Groepenkast vervangen (4 groepen) door groepenkast met 12

Commodore

  • #1
Ga een groepenkast vervangen (4 groepen) door een groepenkast met 12 groepen. Dit inverband met een verbouwing.

Mijn voorstel was een Hager VK 4444 . Hoofdschakelaar en drie aardleks 30mA en 12 groepen. De groep van de Oven maak ik 2 x240 volt.
Huidige hoofdzekering is 25A en een voormalige installateur (die zijn zaak verkocht heeft) zorg voor dat de aansluiting gewijzigd word naar 3 maal 25 A. incl meter wijzigen.
Nu komt deze vakman met een meterkast met een hoofdschakelaar en twee aardleks van 30 mA. Deze aardleks zijn drie fasen. De 12 groepen zijn over deze twee aardleks verdeeld.
Er zit een soort spanningsrail bovenin waarop de automaten geklik worden.
Heb de kast even gezien en is van het merk ABB. Ben zelf geen voorstander om 6 groepen op een aardlek van 30mA te zetten. Maar volgens heb kan dit zonder problemen. De oven aansluiten kan ik hier Twee fasen voor gebruiken. Of toch de twee groepen op de zelfde fase zetten. Laatste word wel lastig, want de spaningsrail boven in de kast verdeeld de drie fasen.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Zes groepen per aardlekschakelaar is niet toegestaan.
Er mogen per aardlekschakelaar maximaal vier groepen aangesloten worden.
 

Appeltje

  • #3
Zo te horen gebruikt de 'installateur' een bus-board, op zich prima. Alleen zou ie 4 automaten netjes in het midden bedraad moeten aansluiten op een aparte (nieuwe) aardlek.

Gr. Richard.
 

Xr8

  • #4
4 groepen op een aardlek is niet voor niets. Doe je er meer op dan is de kans steeds groter dat de aardlek aangesproken wordt. 30mA is namelijk een lekstroom van bijna niets.

Als je een 3 fasen aansluiting hebt dan zou ik voor de kookplaat liever een 4 polige automaat plaatsen. Heb je direct een krachtaansluiting in de woning.

Succes.
 

Gerrit

  • #5
Dit is een site voor de zelfklusser.
Als u in zee gaat met een vakman die het voor u uitvoert, geven wij verder geen adviezen.
Slotje dus.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu