Heeft een modulerende thermostaat zin?

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #1
Als ik de CV-ketel alleen wil gebruiken in combinatie met radiatoren met thermostaatkranen, heeft het dan zin om daarvoor een dure modulerende thermostaat aan te schaffen, of kan ik net zo goed een aan/uit schakelaar gebruiken?

Groet, Hein
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Regelthermostaten en thermostaatkranen gaan niet samen, u kunt geen twee dingen tegelijk regelen, een thermostaat reageert anders dan een thermostaatkraan.
Als de radiatorkraan warmte vraagt en de gewone thermostaat staat op uit is er geen warmtevraag naar de ketel, andersom vraagt de gewone thermostaat warmte maar de thermostaatkranen staan dicht, dus wordt de ruimte wordt niet warm.
Bij gebruik van thermostatische radiatorkranen is er ook een bypass noodzakelijk.
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik wil de mogelijkheid hebben om het CV gedeelte uit te schakelen als ik geen verwarming nodig heb en toch over warm tapwater te beschikken. Dat zou ik dus kunnen doen door een eenvoudig thermostaatje heel laag te zetten of met een aan/uit schakelaartje?

Hoe wordt dit normaal gesproken gedaan als er alleen radiatoren met thermostaatkranen worden gebruikt? Staat de CV ketel dan altijd stand-by op temperatuur? Dat lijkt me niet erg zuinig.

Groet, Hein

P.S. De bypass wordt geinstalleerd!
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
Dat klopt dat het niet zuinig is, maar comfort zegt genoeg toch :roll:

Normaal werd dat weersafhankelijk geregeld en tegenwoordig doet met dat met zone spullen iedere radiatorknop een eigen regeling. die ook de ketel aanstuurt als dat nodig is.

Vr Gr
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #5
Wat voor ketel heb je?
Vaak heeft de producent een passende wetenschappelijke regelaar. Of zit er in de regelaar al iets. Dan kun je met een eenvoudige knop volstaan.

Weerafhankelijk regelen betekend dat hoe kouder het buiten wordt, hoe warmer de ketel het cv water maakt.
 

JeffreyD94

  • #6
Bij een simpele opstelling:
Waar de Ruimte-Thermostaat geplaatst word dienen altijd open/dichtknoppen toegepast te worden.
En de andere ruimtes mag je zelf bepalen.

Bij een Weersafhankelijke regeling:
Waar de Ruimte-Thermostaat geplaatst word mogen ook thermostaatknoppen worden toegepast, de andere ruimtes hebben ook thermostaatknoppen.
Er dient een bypass in het systeem te worden toegepast, liefst zo ver mogelijk van de CV Ketel vandaan. (anti-pendel gedrag te voorkomen.)

Bij de eerste kan je de thermostaat gewoon omlaag zetten en staat de CV Ketel alleen standby voor warmwater.

Bij de tweede staat de CV Ketel ook op standby maar houd eventueel wel zijn eigen circuit op temperatuur. Er zijn echter nu regelingen met een zomerblokkering waardoor hij niet aangaat boven een bepaalde buitentemperatuur. Hierdoor zal er geen extra onnodige stookkosten gemaakt worden.

Weersafhankelijke regeling kan energie zuiniger zijn, echter word dit vaak slecht tot niet juist ingesteld, en afgeleverd waardoor dit meer geld gaat kosten.
Dit geld alleen bij de nieuwere installaties, bij de oudere installaties was weersafhankelijke altijd minder energie zuinig per definitie.
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #7
Bedankt Jeffrey,

Hiermee heb ik antwoord op mijn vraag over de thermostaat!
Wat betreft de bypass: die kan toch eigenlijk alleen maar dicht bij de ketel gemonteerd worden?

Groet, Hein
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu