Hoe werkt een 360* bewegingsmelder?

Ichiko

  • #1
Ik wil in onze gang een schakelaar vervangen door een bewegingsmelder.

Nu zit deze schakelaar net schuin boven een radiator. En ik begrijp dat de meeste bewegingsmelders werken op basis van warmte, waardoor aangeraden wordt om deze niet boven een radiator te plaatsen.

Vandaar dat ik op zoek ben naar een alternatief en dit heb ik gevonden in de vorm van een hoog frequentie bewegingsmelder.


Nu is echter beschreven dat het bereik van deze melders 360 graden is. Hoe moet ik mij dat voorstellen? Betekend dit als ik beweeg in de ruimte naast de gang, ofwel aan de 'achterkant' van de melder, ook dit wordt opgepakt en het licht ingeschakeld wordt?
 

Geus

  • #2
Een reactie van een koper op de site waar u naar refereert geeft inderdaad aan dat het ook "door de muur" werkt. Daarnaast wordt in beide reacties gesproken over dat deze sensor lastig af te stellen is.

Is het niet praktischer om een "gewone" bewegingssensor te plaatsen op het plafond naast het lichtpunt?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #3
Als je het bijbehorende datablad zou lezen dan weet je wat ze bedoelen.
Zie de pagina waarnaar je verwijst, en zie rechtsonder...

(de 360 graden is eigenlijk dus misleidend)
 

Ichiko

  • #4
@ Geus: Dat zou inderdaad een optie kunnen zijn, maar een hele fraaie oplossing vind ik dat niet.

Wellicht moet ik toch een normale ir melder proberen. Ik vraag mij af of de radiator echt zoveel invloed zal hebben. Ik hoop eigenlijk dat er hier iemand is die daar ervaring mee heeft?
 

Ichiko

  • #5
@ Ronny: Dat is juist precies wat ik graag zeker zou weten. Ik heb zelf ook die datasheet bekeken. Er staat inderdaad wel een mooi plaatje, bijvoorbeeld op pagina 7, rechtsonder, maar dat zegt niet zoveel.

In het voorbeeld van het plaatje zou het wel eens om een stevige muur kunnen gaan. Volgens de beschrijving gaan de hf golven alleen door dunne muren, glas en deuren.

Ik denk dat 'Geus' gelijk heeft. Als ik pech heb is mijn binnen muur niet dik genoeg en gaat het licht in de gang aan op het moment dat ik op sta van de bank in de woonkamer.

Wellicht dat iemand van Conrad hier nog wat zinnigs over kan zeggen.
 

Geus

  • #6
@Ichiko: Als je al een IR-melder voor handen hebt, zou ik dat inderdaad even proberen. Scheelt in ieder geval in de kosten. Je stookgedrag in de gang zal ook meespelen: stook je daar alleen een beetje om de kou eruit te houden, of wordt de gang volledig meegestookt.

De meeste mensen kijken erg weinig omhoog, dus de melder aan het plafond zal relatief niet echt opvallen. ;)
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #7
Bij mij thuis op de gang heb ik een lamp met ingebouwde HF-bewegingsmelder van hetzelfde merk. Die gaat zeker niet door muren en zelfs niet door deuren. Ik heb de gevoeligheid afgesteld op ca 3 m. Dus als je gang langer is, zou het een ander verhaal kunnen zijn.
Het afstellen van de dag-nacht-instelling lukt niet zo goed. Of het licht gaat ook overdag aan als het betrokken weer is of het gaat 's nachts niet aan als er licht brandt in de badkamer. Maar dat kun je met een niet-HF-type ook hebben.
Waar je nog rekening mee moet houden is dat een HF-schakelaar op iedere vorm van beweging reageert en niet alleen op mensen. Dus hij kan ook schakelen op een gordijn dat beweegt door de wind.
Ik sluit me verder aan bij de aanbevelingen om eerst een IR-schakelaar te proberen, omdat die veel goedkoper zijn. Die kun je eventueel ruilen, mocht je problemen krijgen met je radiator.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu