Groepenkast netjes maken

Freakie

  • #1
Hi,

Huidige groepenkast voldoet niet aan de norm. Is een busboard systeem met 2 split dus er zaten teveel groepen achter de ene aardlek. Dit heb ik inmiddels verholpen door de kookgroep die niet meer gebruikt word te verwijderen en groepen te verschuiven.

Maar nu wil ik de gehele groepenkast wat netter maken. De alamat voor het PV systeem zal ik naar beneden verplaatsen en daar komt tevens een 2 DIN ABB alamat om voor buiten een extra groep te creëren.

Nu erger ik mij aan de bekabeling, met name boven in. Alles op elkaar gepropt. Daar wil ik dus eigenlijk ook wat aan doen. Dacht gewoon los halen even een label geven en daarna 1 voor 1 weer de groepenkast in buiten. Heeft iemand tips om dit ordentelijk te laten verlopen? Tyrips zijn uiteraard geen oplossing. Inknippen zie ik ook niet zitten, eventueel overlengte zou ik buiten de groepenkast kwijt kunnen in de leiding zelf.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Invoerluik openen.
Alle aansluitingen los maken van de groepen.

Draden recht maken.

Dan van een zijde beginnen met systematisch aansluiten.
En elke aangesloten draad de overlengte naar het vrije deel vouwen zo ver mogelijk achterin.
Vanaf het midden even kijken of het gunstig is de andere kant op te werken.
 

Ambidexterity

  • #3
Ik heb een groep verdeler kast van het merk Hag**. Deze heeft een boven stuk voor de invoer en aan de zijkant een blokje voor de aarde draden aan te sluiten. In dat boven stuk kan je hel mooi de draden netjes in verwerken. Wellicht is het van het merk wat je daar hebt ook los te koop en kan je het er boven plaatsen. Mits verkrijgbaar en er ruimte voor is.
 

Freakie

  • #4
Dank voor antwoorden dus ver, heb ik zeker iets aan.

Iemand nog een tip hoe je de nieuwe generatie flexomaten (dus zonder schroefjes) de uitgaande VD draad los maakt. Net als bij een ladklem beetje wiebelen? Of is er een ander truckje?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
NOOIT DRAAIEN en WIEBELEN !

Dit verklooit de snijklem en de automaat maakt dan geen goed contact waardoor deze kan smelten.

Het rode deel van de automaat indrukken dan gaat de klem los.
 

Freakie

  • #6
Dank voor snelle antwoord, bij lasklemmen weet ik dat die door die reden maar 1x gebruikt kunnen worden. Ik zal opzoek gaan naar het rode klemmetje
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Bij de fase is hij rood en bij de nul blauw, duidelijk zichtbaar op de foto.
 

Freakie

  • #8
Dank voor de tips. Het was meer werk dan verwacht maar direct alles netjes gemaakt, veel naar achter kunnen schuiven. Zat ook een 6mm doorverbinding (PV) naar beneden die nam veel ruimte in beslag dus meer naar beneden getrokken ruimte zat aldaar.

Direct nieuwe stikkers geplaatst, eveneens alvast kookgroep geplaatst willen dit jaar naar inductie over gaan.

Klein vraagje nog; bij werkzaamheden doe ik de groepen uit middels testknop aardlek schakelaar. 2 vliegen in 1 klap. Nu reageert 1 van de aardlekschakelaars slecht op de testknop in de zin dat ik geen weerstand voel bij indrukken en dan gebeurt er dus ook niets. Paar keer pompen en er is weerstand en hij functioneert goed. Test ik hem daarna dan doet hij het prima. Is dit een indicatie van een kapotte of aardlekschakelaar die bijna aan het einde zit? In welk geval ik hem zsm vervang.
 

Freakie

  • #9
Zo is het geworden overigens


Hoe het ooit was....

 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu