Halogeen spotjes doen het niet. Transformator bromt.

Carsten888

  • #1
Na jaren dienst gingne opeens mijn 5 halogeen lampjes niet meer aan. De transformator maakt een beetje brommend geluid.


Moet ik de trafo vervangen? Of kan het iets anders zijn?
(Zal wel niet dat alle vijf lampjes tegelijk kapot zijn gegaan) :)

dit is de trafo:
SET105F-2
35-105VA
pri:
230V-50Hz 0,46A
Sek:
11,6v-eff max. 8,8A 35-105W
ta: max. 50*C tc: max. 85*C bei 105W
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
En hoeveel watt zijn de lampjes?
 

Ronald41

  • #3
Misschien heeft 1 van de gloeilampjes inwendig kortsluiting, dan branden de anderen ook niet meer en bromt de trafo ook.

Allemaal even loshalen en 1 voor 1 testen.

Als dat niet helpt is inderdaad de trafo kapot.

Groeten Ronald
 

Carsten888

  • #4
Sxnder schreef:
En hoeveel watt zijn de lampjes?
5 x 20 watt 12volt.

Ik ga later vandaag (als het licht is) die lampjes test doen.
 

Carsten888

  • #5
Jammer. Bij de lampjes-test bleven alle lampjes uit.

Ik heb net met de meter gekeken of er misschien kostsluiting in de bedrading kan zitten.
(ik ben daar niet zo goed in, dus ik beschrijf even wat ik doe)
Ik zet de weerstand meter op 2000. Als ik de polen los heb geeft de meter 1 als ik ze tegen elkaar hou eventjes allemaal cijfertjes en dan 000. Dus ik neem aan dat als ik 000 krijg, dan is er ergens sluiting.

ik heb de draden van de trafo losgemaakt en de lamp over een houten tafel gehangen, zodat de draden, waaraan de lamp hangt, recht zijn.

de draden die naar beneden naar de lampen gaan heb ik (los van de trafo) elke een pool tegen de meter gehouden en zonder lampjes erin geeft de meter 000. Dus, lijkt me, kortsluiting.

het is trouwens zo'n soort lamp van de kwantum als plaatje hieronder. Alleen dan met 5 lampjes en in hoogte verstelbaar met een stangetje in het midden tussen de lampen en de houder op het plafond. De stroom gaat door de draadjes en dat stangetje is van metaal, dus ik snap niet dat dat allemaal kan werken, maar goed.

 

Kaajee

  • #6
Als je zo meet is het juist logisch dat je 000 ziet. Een lampje geeft als weerstand 0 (vrijwel nul), een lampje is een 'gesloten' circuit.

Je zou alle lampjes er eens uit moeten halen en dan meten, als je dan nog steeds 000 meet, dan zit er in de bedrading/constructie kortsluiting.
Met alle lampjes eruit zou je 1 (volledige weerstand) moeten meten.
Dit kan tot gevolg hebben gehad dat je trafo kapot gegaan is.

Ik denk dat je trafo inderdaad kapot is. Ik zou een nieuwe trafo halen, deze aansluiten en kijken. Als er kortsluiting was/is dit natuurlijk wel eerst verhelpen. Mocht het probleem dan toch niet verholpen zijn (en je trafo niet weer kapot gegaan is) kun je altijd de trafo weer ruilen toch?

evt. tip: soms is het goedkoper om een heel nieuw armatuur te kopen bij bijv. eerder genoemde winkel, dan een losse trafo.....

Had je je huidige trafo/verlichting op een dimmer wellicht? Niet alle dimmers zijn geschikt voor halogeen/(elect)trafo's namelijk. Dat kan de trafo ook kapot hebben gemaakt.
 

Carsten888

  • #7
en zonder lampjes erin
ik had de lampjes eruit gehaald, dus lijkt het de bedrading. Kan ik me eigenlijk niet voorstellen want dat hangt hier al een paar jaar niks te doen en dan opeens sluit ie kort?

Ik heb eens zitten kijken. Die draadjes zitten allemaal zo door die kleine vierkante buisjes gepropt, hoe dat te vervangen zeg? Ik overweeg nog even om de draden erbuiten te laten lopen, niet zo geknutselt en suf, maar dan op een kunst-achtige manier (dat de vrouw het ook nog mooi vind). :D
Maar die armatuurtjes zitten dusdanig tegen die stangetjes aan, daar krijg ik dat draadje ook niet tussen. Tjee. Dan die 5 bolletjes er los onder hangen. Kweeniehoor, zal wel geen gezicht zijn. Eens naar een nieuwe kijken. zucht.
 

Ronald41

  • #8
Met de lampjes eruit zal je ook sluiting meten aangezien de trafo een spoel is, en die heeft voor gelijkspanning een kortsluiting. (en een multimeter meet weerstand met een gelijkspanning)

Wat je kan doen is de lamp aanzetten en meten of er spanning op de voetjes van de lampjes staat. (plusminus 12 volt)

Daarvoor zet je je multimeter op Volt en AC.

Als je geen spanning meet is de trafo kapot.

Groetjes Ronald
 

Carsten888

  • #9
Met de lampjes eruit zal je ook sluiting meten aangezien de trafo een spoel is,
ik had de draden losgemaakt van de trafo, en nog kreeg ik 000. Dus lijkt me sluiting in de draden. Ik ga het morgen weer aansluiten en spanning meten als je hierboven beschrijft.
 

Carsten888

  • #10
Wat je kan doen is de lamp aanzetten en meten of er spanning op de voetjes van de lampjes staat. (plusminus 12 volt)
ik had de trafo nog los van de rest van de lamp. Dus die even aangesloten met een stekker en de output gemeten: 6 volt (?).

Dus nou lijkt wel trafo EN de bedrading kaput. :?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu