Glas in MDF plaatsen

Pdorn

  • #1
Hallo klussers!

Ik heb bedacht om een vitrinekast te gaan maken voor op zolder, om wat 'spullen' te kunnen showen.

Het idee is om 18mm MDF te gaan gebruiken met 4mm gehad glas en zowel de zijkanten als de deuren te voorzien van glas. Het ontwerp heb ik aardig klaar, maar ik ben er nog niet helemaal over uit hoe het glas in het MDF komt te zitten.

Het beste idee tot nu toe: Zodra ik de opening heb in het MDF, wil ik deze rondom frezen, 10mm breed en 10mm diep. Hier vervolgens het glas in leggen en vastzetten met wat kit. Nu afwerken met een glaslat in de sponning. Alleen zo'n dunne glaslat (10-4mm = 4mm over) bestaat niet en gaat natuurlijk ook een gepruts worden.

Wat ik eigenlijk wou voorkomen is dat ik een glaslat er op moet leggen, want gezien het doorschijnend glas wordt, zie je dan aan de binnenkant een wereld aan glaslatten rondom en vind ik het niet meer zo 'strak' ogen.

Enige wat dan overblijft, zou je zeggen, is een gleuf van 4mm in het frame frezen in het midden en dan het glas er in zetten tijdens het bouwen, maar mocht om vat voor reden dan ook, er ooit een glas sneuvelen, dan kan je deze dus nooit meer repareren. Dat laatste vind ik nogal een ding.

Dus nu de vraag: wat zouden jullie doen?

Ontwerp zoals 't nu is:
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Je zou aan de binnenkant een sponning kunnen frezen en dan het glas met spaarzaam aangebrachte transparante ms polymeerkit kunnen vastzetten.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
Opsluiten tijdens het in elkaar zetten kan prima.
ik heb ook een paar van die deurtjes gaat al een jaar of 15 goed
mocht het glas ooit stuk gaan dan kan je altijd nog aan de binnenzijde de sponning uitfrezen.

je kan ook latje van bv. 5*30 tegen de binnenzijde zetten met een kleine sponning

 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
Wat frank schrijft kan ook maar dan zou ik de randen van het glas wel laten slijpen i.v.m. snijden hieraan
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Hoe kan je je snijden aan glas dat in een sponning zit?
 

Pdorn

  • #6
Bedankt voor de input! Het afkitten in de sponning klinkt het makkelijkste, maar ik vraag me af hoe dat er uit zal zien.

Opsluiten tijdens het in elkaar zetten, zeker met goed gehard glas, zal vast niet zo snel stuk gaan natuurlijk, en mocht er onverhoopt iets mis gaan, valt er altijd wel iets te herstellen uiteraard.

Wat ik me dan alleen afvraag, is hoe ik netjes de sleuf rondom er in krijg waar het glas in valt. Ik heb wel een lamello frees, maar dan moet de dikte van de schijf maar net mooi overeenkomen met de dikte van het glas. Raam wil je natuurlijk wel mooi strak er in hebben.

Bovenfrees heb ik ook wel, maar zie zo niet voor me hoe ik die sleuf maak zonder 10x uit te schieten.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
Invallen op de zaagtafel
Of je bovenfrees onder een tafel hangen en daar het zelfde mee doen.
 

Pdorn

  • #8
Zaagtafel gebruiken met een aanslag zou inderdaad kunnen. Maar dan blijf ik nog over met de vraag: als m'n zaagblad een sleuf maakt van 2mm en m'n glasplaat is 4mm, moet ik 'm dus dubbel doorhalen. Dat is nog niet het grootste probleem, maar de kans dat ie perfect past is niet heel groot natuurlijk.

Wil natuurlijk niet dat het glas onder spanning komt te staan, maar al helemaal niet dat er speling op zit. Moet ik de sleuf dan iets ruimer maken en eerst in de sleuf wat kit doen voor ik het glas er in zet?

Hoe doe jij dit normaal?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
Iets ruimer maken en met wat kit erin vastzetten. Anders rammelt het glas.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Ik vind MDF niet geschikt voor deuren met glas. Gebruik een massieve houtsoort.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #11
Waarom niet?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Omdat MDF weinig sterkte heeft in zulke kleine afmetingen. Het gaat snel doorhangen. De hout gaat op het glas hangen, dat lijkt me niet bevorderlijk.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #13
Glasplaat is veel stijver als het houten regeltje, of dit nu van massief hout of mdf is. Het ruitje draagt dan dus bijna op de hoek bij de verbinding en het regeltje gaat niet doorhangen.
 

Pdorn

  • #14
Bedankt voor het meedenken allemaal! Moet ik me nou wel of niet zorgen maken om het gebruik van MDF voor de deuren?

En als we het dan hebben over de deuren, dan had in in gedachten: boven/onder een strook van 10cm hoog. Daar tussen, links/rechts een strook van 5cm.

Komt het de stevigheid nog ten goede als ik links/rechts niet er tussen laat vallen maar laat doorlopen tot het eind? En als bovenstaande constructie niet stevig genoeg zou zijn, wat zou dan een geschikt alternatief zijn (met behoud van MDF of ander houtsoort)?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #15
Er is veel verschil in mdf.
De kwaliteitsaanduiding komt overeen met het soortelijk gewicht. Hoe zwaarder de plaat, hoe sterker deze is. De kwaliteit plaat van de gemiddelde bouwmarkt is niet echt goed.
 

Pdorn

  • #16
Nou moet ik zeggen dat ik al aardig wat meubels heb gemaakt met MDF van de bouwmarkt, en ze zijn nog nooit uit elkaar gevallen of krom getrokken.

Grootste nadeel wat ik altijd vind van MDF is het mooi aflakken van de kopse kanten. Misschien om die reden ook om eens te kiezen voor een ander houtsoort. Dit meubel bestaat straks haast meer uit glas dan uit hout, dus qua kosten zal het ook niet veel schelen. Zoals het nu lijkt kan ik de complete kast uit 1 plaat halen van 2.44x1.22.

Welk houtsoort zouden jullie dan aanraden? Het hout wil ik uiteindelijk dus lakken, niet beitsen dus de nerf / structuur van het hout doet het niet toe. Het gaat me dan met name om dat het relatief makkelijk te verwerken is en stevig genoeg voor deze constructie.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #17
Je kan zo'n deurtje of kastje ook volledig van glas maken, dus dat het glas meedraagt hoeft inderdaad geen probleem te zijn. Maar vanuit een ambachtelijke gedachte vind ik MDF niet passend.

Elke massieve houtsoort is al goed. Vurenhout als je net begint en het toch dekkend gaat schilderen. Als je wat gevorderd ben kijk je meer richting yellow poplar, beuken, eiken, kersen enz. Een fijne nerf bij voorkeur.
 

Pdorn

  • #18
De klus is nog in ontwikkeling. Ondertussen een sleuvenfrees gekocht voor de bovenfrees. Hierbij zitten verschillende opzet stukjes met verschillende diktes. Hiermee wil ik de sleuven rondom frezen!

Nu is het zo dat ik een offerte heb opgevraagd voor gehard glas. Wat is dit ontzettend duur zeg!

Alleen voor 10 legplanken (2 kasten, 5 planken per kast) van 100cm x 50cm x 8mm gehard glas ben ik al 400 euro inclusief BTW kwijt. Dan moet er nog een kast omheen gebouwd worden.

Iemand anders nog tips / suggesties voor betaalbaar(der) glas?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #19
Kastje halen bij ikea is goedkoper.
en bij leen bakker kost het nog minder als ze toevallig iets naar je smaak hebben staan.

Als je geen toegang hebt tot goedkoop materiaal via je werk of zo is zelf maken hobby
het levert alleen iets op als je het met een maatwerk meubel vergelijk.

ik heb gewoon vensterglas in mijn kastje
 

Pdorn

  • #20
Ik snap wat je zegt maar helaas is er gewoon weinig beschikbaar wat vergelijkbaar is met wat ik wil.

Uiteindelijk doel is kast ruimte van 2 meter breed bij 2 meter hoog en 50cm diep. Mogen best twee kasten zijn.

Maar in die diepte vind je praktisch niets, en zeker niet met veel glas. Vind je iets van glas dan kom je op 1500 - 2000 euro uit voor mijn wens.

Ik vind het ook helemaal niet erg om de portemonnee te trekken (tot op een bepaalde hoogte). En zelf maken vind ik best leuk!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu