Glasspieen in zijspanten plaatsen. dubbelzijdige glaslat??

Bowiex

  • #1
Beste klussers.

Ik zou graag weten wat de te adviseren opbouw is voor het plaatsen van 2 dubbelglasspieën in de zijspanten van ons afdak.

Dit afdak is gebouwd van robuuste lariks balken +/- 20x20cm.



Ik ben van plan om glaslatten rondom te plaatsen. Aan de buitenzijde komt onderin een neuslat welke afdruipend water net over de rand van de balk afvoert.

Dien ik zowel aan de binnen als aan de buitenzijde onderin ventilerende glaslatten te gebruiken?

Ik zou het glas graag zoveel als mogelijk naar buiten toe plaatsen ivm het af te voeren regenwater. En dan kan er aan de binnenkant event. nog wat op de balk gezet worden.

Ik vind wel heel veel afbeeldingen op Google met sponning.
Daarom heb ik deze afbeelding wat aangepast:

Kan ik dit zo opbouwen?

Binnenzijde glaslatten, glasband 3/4mm en beglazingskit, blokjes met glas, glasband 3/4 mm en beglazingskit, buitenzijde glaslatten.



Alvast bedankt!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dit zal voor de horizontale deel niet lukken. Het water loopt door de naden zo naar het glas toe. Die glaslat moet over het kozijn vallen of een druiplip hebben. Ook met het rondom het glas kunnen ventileren.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Onder buiten een neuslat plaatsen, de rest kan gewone glaslatten zijn. Hou wel meer speling aan dan normaal.
Wel een duur ruitje, één driehoek.
 

Bowiex

  • #4
@wgb Aan de buitenzijde was een neusgat het plan.
Ik had me er een beetje te makkelijk vanaf genaakt met het plaatje.

Rondom ventilerende glaslatten?

bedankt voor je bijdrage.

@Rola Welke speling bedoel je precies?

Jij zegt alleen onder ventilerende neusgat buitenzijde en ventilerende glaslat onder binnenzijde?

Tja wat is duur? Het hele afdak kostte al een klein vermogen.

Ivm condensvorming toch maar voor dubbel glas gegaan omdat we een houtkachel onder het afdak stoken.

Mij was verteld dat enkel glas veel condens aan de binnenkant zou opleveren.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #5
Geen ventilerende glaslat aan de binnenzijde plaatsen. In combinatie met een ventilerende neuslat aan de buitenzijde heb je anders een open verbinding en dus tocht.
 

Bowiex

  • #6
Klinkt logisch.

Bedankt
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ventilerende glaslatten zijn alleen nodig bij Hr++ glas. Bij gewoon dubbelglas niet.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Nooit te oud om te leren.
Wat mij bijstaat. De eerste dubbelglas ramen werden gewoon traditioneel met stopverf gezet. Wat bleek een holle ruimte in het stopverf kon de kit of lijm van het dubbelglas aantasten. Gevolg lekkage van lucht in de ruit. Door deze geventileerd te plaatsen werd dit probleem opgelost.
En is dit inmiddels verandert betere kit of zoiets.
 

Bowiex

  • #9
Thanks.

Over de stopverf bij de 1e dubbele beglazing kwam ik ergens de opmerking tegen dat dit opgelost is sinds ruiten aan elkaar gekit worden.

Voorheen werd dit gedaan met een metalen strip/profiel welke onder invloed van vocht dan corrodeerde en de ruit lek raakte.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
De onderdorpel moet schuin naar buiten toe aflopen. Anders blijft het water erop staan met houtrot tot gevolg. Alleen als er geen kans is dat het nat wordt, kan je het zo laten.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #11
Een geventileerde glaslat plaats je alleen aan de onderzijde. De geventileerde glaslat zorgt ervoor dat vocht dat eventueel via de kitnaden tussen het glas en het kozijn komt te zitten, weg kan.

De geventileerde glaslat is bedacht toen bleek dat dubbelglas vaak voortijdig lek raakte als gevolg van vocht dat bij de afdichting tussen beide glasplaten kwam. Ook ontstaat er houtrot als het vocht niet weg kan.

De geventileerde glaslat lost dit probleem op. De neuslat is hier weer een doorontwikkeling op. Of het gewoon dubbelglas is, of HR ++ maakt verder niet uit.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #12
Het voorkomen van lekkage/houtrot/inwatering argumenten bij een ventilatielat klopt in mijn ogen niet, want bij enkel glas heb je die risico's ook en daar gebruiken we in de regel geen ventilatielat.

Ik heb altijd begrepen dat hr++ glas een hoger risico op condensvorming aan de buitenkant heeft en daarom altijd moet worden voorzien van ventilatielatten aan de onderkant

Bij gewoon dubbelglas (wat trouwens bijna niet meer voorkomt) heb je dat risico niet, daarom zou een gewone glaslat daar onder ook kunnen. Ik kom die situatie ook trouwens nog regelmatig tegen bij dubbelglas uit de jaren 70.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #13
Al het dubbelglas moet ventilerend geplaatst worden. Lees de garantie voorwaarden van het glas maar na. In de jaren 70 stond al het dubbelglas inderdaad vol in de kit, in de jaren 80 kwam de ventilerende plaatsingsmethode.
 

Bowiex

  • #14
Bedankt voor alle reacties.

Rondom binnen en boven en zijkanten buiten komen gewone glaslatten en buiten komt onder een neuslat gemonteerd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu