Hanglamp draden verbinden

Truewaz

  • #1
Hallo klussers,

Ik wil graag een hanglamp aansluiten. Ik weet alleen niet welke draden op welke draad gezet moeten worden. Bijgevoegd zijn foto's van de lampaansluiting en de situatie uit het plafond. Hoe kan ik het het beste doen? En kan ik die zwarte connectoren nog gebruiken? Of moet ik een kroonsteentje kopen?

Ik hoor het graag.

Groet!
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Deze lamp is niet veilig, omdat de snoeren die er doorheen lopen niet dubbel zijn geïsoleerd. Ook zijn ze niet fatsoenlijk gekoppeld.
 

Truewaz

  • #3
Bedankt voor je reactie Tom!

Betekent dat dat er gevaar is dat de lamp onder stroom komt te staan?

Kan ik dit testen?

Is er nog iets aan te doen?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Je kunt eventueel de snoeren vervangen door snoeren met dubbele isolatie. Dat hangt ervan af of je de lamp kunt openmaken.



De blanke draadeinden moet je altijd afwerken met adereindhulzen en de twee snoeren aan elkaar koppelen met tweelingsadereindhulzen.

Met alleen enkelvoudig geïsoleerd snoer kan inderdaad de lamp onder spanning komen te staan. Dat hoeft niet meteen het geval zijn, maar kan ook pas na enkele keren schoonmaken gebeuren.

Heeft die lamp trouwens een aardklem?
 

Truewaz

  • #5
Volgens mij kan ik de lamp niet openmaken, en alle draden lopen door de armen van de lampjes heen.

Ik weet niet precies wat een aardklem is, maar heb het even gegoogled. Er zit wel een soort klem in het kapje, maar die dient ook om de lamp aan op te hangen. Ik heb er een foto van bijgevoegd.


Vervelend dat hij onder spanning kan komen te staan. Ik ben echter wel van plan om hem hoog op te hangen en daarna er niet meer aan te komen. Kan ik met een spanningszoeker testen of het veilig is of niet?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Een aardklem is een schroefklem om de geel-groene aardedraad aan vast te klemmen. Die is nodig, omdat de lamp van metaal is. Ik zie d'r geen op de foto.

Je kunt met een spanningzoeker niet testen of het veilig is, want het is niet veilig.
 

Truewaz

  • #7
Ik heb de lamp toch maar opgehangen, en blauw en zwart verbonden met de draden. De lamp werkt fantastisch en ik ben gelukkig nog niet geëlektrocuteerd. Toch bedankt voor het advies!
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #8
Het is je eigen beslissing. We kunnen hier alleen maar adviseren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu