Gras op zand?

Markieman

  • #1
Ik heb het idee opgevat om een bestaand tegelterras er uit te halen en er gras voor in de plaats te leggen. Ik ben het volgende van plan:

1. Tegels eruit
2. Zand wat onder tegels lag laten liggen
3. ong. 5 cm tuinaarde erover heen
4. Gras uitrollen.

Waarom op deze manier? Scheelt mij zand afvoeren, maar belangrijker, het verminderd een fors hoogteverschil tussen mijn nieuwe vlonderterras en het grasveldje.

Maar de hamvraag... zal het gras zo wel lekker groeien?

Trouwens, ik woon in de randstad, onder de laag zand is het een en al klei.
 

Millew

  • #2
Als je het zand niet weg wil halen, kan je beter een flinke hoeveelheid compost door het zand mengen. Daardoor krijg je een diepere laag grond die het vocht vast kan houden en heb je meer diepte voor een goede doorworteling.
Puur zand draineert geweldig goed, dus de grasmat droogt daardoor te snel uit.
 

Chathanky

  • #3
De wortels van het gras komen toch niet dieper dan 5 cm, met 5 cm tuingrond heeft de mat voldoende voeding die je overigens toch wel bij moet houden in de jaren.

Die kleilaag is niet zo erg als die tenminste niet zo afsluit dat er water blijft liggen tijdens wat flinke buien.

5 cm tuinaarde, goed aanrollen bovenlaag losharken en matten leggen is zo`n beetje de volgorde voor een goed aangroeiend grasveldje.
Verder moet je de eerste weken de mat flink vochtig houden, daarna hou je het onderhoud zoals bij een lang bestaand veldje.
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #4
Je zal het zand goed door de ondegrond moeten mengen, anders krijg je problemen met de waterhuishouding en te weinig voeding voor het gras.
Beter is, het zand eruit en tuingrond er in, neem beslist geen bemeste tuingrond die bij tuincentra en bouwmarkten te koop is
 

Swblom

  • #5
Hoe dik is die zandlaag onder de tegels? Als die niet te dik is zou je eventueel kunnen overwegen om die door de klei heen te frezen. Ik woon zelf op kleigrond en heb dit een aantal buren zien doen om de structuur van de kleigrond te verbeteren. Voor zover ik weet, zijn ze daar tevreden over.
 

Markieman

  • #6
Ik gok dat de zandlaag ook zo'n 5 cm is... Hoe gaat dat frezen in zijn werk? Is daar speciaal gereedschap voor of is het gewoon een kwestie van omploegen met de schep?

Compost door het zand mengen en geen bemeste tuingrond nemen klinkt mij tegenstrijdig? Kan iemand mij toelichten wat de voor/nadelen van compost cq bemesting zijn?
 

Millew

  • #7
Markieman schreef:
. . . het verminderd een fors hoogteverschil tussen mijn nieuwe vlonderterras en het grasveldje.
5 cm noem ik niet fors. Ik zat aan een dikkere laag te denken, waardoor je te veel drainage krijgt en daardoor de toplaag te snel uitdroogt. Gevolg: bij droogte doorlopend sproeien.
Compost houdt water vast, er zitten allerlei bacteriën in die goed zijn voor de grond en geeft de meststof langzaam af, i.t.t. met kunstmest verrijkte tuingrond.
Je hebt ook tuingrond met compost erdoor, dus die opmerking van De Haan over bemeste tuingrond moet je iets genuanceerd opvatten.

Als je maar 5 cm zand hebt, dan is het voorstel van Swblom ook een goede oplossing. Maar nog steeds ook wel de compost erdoor. Kleigrond wordt daarmee ook verbeterd.
Omspitten tot ca. 20 cm diep met de schep kan. Maar als het een groot veld is, kan je beter een grondfrees huren. Dat is een soort mini-ploeg met benzinemotor. Beter voor je rug :lol:
 

Markieman

  • #8
Het gaat om ruim 25m2, dus om nou met een benzineploeg rondjes te gaan rijden is wat overdreven. Dan maar een weekje spierpijn :)

Tnx voor alle info, ik kan aan de slag!
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #9
Gaat je niet lukken. Gras heeft wortels die tot 50 cm lang kunnen worden. Alleen groeien deze niet in zand. Je grasmat zal dus zeer oppervlakkig wortelen. Hierdoor moet je het in warme periodes elke dag sproeien, heel veel mest, omdat het gras zelf niet voldoende voeding uit de grond op kan nemen, enz. Bovendien ligt je grasmat vrij los, aangezien de wortels maar 5 cm lang zullen worden.
 

Chathanky

  • #10
Vreemd dat ik het gras tussen de tegels weg moet halen zo nu en dan die ondergrond is jawel schoon witzand. :lol:

5 cm compost inwerken in 10 tot 30 cm wit zand (goed mengen) is voldoende, een halve meter diep kostbare vruchtbare grond aanbrengen is zinloos.

Als 50 cm de maximale lengte is van de wortel zal je deze echt niet op een halve meter diepte tegenkomen.
Ik denk dat een ieder dat wel ervaren heeft bij het spitten in een grasgazon. Onder deze worteldiepte is enkel een vochtige bodem nog van belang.

De vraag blijft of de kleilaag onder de zandbodem nog enigszins vocht doorlaat of dat de zandlaag bij een bui regen drassig wordt.
Te natte grond zal je gras ook niet ten goeden komen.
Met een laagje schoon zand kan het overtollige vocht mischien nog afgevoerd worden.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #11
Tussen de stenen groeit bij iedereen wel een plukje gras. Vraag is alleen of dit het gras is dat in een gazon hoort of dat dit gras is dat meer naar onkruid neigt.

Graszaad is een mengsel van minimaal 4 soorten gras. De ene kiemt snel, de tweede groeit sneller, de derde is fijner, enz. Alleen zo krijg je een mooi gazon. Als je gazon alleen maar zou bestaan uit het gras dat tussen de stenen groeit, dan ziet het er niet uit.
 

Tiho

  • #12
Dit heet straatgras zeer toepasselijk.
 

Chathanky

  • #13
Het wordt nog een heel hoogstaande studie en een hoop blijvend werk als je niet uitkijkt. :mrgreen:

Als men een biljardlaken wil in de vorm van gras zou ik me daar inderdaad druk om maken maar een beetje grasveld heeft op zich heeft niet zoveel eisen.
Er zijn er zat die er nooit veel meer aan doen dan maaien en die hebben een aardig grasveldje op arme of arm geworden grond.

Tja de greenkeeper op de golfbaan stelt hele andere eisen. :wink:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Volg het advies van De Haan.
 

Fiesiekus

  • #15
De beste manier om vocht vast te houden is een mengsel van turf (heeft geen voedingswaarde) met compost (met veel voedingswaarde) . Dat laatste is vaak gratis af te halen bij composteerbedrijven.

Verder kan gras prima tegen incidentele plassen t.g.v. de kleilaag.

Ik zou t niet te moeilijk maken; gewoon een laag erover, niet doorfresen en dan graszoden. Nathouden als het een droge periode betreft.
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #16
Fiesiekus
Ik vind dit een zeer slecht voorstel.
Goed gras begint met een goede ondergrond.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu