Grote trommel kleine wasjes

Monique8

  • #1
Er moet een nieuwe wasmachine komen voor mijn kleine 1-persoons huishouden. Mijn huidige wasmachine heeft een 5 kg trommel. Echter de meeste gangbare merken hebben nu trommels voor 7-8 kg. Voor wat betreft kleinere trommels is de keuze nu wel erg beperkt.

Om milieu-reden zal ik nooit heel kleine wasjes draaien (2 broeken of zo). Maar ik verwacht ook dat met een dergelijke machine de trommel niet altijd vol zal zijn. Een kilo of 4-5 tegelijk red ik meestal wel.

Nu las ik ergens dat dit problemen kan geven met centrifugeren: te kleine belading, balanssensor gaat op tilt en schakelt op stop. Is dat zo?

Of zou het juist een voordeel zijn: een grotere trommel, iets lagere belading, door de fuzzy-intelligence een aangepaste hoeveelheid water etc. En daardoor mogelijk een schoner resultaat?

Ik zou het zeer op prijs stellen als er iemand wil reageren die hier al ervaring mee heeft.
 

Marc0

  • #2
Er zijn toch nog genoeg machines te koop met een 5kg trommel? Groter lijkt wel een trend te worden, vooral bij wasdrogers aangezien de fabrikant dan een beter energielabel op de machine kan plakken ;), maar ze zijn er echt nog wel.

Ik zou niet weten waarom het problemen zou geven met centrifugeren. Je krijgt eerder problemen met centrifugeren als de machine te vol zit.
 

Mbroeren

  • #3
Ik herken jouw vraag. En ook dat als de wasmachine niet vol genoeg zit, dat hij de boel niet mooi in balans krijgt bij het centrifugeren (net als bij een te volle trommel of eentje waar een zwaar ding in zit zoals een opgerolde dekbedhoes of kussentje). De oplossing lijkt me simpel: wacht met wassen totdat je genoeg hebt en doe die ene broek op de handwas ;-)
Als je het trouwens hebt over een kilo of 5, verwacht ik geen problemen. Het is volgens mij meer een issue als de trommel minder dan voor de helft beladen is.

Interessant iets dat ik me daarbij nog afvraag is dit: een wasmachine met 1400 toeren en een omtrek van een trommel van 5 kilo, zou in theorie minder droge was moeten voortbrengen dan de zelfde toeren met een grotere trommen (grotere omtrek). Hoewel ik mijn vermoeden nergens kan staven, lijkt me dat ik rekenkundig gelijk heb.

Toch maar voor een grotere trommel gaan (met dezelfde toeren)?
 

Monique8

  • #4
Tja, zo wordt het nog ingewikkelder.......... maar ja, bij mij gaat het toch aan de lijn, en zolang het niet druipt....

Ik ben erg aan enkele merken gehecht: Bosch en Siemens. Vandaar mijn opmerking dat de keuze beperkt is als je geen heel grote trommel nodig hebt.
Handwas, daar begin ik niet aan, maar ik heb nog nooit een halve trommel gedraaid. Zonde. Dan spaar ik nog wel even door. Dus een halve tot driekwart vulling van een 7-8 kg trommel is het probleem niet.
De vraag is of de moderne superintelligente wasmachine er door op tilt gaat met centrifugeren. Als het toevallig die zware spijkerbroeken zijn, of de dekbedhoes (waar als vanzelf het laken en de slopen in verdwijnen, zodat het een zware bal wordt).

Maar Mbroeren (dank voor de reactie) denkt dat het wel losloopt, vermits voor 5 kg gevuld. Denk ik eigenlijk ook. Iemand nog andere ervaring?

Trouwens, wie dit miniprobleem van mij leest, hebben jullie dat nu ook: dat als je alle onderbroekjes met de normale kant buiten in de machine stopt, ze er allemaal binnestebuiten uitkomen?
(Nb geen serieuze vraag......reactie niet noodzakelijk....)
 

Johnie

  • #5
Een grotere trommel met 1400 toeren legt meer afstand af dan een kleinere trommel is dus droger
en sommige wasmachines centrifugeren helemaal niet met een beetje was er in heer broeren
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Monique8 schreef:
Trouwens, wie dit miniprobleem van mij leest, hebben jullie dat nu ook: dat als je alle onderbroekjes met de normale kant buiten in de machine stopt, ze er allemaal binnestebuiten uitkomen?
(Nb geen serieuze vraag......reactie niet noodzakelijk....)
Dat is toch logisch, anders word alleen de buitenkant schoon.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik heb een Bosch wasmachine met 6kg en 1600 toeren. Bij minder dan een halve trommel wil ie wel eens in onbalans raken, maar dan nemen de toeren snel af, gooit ie het een keer om en probeert het weer. Dan gaat het wel goed. Nog nooit gehad dat ie in storing schoot.

Als je de toeren lager zet, heeft de machine er ook minder last van. Een klein wasje heb ik alleen als er bv. een douchegordijn of regenkleding ofzo gewassen wordt, en die gaan bij voorkeur toch niet op 1600 toeren.

De droogtijd neemt (op de lijn) erg af bij 1600 toeren, dat vind ik een goede keuze.

En zolang niet je sokken er binnenstebuiten uitkomen, zou ik me geen zorgen maken :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu