Groepenkast op (slimme) meter aansluiten

Jozik

  • #1
Ter vervanging van m'n oude groepenkast (6 ouderwetse groepen, geen aardlekschakelaars + 1 extra groep voor de zonnepanelen naast de kast) heb ik een nieuwe (bedrade) kast aangeschaft, met hoofdschakelaar, 3x aardlek, 7 groepen en een fornuisgroep). Nu lijkt het alleen dat de aansluitdraden van de meter naar de oude hoofdschakelaar te kort zijn om tot de nieuwe hoofdschakelaar te komen. Een nieuw aansluitsetje is zo gekocht, maar hoe bevestig ik dat aan de slimme meter (ISKRA type MT382-D2A52-M2KOagbZ)? Kan dat zonder alle 5(!) zegels te verbreken? Het zegel van de hoofdzekeringkast moet natuurlijk verbroken worden om spannings/stroomloos te kunnen werken, er is al een afspraak met Liander om die opnieuw te verzegelen. Maar ik wil die monteur niet te veel werk geven voor die armzalige bijna € 60
 

CV__

  • #2
Kun je niet gewoon de nieuwe hoofdschakelaar in het midden van de rail plaatsen? Even er vanuitgaande dat die van jou, zoals bij veel nieuwe kasten, in een hoek zit.
 

Jozik

  • #3
Mss een idee, maar ik ben bang dat ik dan nog steeds iets tekort kom. De aansluitingen in de oude hoofdschakelaar zitten een stuk lager. Maar ik ga het bekijken, bedankt in ieder geval, ik had er zelf niet aan gedacht.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Liander was het er mee eens dat je zelf de zegels zou verbreken? En dat jij als leek dus voor werkzaamheden in de hoofdzekeringkast komt? Bijzonder...

Maar in dat geval zou ik de draden ook gewoon vervangen. Daarvoor hoef je doorgaans maar één zegel op de meter te verbreken, je moet de onderste kap eraf halen om bij de aansluitklemmen te komen. Meestal zit die kap maar met 1 boutje in het midden vast.

Edit: Nog even een plaatje van het genoemde model opgezocht, het lijkt er op dat je 2 zegels moet verbreken, links en rechts.
 

Jozik

  • #5
Ach Xander, je hebt leken en leken...
En een buurman is electricien (maar zonder zegelrecht, of hoe je dat noemt). Liander doet er helemaal niet moeilijk over, kreeg meer een compliment dat ik vóóraf een afspraak maakte over het opnieuw verzegelen..
Maar bedankt voor de tip over welke zegels eventueel verbroken moeten worden. Ga eerst kijken of het met de bestaande draden gaat lukken door de hoofdschakelaar in het midden van de kast te plaatsen.
 

CV__

  • #6
Anders de doorverbindblokjes gebruiken onderin de kast
 

Jozik

  • #7
CV__ schreef:
Anders de doorverbindblokjes gebruiken onderin de kast
Het is gebeurd. Geen doorverbindblokjes gebruikt, kreeg te horen dat dat niet mag tussen hoofdzekeringen en groepenkast. Ik kon gelukkig dichtbij 2,5 m blauw en 2,5 m bruin 6mm2 draad kopen, want de aanwezige aansluitdraden waren echt veel te kort. Wel natuurlijk het zegel van de meter moeten verbreken, anders kan je er niet bij (nog bedankt voor de info XanderH). Verder was het eigenlijk een eitje. Alleen bleek dat de hoofdzekering van de buren in míjn zekeringkast zit. Vond het al vreemd dat er draden vanaf de hoofdzekeringen de muur in verdwenen, zonder via de meter te gaan (dacht al aan illegale activiteiten van een vorige bewoner). Het werd duidelijk toen de buurman op het raam tikte (de bel deed het niet, gek hè?) en vroeg of ik ook geen stroom had... Eén zekering voor hem, drie voor mij. Was niet zo lastig om hem weer "online" te brengen.... Nu een mooie nieuwe groepenkast met hoofdschakelaar, 3 aardlek, 7 groepen en een fornuisgroep. Klus geklaard.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu