Heipalen benodigd uitbouw?

Huisjeboompjebeestje

  • #1
Ik heb een woning uit 1906 gekocht die op staal is gefundeerd.
Aan de woonkamer zit al een smalle aanbouw, waardoor de woonkamer met aanbouw een soort letter L vormen.
Door middel van een uitbouw van 2 bij 3 meter wil ik er 1 grote rechthoekige woonkamer van maken. De gehele woning is op staal gefundeerd.

Ik heb bij diverse aannemers offertes opgpevraagd voor de uitbouw, alleen is er onduidelijkheid of de uitbouw op heipalen moet. Bij de gemeente en het archief zijn geen gegevens over de fundering en sondering bekend.

Ik kan een sondeeronderzoek voor 1000 euro laten uitvoeren. Een hoop geld maar ik zou graag advies willen of dit wel nodig is.

Want als je met 2 verschillende funderingen gaat werken en de woning zou zakken, werkt dat niet juist scheurvorming in de hand? Of kan de uitbouw juist wel gaan zakken omdat de huidige woning er al sinds 1906 staat?

Graag tips en advies!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Als de woning op staal gefundeerd is kan de uitbouw toch ook zo gemaakt worden, waarom zou u dan willen heien ?
 

Huisjeboompjebeestje

  • #3
Beste Jan, bedankt voor het snelle antwoord. Ik heb hier zelf geen verstand van en heb de aannemers om advies gevraagd. Zij wisten hier geen antwoord op en raadden mij aan om een sondeeronderzoek uit te laten voeren om te kijken of er geheid moet worden. Maar uit uw antwoord begrijp ik dat eenzelfde fundering als het hoofdgebouw niet meer dan logisch is?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Als de woning bijvoorbeeld op 3 meter grondverbetering of putringen staat, wordt dit bij een uitbouw lastig te realiseren. Als plaatselijke aannemers twijfelen over de fundering, zal er ook geen één garantie geven zonder een sondering.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Vroeger pakten wij een bats en groeven gaten op de plek waar de fundering moet komen om te kijken hoe diep de vaste grond zit. :wink:
Dan is er een indicatie.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Sommige aannemers hebben daarom ook een handsondeerapparaat ;)
 

Bouwtekening24

  • #7
Beste,

Een sonderingsonderzoek voor €1000,- lijkt mij zeer duur. Het feit dat de woning zelf op een fundering op staal staat zegt al vrij veel over de grond, maar nog niet voldoende. Een grond onderzoek is hier voor dus wel noodzakelijk want je moet kunnen zien i.c.m. met een constructie rapport of de zandlaag voldoen weerstand heeft om de uitbouw te kunnen dragen.

Scheurvorming is in dit geval ook niet te voorkomen. Dit is eigenlijk altijd het geval als men een nieuw bouwwerk wilt plaatsen aan een bestaand bouwwerk (zeker uit 1906). Het is hierbij dus ook verstandig om de tekeningen eerst door een bouwkundig bureau te laten maken. Ze houden hierbij rekening om een dilatatie op de juiste plek te ontwerpen (iets waarbij aannemers niet altijd rekening mee houden). Ze zorgen hierbij dat de aanbouw geen ongewenste kieren krijgt waarbij later bijv. ongedierte of grondwater naar binnen kan komen.

Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

Met vriendelijke groet,
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu