Gibo muur verlengen

Jos78

  • #1
Beste medeklussers,

Graag wat advies omtrent de volgende situatie:

Ik wil een muur van 2 meter welke is opgebouwd uit gipsblokken gaan verlengen met 65cm. Tegen deze muur staat de helft van een L-vormige keuken, er hangt een keukenkastje en de afzuigkap tegenaan. De andere kant is gang en daar hangt alleen een kleine radiator (60x70cm). Tegen het stuk wat erbij komt, komt aan de kant van de keuken een verticale radiator te hangen van 45x220cm. De muur maakt nu een hoek de kamer in ('omvouwt' de keuken), dit stuk muur gaat weg en er komt een deur de andere kant in zodat er weer een dichte hal ontstaat. Ter verduidelijk een tekening, waarin de dikgedrukte muren bestaan uit gibo:



Mijn vragen:

- Wat is het beste om te gebruiken voor de nieuwe muren: gibo of cellenbeton? Planning was in eerste instantie cellenbeton maar begreep dat dit minder sterk is en er komt wel een zware radiator aan.
- Kan ik het stuk muur dat nu nog op de kopse kant tegen de keuken staat zo weghalen of moet ik hiervoor tijdelijk de lange muur van 2 meter ondersteunen (of het keukenkastje eraf halen) tot het verlengde incl. deur staat?
- Om de muur te verlengen, hoe verbind ik deze het beste? Met 1 cm tussenruimte en veerankers? Of kan dit ook direct met lijm en kozijnankers?
- Kan ik het stukje muur waar de nieuwe deur tussen hal en woonkamer in komt vertand verbinden (lijkt mij steviger) met beide muren links en rechts? Of toch beter met veerankers?
- Gezien er laminaat ligt wat moet blijven liggen (wordt uiteraard wel verwijderd waar de nieuwe muren komen :wink: ): hoe kan ik het beste het nieuwe kozijn stellen zonder vloer en plafond te beschadigen?

Alvast bedankt!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Als de bestaande wand gibo is, zou ik de nieuwe daar ook van maken. Het best is het nieuwe stuk te vertanden in het bestaande stuk. Lukt dat niet, dan met veerankers. Hou dan een dilatatie of plak gaas over de naad voor het stucen.

De nieuwe hoeken uiteraard vertanden, dus in 1x doorbouwen.

Het kozijn kan je op het laminaat zetten (2mm ertussen). Het kozijn kan je plaatsen na het plaatsen van de muur, of ervoor. Wat je zelf het handigst vindt.
 

Jos78

  • #3
Bedankt voor je antwoord. Maakt het al een stuk duidelijker. De oude wand is idd gibo, planning was nieuwe muur cellenbeton maar begon na het lezen van de handleidingen ed te twijfelen. Wordt nu dus zeker gibo.

Betreffende het kozijn, deze heb ik al aangeschaft en is een hardhouten inmetselkozijn. Kan ik deze ook plaatsen nadat de muur staat (wel het handigst) of heb ik dan een ander kozijn nodig? Indien het hiermee kan, hoe bevestig ik deze dan? Met kozijnpluggen of is er een betere/handigere manier?

Boven het kozijn is de bedoeling dat de muur doorloopt (deur = 201,5cm). Indien ik het kozijn later plaats, hoe los ik dit het beste op? Kan ik hiervoor een houten lat gebruiken ter ondersteuning die daarna weg wordt gestuct? Of beter eerst muur zetten, dan kozijn erin en dan erboven nog de gipsblokken plaatsen?

Wederom bedankt :bedankt:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Zo'n kozijn is waarschijnlijk in drie delen. Dan kan je deze plaatsen als de muur er al staat. Je zet hem dan in de opening pas in elkaar. Het gaat echter wel vrij krap, vooral bovenin heb je dan voldoende speling nodig.

Ik denk dat het makkelijker is het kozijn eerst te stellen, dan heb je meteen een mooie rechte lijn om de blokken langs te plaatsen.

Inmetselkozijn zet je vast met kozijnankers. Als je het later plaatst inderdaad met kozijnpluggen.

Succes!
 

Jos78

  • #5
Bedankt! Kozijnankers had ik al gekocht, maar punt is dat wanneer ik eerst het kozijn stel ik niet weet hoe ik deze goed vast kan zetten. Schoren wordt lastig gezien er laminaat ligt dat moet blijven liggen en ik niet wil beschadigen. Ik denk dat ik er gewoon aan ga beginnen, vaak 'zie' je het dan vanzelf wel. Er gaat al langzaamaan een lampje branden... :mrgreen:

Verdere tips blijven welkom!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Schoren kan misschien aan de trap, of de wandjes in de hal. Met dubbelzijdig plakband een balkje op de vloer plakken kan ook, maar is misschien wat lastig los te halen. Als de radiator in de hal goed vast zit, kan je met een lijmklem de schoor daar aan vast maken.

Gaat je vast lukken :prima:
 

Millew

  • #7
Twee lange latten op z'n kant op de vloer leggen langs de binnenkant van het kozijn en aan beide kanten van het kozijn een gelijk stuk laten uitsteken. In het midden van de latten op het kozijn vastschroeven. Tussen de einden van de latten en de bovenkant van het kozijn kan je dan 4 schoren plaatsen.
Haaks en evenwijdig zetten van het kozijn kan met schoren in de sponning.
Met opvulplaatjes (b.v. hard karton) onder de stijlen kan je het kozijn te lood zetten in het vlak van de muur.
Om te voorkomen dat het geheel nog kan gaan schuiven moet je de stellat tussen de onderkant van de stijlen t.p.v. de drempel aan de vloer schroeven.
Of je zet aan de buitenkant van de stijlen een een stoelhoek die je vastschroeft aan de stijl en vloer. Die stoelhoek wordt later afgedekt door de blokken.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Om nog even terug te komen, op het verlengen van de muur.
Gebruik hier geen veerankers voor, ander zit er teveel beweging in de nieuwe en oude muur, en zal het op de naad gaan scheuren, als je daar overheen gaat stucen.
Gebruik daar eventueel een paar haakse lijmankers voor, en lijm dan de nieuwe en de oude blokken goed tegen elkaar aan.

Zorg wel eerst, dat als je de oude haakse muur er afgezaagd hebt, dat je de kant waar de nieuwe muur tegen aan zet, goed stof vrij is.

Wat betreft het houten inmetsel kozijn.
Dat zul je van tevoren al moeten stellen, anders krijg je het nooit goed vast er in.
Deze hebben namelijk een uitsparing, waar de muur invalt (zie tekening)
Plaats ook wat lijm tussen de blokken, en het kozijn.
En als je de kozijn ankers gebruikt, maar dat mogen ook weer lijmankers zijn, zorg dan dat die goed in de gibo lijm zitten, tussen de blokken in.



Vaak moet je deze kozijnen ook nog zelf in elkaar zetten.
Zorg dan, dat je goed controleerd, of het kozijn goed haaks staat, en plaats dan ook de stellat onder in de sponning.
 

Jos78

  • #9
Bedankt voor alle reacties! Schoren ben ik nu over uit, dat moet goed komen met jullie tips.

@ Peter: wat betreft de veerankers, is dit een verschil tussen gibo en cellenbeton? Dus gibo wel vertanden/tegen elkaar aan en cellenbeton altijd mbv veerankers?

Maandag beginnen, heb er al zin in :mrgreen:
 

Jos78

  • #10
Wordt er zo langzamerhand teut van :( . Planning was dus bestaande muur verlengen met gipsblokken. Dit omdat de oude muur ook gipsblok is en volgens een bovenstaande reactie was de aanbeveling hetzelfde materiaal te gebruiken... alleen... gipsblokken worden nog maar amper verkocht. Ik heb inmiddels na lang zoeken 2 zaken gevonden (geen dhz) die de standaard gipsblokken leveren. Heel fijn, ware het niet dat ze de lijm (isocolle) NIET leveren :? . Daar komt bij dat ze geen alternatief hebben. De ene zaak heeft tevens de leverancier gebeld (antwoord uitsluitend isocolle), de ander zei ik zou gewoon cement proberen. Nu ben ik niet zo van proberen, ik wil zekerheid!!

Dus HELP!! De stukken muur die erbij moeten komen zullen waarschijnlijk alsnog cellenbeton worden alleen dan wel de tand/groef variant. Zodoende nog wat vragen:

- Kan ik de hoek met de deur woonkamer/hal vertand zetten (ca. 95 cm breed en alleen boven de deur dus ca 50cm hoogte). Of alles met veerankers bevestigen?
- Aan het stuk dat erbij komt (die 70cm) komt een zware radiator te hangen. Gaat dit houden wanneer de wand alleen links en rechts met veerankers aan een andere muur is bevestigd?
- De bedoeling is stucen en zeker geen glasweefsel. Is dit te doen gezien de lange muur 2m gibo-70cm cellenbeton wordt. Of kan ik hier problemen met scheuren in het stucwerk verwachten?

Mocht iemand weten hoe alsnog aan de gipsblokken lijm te komen of wat een GOED alternatief is dan hoor ik dat ook graag. Nu al behoorlijk vertraging hierdoor en wil heeeeel graag verder.

Alvast bedankt :bedankt:
 

Millew

  • #11
Stuur wel een PB. Mag geen reclame maken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
F&F is bij elke bouwmarkt te koop.

De hoek vertand metselen, dat maakt het steviger.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu