Hoe vloerverwarming het goedkoopst gebruiken? Hoe werkt het?

Orbitolina

  • #1
2 jaar oude benedenhuurwoning van 70m^2, garage eronder, goed geïsoleerd. Alleen vloerverwarming. Thermostaat in de woonkamer, temperatuur in andere kamers via watertoevoer (op dit moment redelijk weinig, hou niet van warme slaapkamer). Ben onzeker hoe temperatuur te regelen. Ben zondag tot dinsdag avond op zakenreis.

Cv ketel staat op 45C. Ik heb een Round on/off Honeywell thermostaat sinds zaterdag avond, ervoor een andere die kapotte ging (ben er 2 weken geleden gaan wonen). De temperatuur op de thermostaat is rond 0.5C lager dan een digitale thermometer die ik ernaast heb staan.

Op dit moment:
naar bed met 19C op de thermostaat. Ik regel hem neer naar 17C
In de ochtend staat hij op 18.5C
Rond 18:00 als ik naar huis kom op 18C
Zet de verwarming op 19C en rond 20:30 staat hij op dit temperatuur.
Hij blijft helaas doorbranden als hij 19C bereikt heeft, wat veel gas verbruikt. Om 21:30 temperatuur verlaagd. Om 22:30 was het bijna 20C in de woonkamer.


Verwarmen kost rond 0.65m^3 gas per uur. Als hij 19C bereikt heeft gaat het verbruik wat omlaag. Ik ben n bang de temperatuur op 19C te laten en in den ochtend met een torenhoge gasrekening wakker te worden.

Toen de oude thermostaat kapot ging zat ik 3 dagen lang zonder thermostaat en kon de verwarming alleen aanschakelen door de 2 draden samen te draaien. De temperatuur kon ik regelen door de watertoevoer voor de woonkamer/keuken te beperken. Daardoor was mijn gasverbruik aanzienlijk lager (maar het is moeilijk te regelen). Met de thermostaat werkt dit blijkbaar niet meer: zelfs als ik de watertoevoer beperk blijft het gasverbruik per uur op rond 0.65m^3/uur.

dus:
- hoe regel ik de temperatuur het zuinigst?
- wat doe ik als ik een aantal dagen niet thuis ben? Wil voorkomen om a) een torenhoge gasrekening te hebben of b) weer een heel koude woning.
- zou het een oplossing zijn de thermostaat te verwijderen en een lichtschakelaar of iets dergelijks te installeren en verder de temperatuur via de watertoevoer te regelen? Maar is het echt zuiniger? Waarom/waarom niet?
- andere opties?
- hoe verandert het gasverbruik door de watertoevoer in den kamers zonder thermostaat te beperken? Zeg de woonkamer/keuken is 30m^2, woonruimtes zonder thermostaat ook. Als de kranen voor de woonruimtes zonder thermostaat half dicht zijn, verbruik ik dan 1/4 minder gas als ik afkoeling van woonkamer door de muren negeer?
- kan ik een timer tussen thermostaat en draden bouwen om wat temperatuurcontrole te hebben als ik op zakenreis ben? (hoeft niet mooi uit te zien)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Bij vloerverwarming regel je het zuinigste door de temperaturen niet teveel te wijzigen.

een vloer verwarmen kost tijd.
bij lange tijd afwezig ook niet te laag gaan in temperatuur 17,5 a 18 anders duur het heel lang om de warmte erin te krijgen.
het is echter altijd een compromis tussen verbruik en comfort.

gewoon een schakelaar en dan dmv flow regelen is niet zuinig, de ketel draait continu en de temperatuur die nodig is hangt af van de buitentemperatuur(afkoeling)
een thermostaat zorgt ervoor dat de opwarming stopt als de ruimte temperatuur bereikt is.
Je zou een weersafhankelijke regeling kunnen plaatsen, deze regelt de watertemperatuur op de buitentemperatuur en indien deze goed is ingesteld is het zeer comfortabel, maar geeft wel een hoger verbruik.

de doorstroming beinvloed het verbruik omdat elke liter water een bepaalde hoeveelheid energie opneemt van de wisselaar, minder L betekend automatisch minder energie nodig.
en minder afgifte in de woning dus minder gas nodig en een koudere woning.

een timer? wat dacht je van een klokthermostaat?
of eventueeel zelf een 'slimme'thermostaat zodat je op afstand de temperatuur kan regelen via een internet verbinding?

de honeywell round moet worden ingesteld op de verwarmingsbron en de opwarmsnelheid ervan zo voorkom je de overshoot.
De afwijking is normaal en zit vaak in de afronding van beide temperatuur opnemers.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu