Haard aan schuur

VastOceans

  • #1
Beste klussers,

Het is de bedoeling dat ik aan de buitenkant van mijn schuur/mancave, een haard maak, waarin een gietijzeren kachel/allesbrander komt te staan. Het gaat dan om een bakstenen ruimte, met daarop een dubbelwandig rookkanaal van ongeveer 4 meter hoog.

In de twee foto's heb ik e.e.a. proberen te verduidelijken.

Mijn vraag is met name of er belangrijke richtlijnen zijn over de aan te houden dikte van de muren en het betonnen fundament. Of wellicht nog tips of suggesties.

Alvast bedankt.



 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #2
Wil je ook de mogelijkheid om zonder de gietijzeren kachel te stoken? hoeveel ruimte is er tussen de kachel en zij en achterwand?
 

VastOceans

  • #3
Dank voor reactie GDelea.

In principe is het alleen de bedoeling dat ik vanuit de gietijzeren kachel ga stoken.
Wanneer ik er echt een open haard van wil maken, dan heb ik volgens mij andere steensoorten nodig, en wordt het wat complexer?
De bedoeling is een eenvoudige ruimte te maken, slechts voor gebruik van de kachel.

Ik heb de afmetingen van de ruimte nog niet exact bepaald, maar ik schat in dat ik rondom de kachel ongeveer 20 cm. aan ruimte wil behouden.
 

VastOceans

  • #4
Ik bedenk me nu dat ik in plaats van baksteen, de ruimte ook van cellenbetonblokken kan maken.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #5
Een kachel moet wel zijn warmte goed kwijt kunnen. 20 cm lijkt mij vrij krap en het rendement van de kachel zal daardoor naar beneden gaan houdt ook rekening net het doorstralen naar de achterkant ik neem aan dat de want gewoon doorloopt dan zou je eerst een luchtspouw kunnen maken en daarvoor blokken of plaatmateriaal..de fundering kan prima een betonplaatje wezen en je tekent een steen of zijn kant dit spaart gewicht,maar hoeveel spanning komt er op het materiaal als de buitenkant relatief koud blijft en de binnenkant heel heet Ik weet niet of de haard dan ook nog nat kan worden?
 

VastOceans

  • #6
Dan ga ik de ruimte om de kachel wat verruimen. 50 cm. lijkt me dan een betere afstand. Dank voor je tip.

Ik weet niet precies wat je bedoelt met een luchtspouw.

Wat betreft spanning, durf ik niet te zeggen hoeveel dit zal bedragen, maar dat zit volgens mij wel goed.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #7
Dat je tussen de houten wand en de achterkant van je haard een luchtspouw houdt om doorstralen van warmte naar de houten wand te voorkomen. de diameter van je kanaal niet extreem veel groter maken als de uitgang van je kachel en de schoorsteenpijp Dubbel wandig houdt rekening met de afstand naar je wand IVM beugelen
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu