Groepenkast 1 naar 3 fase (ivm inductieplaat), stappenplan

R573790*

  • #1
Hallo allemaal,

Nu de gasprijzen binnenkort omgaan gaan én omdat ik toch een nieuw keukenblad wil laten plaatsen, zit ik eraan te denken om mijn gasfornuisplaat te vervangen voor een inductieplaat. Uiteraard moet daar wel de elektrische installatie voor aangepast worden.

De huidige situatie is als volgt:

In de meterkast heb ik een een 1x35A aansluiting (zekering is 40a) op een slimme meter

zitten. Daarboven zit een ABB hoofdschakelaar in een eigen behuizing (HS404, met schakelaar 0903-048). Vanuit de hoofdschakelaar is één fase aangesloten om de ABB groepenkast die er boven zit. In de groepenkast zitten drie aardlekschakelaars met elk 4 groepen (12 groepen totaal). Daarnaast zit er een 300mA aardlekautomaat tbv van de zonnenpanelen aangesloten op de hoofdschakelaar en is er een beltrafo geplaatst.

To do list om gewenste situatie te bereiken:

- aansluiting verzwaren naar 3x25A. Jammer dat dit iets van 250 kost...
- bestaande hoofdschakelaar verbinden met de bestaande 2 polige aardlekschakelaars.
- Nieuwe busboard plaatsen voor 3 x 2 polige aardlekschakelaars
- kookgroep plaatsen
- aardlekautomaat zonnepanelen aansluiten op hoofdschakelaar
- nieuwe kabels meterkast- keuken via kruipruimte.



Vragen:

- check, de bovengenomende hoofdschakelaar is toch gewoon 4 polig en dus geschikt voor 3x25A?

- Ik wil de huidige aardlekschakelaars hergebruiken. Ze funtioneren nog prima, maar zit er een houdbaarheidsdatum aan?

- gebruikt ik voor de verbinding hoofdschakelaar - aardlekschakelaars 4 of 6mm2 draad?

- Om drie aardlekschakelaars te verbinden met de hoofdschakelaar moet ik de nul doorverbinden. Om dubbele draden onder één aansluiting (van de aardlekschakelaar(s)) te verkomen maak ik neem ik aan gebruik van een aansluitblokje onder in de groepenkast als wijze van verdeler/verbinder?

- moet er met aderhulzen gewerkt worden (draden zijn niet soepel). In de huidige situatie is dat niet gedaan

- Wat zijn de mogelijkheden om in de bestaande kast een kookgroep te plaatsen zonder twee van de 12 groepen op te offeren. Bestaan er kookgroep-aardlekautomaten? Er is in de kast geen plaats om een vierde aardlekschakelaar te plaatsen met twee groepen als kookgroep. Hoe sluit je sowieso een vierde aardledschakelaar aan met 3 fase? Ik neem aan dat je dan 1 fase verdeelt over twee aardlekschakelaars? Dan mag toch, er vanuit gaande dat er niet meer dan 25A wordt gevraagd van de groepen achter de twee aardlekschakelaars?

- Liever plaats ik de dus een kookgroep-aardlekautomaat, is ABB 0025.006 er één of is dit alleen een automaat maar geen aardlekautomaat? Hoe sluit ik die het beste aan op de hoofdschakelaar samen met de aardlekautomaat zonnepanelen en rekening houdend met de grootgebruikers van de 12 groepen (wasmachine, droger, vaatwasser, oven, keukenboiler).

- de kabels van meterkast naar inductieplaat kunnen gewoon 3x2.5mm2 zijn?.

Jullie opmerkingen, ideeën, hulp, etc. wordt enorm gewardeerd!
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
In de groepenkast gebruik je of massief of soepel met eindhulzen, 6mm is het meest gangbaar. In een drie fase kast zou mijn voorkeur uitgaan naar een krachtgroep tbv het koken. Hiervoor leg je 5x2,5mm naar de Perilex wcd.
Plaats verder ff een paar fotootjes van de groepenkast. Dan kunnen we ook even meekijken wat er mogelijk is.
 

R573790*

  • #3
Beste Sxnder en anderen,

Bedankt voor de reactie.

Hierbij een wat oudere foto van de groepenkast. Er is hierna nog wat aangepast:

- groepen boven zijn naar buiten geplaatst en er zijn in het midden vier groepen bijgeplaatst die bedraad zijn aangesloten op een nieuwe derde ALS.

- Beltrafo toegevoegd (onderste rij)

- Aardlekautomaat voor zonnepanelen toegevoegd (op onderste rij.

 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Ik denk dat het met je uitbreiding krap wordt en er misschien een klein kastje naast moet. Als je links onderin twee railtjes toevoegt, kun je de fases en nul netjes verdelen. De bovenste rij kun je dan laten voor was het is.
 

R573790*

  • #5
Dat van die extra railtje ga ik inderdaad doen ja.

Ik kan de kookgroep nog wel plaatsen in de huidige kast maar dan alleen als het een gecombineerde aardlekautomaat is. Bestaan die er uberhaupt voor kookgroepen?

De kookplaat die op het oog heb heeft 2-fasen (2x 230 volt) nodig.

Stel voor als alles netjes past, hoe plaats ik dan het best de twee aardlekautomaten (kookgroep en die van zonnepanelen) over de drie fasen van de hoofdschakelaar als daar al drie ALSen op zijn aagesloten?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Een kookgroep over meerdere fases verdelen is niet echt logisch, vandaar mijn eerdere advies hiervoor een krachtgroep toe te passen, evt gecombineerd met aardlekschakelaar. In de kookplaat regel je dan de correcte verdeling. Voor de zonnepanelen zul je een keuze moeten maken voor één van de drie fases. De railtjes gebruik je om eea te verdelen.
 

R573790*

  • #7
Een kookgroep is zeker een optie. Dan heb ik inderdaad wel een uitbreiding van de behuizing nodig omdat het anders niet meer pas.

Ik neem ook nog in overweging om een paar groepen te combineren zodat ik twee groepen vrij maak voor een kookgroep (bestaande uit twee groepen). In principe heeft mijn kookplaat geen krachtgroep nodig. Nu heb ik 5 groepen waar het elektra in huis of verdeeld zit buiten de grootverbruikers om. Vijf is misschien wel heel veel.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu