Hoe bepalen wat kapot is aan vaatwasser (Baukn GSXP 70/1 P)

Joete

  • #1
De stop in de meterkast van de vaatwasser vliegt er steeds uit. Beetje aan het kijken geweest of ik kan vinden wat het aan ligt. Eerst maar eens gekeken of er ergens rotzooi in zit, filters zijn schoon, afvoer lijkt goed. Op Internet een beetje aan het zoeken geweest, daar kwam ik een verhaal tegen wat op het onze lijkt en dat bleek het verwarmingselement te zijn. Maar voordat ik deze zomaar bestel en alles open schroef: Hoe kan ik zien/bepalen of hier het probleem zit?

Zijn er misschien nog andere oorzaken die jullie bekend zijn?

Gaat om een Bauknecht GSXP 70/1 POWER.

Alvast bedankt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Je kan dmv tijd bepalen welk onderdeel mogelijk defect is.

de vaatwasser begint met water inlaten(als op dat moment de boel stopt zoek je in dat circuit.

Vervolgens gaat hij spoelen(omwalspomp)
vervolgens wassen(verwarming)
enz.

Je kan ook onderdelen afkoppelen.
Meestal is het de verwarming, dus neem de draden van de verwarming los en isoleer deze en start de machnine.
Als u de machine eindeloos blijft wassen of de vaat niet verwarmt maar wel tot het einde wast is het element waarschijnlijk we de oorzaak.
 

Joete

  • #3
Hmmm, ik wilde de machine juist niet op voorhand open halen, haha!

Probleem is dat we niet continu bij de vaatwasser blijven, staat/stond meestal 's nachts aan...

Ik zit nu even te denken wat ie wel doet/deed, maar de laatste keer vloog de stop er uit een heb ik hem daarna weer door laten gaan. Daarna, zelfde wasbeurt, nog een keer de stop er uit, toen ik daarna de vaatwasser open trok kwam er wel stoom uit en lag de bodem vol met water/zeep... Bij de eerste storing had ik hem niet open getrokken, dus weet niet hoever ie toen was... :(
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #4
S'nachts laten draaien terwijl je weet dat hij sluiting maakt?
 

Joete

  • #5
Vandaar stond. Na de eerste keer dacht ik dat het eenmalige storing was, dus deed ik hem inderdaad gewoon weer 's nachts aan, daarna deed ie het 3x weer goed, maar toen weer storing, daarna altijd alleen maar aangezet wanneer we wakker en in huis waren. Hij draait nu ondertussen ook weer een half uurtje, programma van 2 uur, ben benieuwd wanneer ie er mee stopt...gewoon om eens te kijken wat ie wel en niet doet...
 

Joete

  • #6
Een kleine toevoeging:

Het gewone sensor+ programma net gedraaid, duurt normaal ongeveer 2 uur, afhankelijk van de grote van de vaat. Na ca. 1 uur klapt ie er uit. Klep open getrokken, water en sop liggen onderin, stoom komt uit de opening, vaat is schoon.

Mijn bevindingen:
  • Water wordt de machine ingepompt
  • Klepje van de vaatwastablet wordt gewoon geopend
  • Water wordt verwarmt
  • Vaat wordt schoon
  • Water wordt niet weggepompt (geen idee of ie daar aan toe was
  • Vaat is uiteraard niet droog omdat de condens niet kan zakken en afgevoerd
  • Ik baal als een stekker...

Hij is dus halverwege het programma als het met een klap stopt. Ik had het idee dat ik ook een flits zag, maar dat kan ook verbeelding zijn vanwege de klap die het maakte en dat ik me weer van alles in beeldde.

Normaal is de vaatwasser een tijdje voor het einde stil om als laatste de neergeslagen condens weg te pompen denk ik. De pomp van de afvoer hoor ik het hele programma dus niet, aangezien ik het spoelen wel hoor en de vaat ook heet is en stoom uit de machine komt ga ik er vanuit het verwarmingselement nog goed is, anders had ie naar mijn idee eerder eruit moeten klappen volgens mij...

Kan mijn beredenering kloppen? Is het verstandig om een nieuwe pomp in te bouwen? Of zie ik iets over het hoofd en hebben jullie een idee voor een andere oorzaak? Of misschien is het onbegonnen werk?
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #7
Als je er vanuit gaat dat het niet het verwarmingselement is omdat hij verwarmt en dan de aardlek / stop aanspreekt dan is het juist het verwarmingselement.
Controleer eerst eens de fastonstekkers op het element, deze kunnen een slecht contact hebben met wat verbrandingsverschijnselen.
 

Joete

  • #8
Nou ik ga er vanuit dat het niet het verwarmingselement is omdat de boel binnen in de vaatwasser gewoon heet wordt. Dus het verwarmingselement doet volgens mij zijn werk. Zou die sluiting maken, zou de machine eerder moeten stoppen en de vaat gewoon koud zijn, toch?

Ik hoor echter de afvoerpomp het hele programma niet, dus vandaar dat mijn gedachte was dat de afvoerpomp misschien zijn werk moest gaan en daar dus ergens sluiting in zit en de boel er daarom uit klapt...

Kan deze conclusie kloppen?
Hoe kan ik dit controleren?
Kan de sluiting nog ergens anders vandaan komen? Ergens iets met de draden bij een bepaald(e) gedrag/waterstand van/in de machine?
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #9
Dus het verwarmingselement doet volgens mij zijn werk. Zou die sluiting maken, zou de machine eerder moeten stoppen en de vaat gewoon koud zijn, toch?

Nee dat zegt niets.

De machine heeft ook 3x goed gewerkt zei je.
Dus volgens jouw redenering is de machine dus ook niet defect.

Begin nogmaals met het element te inspecteren en eventueel lekkage.
 

Joete

  • #10
Ik had direct naar je moeten luisteren S.Oldeerbout...sorry...

Had het afvoerpompje vandaag meegenomen naar mn werk om door te meten, niks aan de hand.
Sloop ik vanavond de warmteregelaar eruit, zie ik dit:



Aansluiting volledig verbrand :shock:

Warmteregelaar dus vervangen, volgens mij moet ik deze hebben. Klopt dat? Moeten daar nog andere onderdelen bij?

De stekker is ook verbrand, iemand een idee waar ik die kan krijgen?
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #11
Ja dat is de goede , is een serviceset dus alles moet erbij zitten.
Dan de oude stekker eraf knippen en 2 losse fastonstekkers erop met isolatie.
Deze plug zal aan een complete draadboom zitten van het toestel wordt dus niets.
Ik zou de onderdelen even halen bij een onderdelenleverancier die kan je vast ook helpen aan 2 fastonstekkers met isolatie desnoods krimpkous.
Dacht dat dit gewoon 6.3 faston is.
Google maar eens 6.3 faston.
 

Joete

  • #12
De tip voor de Faston stekkertjes (nooit geweten dat ze zo heten, zal het morgen ook wel weer vergeten zijn :lol: ) ook al bij een onderdelenhuis.

Verwarmingselement is ondertussen besteld, hopelijk donderdag in huis. Zal de afwas van morgen bewaren, kan ik hem donderdagavond meteen testen als ie ingebouwd zit.

Wat een takkewerk is afwasssen met de hand eigenlijk als je dat niet meer gewend bent zeg...pfffff...

Bedankt voor alle hulp!
 

Joete

  • #13

Gisteravond de kabel alvast voorbereid. Hopelijk komt rond de lunch het verwarmingselement binnen met de post, dan kan ik vanavond thuis weer verder.

De Faston stekkertjes / AMP stekkertjes / schuifstekkertjes er aan geklemd en dat vervolgens ingepakt met een krimpkousje zodat ie helemaal dicht zit. Het gele krimpkousje zit er omheen om voor mezelf aan te geven welke waar moet :lol:

Nu nog hopen dat het vanavond allemaal weer werkt... :?
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #14
Ziet er goed uit , ben wel benieuwd of het verder gelukt is.
De aansluiting op het element is wisselspanning , dus je hoeft geen rekening te houden met polariteit oftewel hoe de draden om zitten.
 

Joete

  • #15
Had inderdaad nog een verslagje neer willen zetten voor mensen die dit probleem ook hebben. Dus bedankt voor de herinnering.

Het element moest nog in elkaar gezet worden. Zat en prachtige handleiding bij, kopie van een kopie van een kopie van een kopie van een kopie volgens mij...erg onduidelijke zwarte foto's. Maar het is gelukt. Daarna ingebouwd en toen de stekkers aansluiten. Daar kwam het probleem...de krimpkous maakte de stekkertjes te dik. De krimpkous van het siste deel weer afgesneden en toen paste het allemaal wel. Aangesloten, alle kappen weer op de machine, machine weer in de keuken en draaien maar! Geen problemen meer! Top!

Paar fotootjes:


De "geweldige" handleiding


Het element in elkaar gezet


Het element geplaatst

Bedankt voor alle hulp, tips en meedenken.
 

Witgoed Vrienden

  • #16
Beste Joete,

Bedankt voor de info. Ik heb exact hetzelfde voor in dezelfde machine.

De wisselstukken zijn besteld. Ik vraag me enkel af hoe ik de reparatie makkelijkst uitvoer? Leg je de machine plat op de rug en kan de onderplaat er dan uit?

Groeten,
Rein
 

Joete

  • #17
Ik had de machine op zijn kant liggen, dan konden de slangen er aan blijven zitten. Bodem kan er inderdaad gewoon vanaf, hiervoor moet je volgens mij wel aan de voor- en achterkant en paar schroefjes losdraaien. Hiervoor is het ook weer makelijker dat ie op z'n zij ligt (toevallig 2 maand terug nog een ander onderdeel vervangen en dit weer moeten doen, voor mij trouwens geen Bauknecht meer bij aanschaf van een nieuwe keuken...).
 

Witgoed Vrienden

  • #18
Bedankt, dan zie ik er beginnen aan.

Groeten,
Rein
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu