Heatpipes aansluiten op een Remeha Avanta CW5 35c

Tristanalsdatkan

  • #1
Dag allemaal,

Ik heb een buffervat van 800 liter aangesloten op heatpipes en een cv houtkachel.
Op het vat heb ik een Remeha Avanta CW5 35c aangesloten.
Nu had ik gehoopt dat de Remeha de aanvoertemperatuur zou meten, dat wanneer die bijvb. beneden de 40 graden was dat die dan zou naverwarmen en dat die anders alleen zou doorvoeren.
dit werkt dus niet.
Ik heb met de "P3" instelling de cv en het tapwater uitgeschakeld. dit werkt wel voor het tapwater maar niet voor de CV. Het blijkt dat de CV, wanneer die uitgeschakeld een klep dicht gooit.
Nu vraag ik me af hoe ik dit kan oplossen.
Is er een mogelijkheid dat ik de klep openzet zonder dat de heater aanslaat?
Of is er misschien een soort van universele zonneboiler aansluitset, gelijk aan de S101439?

Heeft iemand hier ervaring mee?

Alvast Bedankt
 

Marcn88

  • #2
Je hebt altijd een mengklep nodig voor of na de ketel dit is merk afhankelijk om het tapwater bij te mengen anders kan er met mooi weer zomaar is 80 graden water uit je kraan komen en daar wordt je niet blij van
bij de avanta is een zonneboiler set verkrijgbaar deze dient geïnstalleerd te worden
 

Tristanalsdatkan

  • #3
Beste Marcn88,

Bedankt voor je reactie.
Ik heb een mengventiel geplaatst op het tapwater voor de ketel.

Wat ik graag zou willen is dat de centrale verwarming het warme water enkel doorvoert zonder te verhitten.
Dit om een besparing te realiseren. Nu verwarmt die het water ongeacht het warm of koud is.

Mijn idee om de ketel uit te schakelen werkt niet, dan gooit die een klep dicht.

Groetjes
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
Je moet het mengventiel ook plaatsen NA de ketel, en niet ervoor. De doorstroombegrenzer moet verplaatst worden in de koudwaterleiding vóór de zonneboiler(i.v.m. niet bestand tegen hoge temperatuur).

Remeha zonneboiler aansluitset Avanta S100189 heb je nodig.

Ik snap niet wat je bedoeld met 'gooit een klep dicht'
Volgens mij kan er gewoon water stromen door de ketel, ook al zet je die uit.
 

Tristanalsdatkan

  • #5
Bedankt voor de tip!

Dat gaf de technische man van Remeha aan. Dat wanneer de brander wordt uitgeschakeld er ook geen doorstroming kan plaatsvinden.
Zelf heb ik dit ondervonden door centrale verwarming uit te schakelen met de P3 functie. wanneer ik nu de thermostaat op een hogere temperatuur zet er niks gebeurd.

Groetjes
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #6
Als ik het goed lees wil jij dat als het toegevoerde water over het cv circuit een bepaalde temperatuur heeft, dat de ketel niet in komt voor cv bedrijf.
Je wil dan het water alleen door het cv circuit van de ketel laten stromen, zonder dat de cv ketel op cv bedrijf gaat.
Als je dit wil, dan gaat inderdaad niet. De driewegklep, die schakelt tussen cv en warmwater, staat in rust in warmwater stand en dus is de doorgang richting cv circuit afgesloten.
De ruststand van de driewegklep kan je niet wijzigen, misschien kan dit op fabrieksniveau in de parameters, maar zelfs dat betwijfel ik (sowieso moet je daarvoor dan een fabrieksmonteur laten komen).
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #7
Wat jij hebt is niets anders dan een naverwarmer cq mengklep voor TAPWATER.

Je kan hier NIETS mee cv zijdig regelen, Je stelt op de regelaar in dus niet op de ketel (de witte knop) je gewenste mengtemperatuur, je ketel stel je in op tapwater temp 50 graden of wat je wilt.

Warm water uitschakelen houd in geen warmte in buffervat dus ook geen warm water!

Welnu alles staat in normale stand warmwater op de ketel aan, nu gebeurt het volgende, je warm water uit je vat komt op het mengventiel en je mengventiel bepaalt aan de hand van de ingestelde temperatuur of deze bij of naverwarmt moet worden.

Meer kan deze regelaar simpelweg niet hij doet waar hij voor bedoeld is bekeijken of het tapwater direct naar het tappunt kan of dat het naverwarmt dient te worden.

Wil je voor de cv ook een dergelijk systeem maken dan is dat mogelijk echter vereist dit wel enkele aanpassingen cv zijdig. Maak eens een tekening of foto van de situatie praat iets makkelijker.

John
 

Tristanalsdatkan

  • #8
Bedankt allemaal voor jullie reacties!

De Tekening in de bijlage is ongeveer hoe het geen is aangesloten. Ik heb hier aan toegevoegd een CV houtkachel die direct op het vat is aangesloten.

Ik begrijp dat het niet mogelijk is om het warme water van het vat door de CV te sturen als die uitgeschakeld staat. Maar is er dan een mogelijkheid dat de CV het warme water minimaal opwarmt? Dit om toch een besparing te realiseren?

 

Bernhard

  • #9
Schema is niet goed:
- circulatieaansluiting warmwater is niet aangesloten, geen
circulatiepomp voor tapwater?
- in toevoer naar WW-zwembad geen pomp
- schema vloerverwarming niet juist
- geen temperatuurtrajecten en capaciteiten aangegeven
- als buffervat koud is wordt dit opgewarmd door de ketel
- omschakeling keuze buffervat/CV-ketel hoe wordt dit
geregeld
- keerkleppen radiatoren en VV niet nodig, beter
inregelventielen
- aansluiting houtkachel niet getekend
Is nog een beetje klus. bernhard
 

Tristanalsdatkan

  • #10
Dag Bernard,

Hartelijk dank voor uw reactie.

- Er is inderdaad geen circulatie pomp aangesloten op het tapwater. Echter heeft het vat dat ik gebruik een hygiënespiraal.
- In de toevoer naar WW-zwembad hebben we een pomp geplaatst.
-Vloerverwarming moet nog gemaakt worden, het idee was om dat op deze manier te doen. wat zou dan wel de juiste manier zijn?
-temperatuurmeters zijn geplaatst boven en onderin het vat en op het dak voor de werking van de heatpipes.
- als het vat koud is wordt die inderdaad opgewarmd door de CV
- Omschakeling keuze buffervat/CV-ketel hoe wordt dit
geregeld? Ik had gehoopt dat de ketel zou gaan terug moduleren. helaas is dat niet het geval. De ketel past zich niet aan op de aanvoerstemperatuur.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #11
Ik heb geen ervaring.
De tekening in het begin gaat over tapwater, terwijl de de begin-vraag volgens mij is:
Als er voldoende warm CV water de CV ketel in gaat, hoe krijg ik de CV ketel dan zo ver dat die niet onnodig bijverwarmt.

Wat voor kamerthermostaat is er?
Als dit een modulerende thermostaat is lijkt mij dat het kan werken.
Dit omdat een modulerende thermostaat een temperatuur vraagt van het water dat de ketel uit komt en naar de radiatoren gaat. Komt er voldoende warm water de ketel in, dan zal de ketel niet of laag branden.
Is het water toch warmer dan de gevraagde temperatuur, dan zal de ruimte worden en de CV functie uitschakelen. Hierdoor stopt de CV pomp en wordt geen water meer uit het buffervat naar de radiatoren gepompt.
 

Tristanalsdatkan

  • #12
Beste AvDijk,

Bedankt voor uw reactie.
U heeft gelijk we dwaalde een beetje af. (overigens niet ongewenst, het blijft een leerzaam project)

De thermostaat die ik gebruik heet Toon van Eneco.
Deze zou moeten moduleren.
 

Grashopper

  • #13
Als ik het goed begrijp wil je dat de ketel uitgaat op CV wanneer het vat warm genoeg is. Het vat hangt gewoon in serie met de ketel. Wanneer je nu warmtevraag krijgt gaat de pomp van de ketel lopen en stroomt warm water naar de ketel. Afhankelijk van het door de regelaar gewenste cv setpunt gaat het toestel dan wel of niet branden. Wanneer het toestel niet hoeft te branden (Tvat > Tsetpunt) gaat het toestel in een regelstop. De pomp blijft draaien (wil je ook immers het water moet circuleren) en de fan blijft ook draaien. Het toestel kan dan snel weer inschakelen indien nodig. Je hebt dan voor dit deel toch geen extra schakelingen nodig?
 

Marcn88

  • #14
Maar als de ventilator blijft draaien heb je er een grote "radiator" van 28kw tussen hangen namelijk de warmtewisselaar in de ketel die het warme water uit het vat gigantisch afkoelt en wegblaast door de rookgasafvoer
en heb je er uiteindelijk nog nix aan.
dan kun je beter er een aparte klep met voorkeursregelaar tussen zetten
 

Grashopper

  • #15
Ik zeg wel dat de fan ook blijft doordraaien maar ben er niet helemaal zeker van dat hij dit ook doet op CV. Op warm water wel maar daar wil je ook dat hij snel weer aan kan springen wanneer de temperatuur daalt. Op CV is dat minder belangrijk. Mogelijk dat hierbij de fan wel uit gaat. Dat zou je moeten testen.
Ik denk dat het verlies overigens wel meevalt. Wanneer de fan zou blijven draaien dan doet hij dat op starttoerental. Dat is veel lager dan het maximum.
 

Tristanalsdatkan

  • #16
Heren bedankt voor de leerzame reacties.

Onderstaand de oplossing van de technische man van Remeha:

Beste Tristan,

Remeha heeft geen heatpipes in haar assortiment en dus geen regeling icm dit product. Onderstaand advies is dus alleen bedoeld ter ondersteuning van jou en je project.

Tapwater
Met onderstaande aansluitset wordt het tapwater, indien op temperatuur, direct door naar het tappunt gestuurd. Met alleen een mengklep red je dat niet. Bij iedere doorstroming door de ketel zal deze dat waarnemen en opstarten.

CV
Als de CV-ketel op de juiste manier op de juiste positie achter de buffer is aangesloten zal de ketel de temperatuur in zijn retour herkennen en bij vraag terug moduleren. Dit alleen als hij in bedrijf kan komen.
U heeft denk ik uw eigen verhaal gemaakt vwb de P3 functie en vergeten wat ik u vertelde over de brug aansluiting (blokkerende ingang) op 1 en 2 van X6. Ik zou P3 ongemoeid laten en in zijn normale stand laten staan (1).
Ik heb u verteld dat u het best een eigen regeling (niet Remeha) kunt hebben welke constateert dat de gewenste temperatuur te laag is en met een potentiaal vrij maak/verbreek contact de ketel vrij geeft dmv sluiten van de brug aansluiting (wanneer de brugaansluiting is geopend zal de ketel niet werken).
Het verhaal van aansluitconnector X6 staat beschreven in de paragraaf "blokkerende ingang", blz 35 van de bijlage.

4.9.7. Blokkerende ingang
Op de klemmen 1 en 2 van de aansluitconnector X6 kan bijvoorbeeld
een externe gasdrukschakelaar, een beveiligingsthermostaat van
een vloerverwarmingsunit of een vrijgavecontact van een
warmteterugwinunit worden aangesloten. Deze aansluiting komt in
plaats van de doorverbinding op klemmen 1 en 2
.


De ketel zal dus pas in bedrijf komen als dit contact wordt gemaakt. Het contact wordt gemaakt wanneer de regeling constateerd dat de leidingwarmte te laag is terwijl er een vraag komt van jouw kamer thermostaat.

Ik kan me voorstellen dat de heatpipe leverancier meer ervaring mee heeft met hoe te regelen.
Succes !

Nu heb ik nog 1 vraag: bij wie van jullie kan ik een schakelaar afnemen voor een "warmte terugwin unit" Die ik kan aansluiten op klem 1 en 2?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu