaten een beperkte levensduur hebben.

Hoeveel water je boiler kan leveren, en kan blijven leveren is sterk afhankelijk van het vermogen van de verwarmingsspiraal welke erin zit.

Als de wisselaar 30 Kw is dan is dit samen met je watertoevoer en afvoer de beperkende factor.

Er zijn tegenwoordig wandketels op de markt CW6. Deze leveren 20l/min van 40 graden. Dan kom je al aardig bij een boiler in de buurt.

Succes.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #3
Als je van beide douches meet hoeveel liter er per minuut uit komt, dan kun je ook uitrekenen hoeveel liter van 60 graden dat is.
En dat kun je dan weer vinden in de documentatie van de ketel.
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #4
Pas op met CW6, dat is meestal voor maximaal 10 minuten!
Als je 2 douches vol onbeperkt wil gebruiken, kan je het beste weer met een boiler werken. Als je een boiler gewend bent zal elke combiketel hoe groot ook tegenvallen.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #5
Een CW 6 levert 12 liter per minuut à 60 graden Celsius, daarom noemen ze het een CW6.
een cw5 geeft 10 liter à 60 graden per minuut.

Gezien het feit dat je onder een douche van 60 graden echt niet blijft staan, en je dat afmengt heb je met een cw6 voldoende.
Het enige wat je wel nodig hebt is misschien water begrenzers op de warme kant voor een correcte dosering.
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #6
TS vraagt om 2 douche royaal te gebruiken. Een CW6 toestel is meestal een 28KW toestel(CW4) met een boiler van een liter of 40 a 50. Als je royaal gaat tappen, loop je vanzelf weer tegen de beperking van CW4 aan. De fabrikanten vermelden dan ook altijd CW6, met in de kleine letters een maximale tijd taptijd, meestal 10 minuten.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #7
Ik zou voor een CW 5 gaan(9,5 liter à 60 graden Of 16 liter à 40 graden)een HR ketel met 30 KW.
Of inderdaad een boiler er naast hangen. En wees maar niet bang, met een 30 KW ketel en een 30 KW boiler trek je die Normaliter nooit leeg.
 

Rspenkelink

  • #8
Ik krijg de indruk dat ik misschien toch wel beter mijn boiler kan behouden.

Maar wat vinden jullie van die leeftijd (14 jaar)?
Zou hij nog een volgende cv-ketel mee kunnen, of kan ik daarmee binnenkort ook poblemen mee verwachten?

Als ik nu ook een nieuwe boiler koop heb ik natuurlijk wel een afgestemd geheel. Misschien minder storingsgevoelig?, hoger rendement?, energie zuiniger?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #9
Wat voor problemen kun je met een oudere auto verwachten.
Zo kun je ook niks over een boiler zeggen, misschien gaat hij nog eens 14 jaar mee.
Misschien gaat hij volgende week kapot.

In ieder geval is het dan idd op elkaar afgesregeld.


P.'S.
Volgens mij is de oude boiler koper dus niet weggooien, maar naar de sloop brengen, levert nog wat op.
 

Gzn

  • #10
Rspenkelink, je vraag naar hoeveel capaciteit je nodig hebt is eigenlijk irrelevant, Je schrijft dat je huidige opstelling voldoet. Zolang je binnen die specs en opstelling blijft veranderd daar weinig aan. Het is al eerder geschreven, je moet het dus bij de boiler houden voor jouw toepassing. CW 6 met een combi schiet op termijn echt te kort. Tabelletje heb ik even niet bij de hand om de overdrachtscapaciteit van 35kW van de warmtewisselaar in jouw boiler om te rekenen naar liters per minuut, kun je zelf wel ergens vinden. Waar het je huidige boiler betreft, ik moet me heel sterk vergissen, is dit een Daalderop ketel met AGPO plakkertje erop. Zoals al gesuggereerd volledig koperen ketel. Zijn ook mindere series van geweest, maar als deze het al 14 jaar uithoud, dan kan dat idd nog wel langer. Er is geen enkel beletsel om je huidige boiler met de nieuwe ketel te laten samenwerken, mits je de juiste voeler in de boiler kunt brengen. Die nieuwe ketel zal het worst wezen waar die warmte naar toe gaat, mits het maar juist gestuurd wordt. Technisch gezien geen enkel afstemmingsprobleem, leverancier zal om verkooptechnische en beperking van service- uren uiteraard graag het tegendeel beweren. Bespaar echter niet op een nieuwe inlaatcombinatie, daar mag na al die tijd wel een verse op. En, als rechtgeaarde klusser, is het in het vervelende geval dat de oude boiler toch gaat lekken (meer kan er niet aan kapot) voor jouw geen probleem om dan in de zelfde opstelling alleen die boiler te vervangen (als je het werk nl. laat doen, mogen we er kennelijk geen advies over geven, neem deze opmerking ter harte).
 

Rspenkelink

  • #11
Ik was even bang dat mijn boiler het binnenkort ook zou kunnen begeven. Als die kans groot zou zijn dan kocht ik misschien net zo lief nu meteen een nieuwe combiketel, mits deze voldoende capaciteit zou hebben. Vandaar al die vragen over capaciteit.
Mijn conclusie is nu dat die boiler zeer waarschijnlijk nog wel even mee kan, en dat een combiketel voor mij geen goed alternatief is.
Ik weet genoeg, en kan weer verder.
Iedereen dank voor het meedenken.
 

Gzn

  • #12
Kleine aanvulling nog. Je hoofdvraag was of de tapwatercapaciteit van een combiketel voldoende was voor de twee badruimtes. Hebben we in open discussie gezamenlijk vastgesteld dat dit qua comfort in warmwater niet het geval is. Maar dat betekend niet dat je een combi ketel hoeft af te wijzen, prijs verschil is vaak minimaal, zeker bij de door jouw benodigde verwarmingscapaciteit. Je kunt namelijk prima de warmwater functie van een combi gebruiken voor keuken en wastafelgebruik, terwijl je het boilergedeelte de badkamers laat voeden. Daar wilde ik voor het goede en eerlijke begrip toch even acte van geven.
 

Xr8

  • #13
Wellicht is het volgende een optie. Een nieuwe boiler kost waarschijnlijk meer dan een HR ketel.

Neem twee HR ketels CW4. Gebruik er een voor cv en warmwater en de andere alleen voor 1 douche. Zo heb je twee maal CW4 tot je beschikking. Je zult alleen moeten kijken of je gasleiding dit kan doen.

Klinkt wellicht wat overdone maar prijstechnisch is dat soms de meest verstandige oplossing!

Nieuwe ketel met boiler aansluitset en een 120L boiler is vermoedelijk nogal wat duurder dan 2 ketels.

Of een en ander mogelijk is zul je ter plaatste toch moeten bekijken is mijn ervaring.

Succes.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #14
Niet goed opgelet xr8
Ts heeft al een boiler en behoudt die ook.
 

Rspenkelink

  • #15
Dank voor deze aanvullende adviezen.

Wat ik niet verteld heb is dat ik deze installatie niet nodig heb voor het tapwater in de keuken. Hiervoor heb ik een aparte close-in boiler.

Mijn conclusie blijft dan dat ik het best mijn huidige ketel kan vervangen door een nieuwe solo-ketel waarop ik mijn huidige boiler dan aansluit.

Nogmaals iedereen dank!
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #16
Dat is inderdaad de korste klap.
 

Doe-het-lekker-zelf

  • #17
Ik weet niet of het zomaar kan en mag, maar zomaar even een idee.
Kan je niet de bestaande boiler in serie zetten met een nieuwe CW4/CW5/CW6 ketel?

Je hebt afdoende voorraad warm water om royaal gebruik te kunnen maken van 2 douches, en het water komt al verwarmd de boiler in, blijf je verzekerd van afdoende warm water, en het kost na gebruik de boiler minder energie om al het water weer te verwarmen omdat het al voorverwarmd is.

In de toekomst, waarneer de boiler bv de geest geeft, zou je dat kunnen combineren met een nieuwe maar kleinere boiler, die in combinatie met een CW4/CW5/CW6 combi-ketel toch hetzelfde comfort levert, en ook een stukje energie besparen. Wellicht ook een goedkopere optie dan 2 ketels naast elkaar.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #18
Doe-het-lekker-zelf, het gaat hier om een indirekt gestookte boiler. Deze wordt verwarmd door de ketel, de door jouw aangedragen oplossing gaat daarom niet werken. Als de combiketel brandt op warmwater, kan deze geen warmte leveren aan het spiraal in de boiler.

Overigens zou je ook geen energie besparen, of het water nu opgewarmd wordt in de ketel of door middel van het spiraal in de boiler, maakt in dit geval weinig tot geen verschil.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #19
En bovendien, de waterstroom wordt dan begrensd door de cv ketel.
Dus je krijg gewoon de 7,5 liter per minuut bij een CW4.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu