Glaslat zonder glasband?

Piet de Prutser

  • #1
Ik ben bezig met een draairaam waarbij de onderste glaslat opnieuw gekit moest worden. Na het weghalen v.d. kit denk ik dat er nog weinig glasband over is...kon niets herkenbaars meer zien i.i.g. hehe. Is dat een probleem? Ik heb wel weer gekit inmiddels. Laten zitten of moet de lat er toch uit en nieuw band erop?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Latten eraf, nieuw glasband erop en weer aanbrengen.
 

Piet de Prutser

  • #3
Latten? Meerdere?

En wat is je reden om wel te gaan vervangen (en misschien de glaslat te slopen vrees ik, er zal al houtrot bij de spijkers), mogelijke ruitbreuk als er op één lat geen glasband zit?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Glasband heeft een functie als rugvulling voor de beglazingskit, het glasband zorgt voor de juiste afstand tot het glas en de juiste drukverdeling. Voor details zie NPR3577.

Bij beginnende houtrot in een glaslat kun je inderdaad beter de glaslat vervangen. Anders ben je over 2 jaar weer aan de beurt. Of heb je houtrot in de glassponning van het kozijn. Wat uiteindelijk vele malen meer kost om te herstellen.
 

Piet de Prutser

  • #5
Oke heren, bedankt voor het advies en de uitleg. Ik ga eens nadenken over het vervangen v.d. lat.
 

Piet de Prutser

  • #6
Lat ging er makkelijk vanaf. Te makkelijk. Alle drie de nagels verroest, verpulverd. Inderdaad al enige aantasting van het kozijnhout.
Glasband zat er nog gedeeltelijk op valt nu te zien maar wel gehavend wat ik wellicht zelf heb gedaan tijdens het verwijderen v.d. kapotte kitrand, maar dit terzijde.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Gebruik rvs nagels of nieten.
 

Piet de Prutser

  • #8
Ja ik heb verzinkte nagels met verloren kop gevonden.
 

Piet de Prutser

  • #9
Wacht... ik moet natuurlijk om het echt goed te doen RVS hebben en niet verzinkt... De bmarkt waar ik was ligt vol met rvs schroeven maar niet met rvs spijkers. Dan is het opeens: verzinkt. Mooi verhaal weer...
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
Je kunt ook voorboren en schroeven. Wel even een verzinkboor gebruiken zodat de kop mooi wegvalt. na plamuren en schilderen zie je deze niet meer terug.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #11
Koperen spijkers kan ook, geen idee of ze die in de bouwmarkt verkopen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Denk ik niet maar messing wel, anders bij de ijzerwarenwinkel.
 

Piet de Prutser

  • #13
Nou spijkers weer retour, rotadrill rvs schroeven mee, alsook een verzinkborenset 4 stuks 5 euro. Je zou zeggen dat kan niets zijn voor dat geld, maar er stond met grote letters dat het OK was.
I.c.m. een gammele boormachine van ergens tussen 25-30 jaar oud zou dit eigenlijk helemaal niet moeten lukken dacht ik eerst nog. Maar wat wil het geval na veel proefboren in een andere lat? Drie redelijk mooi verzonken gaten, op de juiste afstand en al zal het dan nog steeds niet helemaal volgens de NPR3577 standaard gaan worden wat betreft de h.o.h. en de hechtlengte(lengte in het kozijn?), het komt vast aardig in de buurt vermoed ik.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #14
@Jan, je hebt gelijk, leinagels zijn van roodkoper, de andere zijn van messing oftewel geelkoper.
 

Piet de Prutser

  • #15
Met die 3 schroeven zit het nu wel heel erg goed vast bedenk ik me nu... Dat is natuurlijk goed, anderzijds wanneer zo'n lat er dan uit moet lijkt het me veel lastiger om te doen als prutser met weinig gereedschap. Ook is het verzinken bewerkelijker. Dus beter is toch nagels nietwaar?

Ook had ik nu veel speling aan de bovenkant met de verticale latten wat natuurlijk ook lang niet altijd het geval is. Is dat misschien waarom jij het over latTEN had Jan? Omdat het dan makkelijker is (of noodzakelijk zelfs) om ze allemaal eraf te slopen en alles te vervangen?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu