Geveldoorvoer maken pelletkachel

Beun-de-haas

  • #1
Beste Medeklussers,

Een dezer dagen gaan we over tot de aanschaf van een pelletkachel van 6kw om onze (zeer goed geïsoleerde) woonkamer te verwarmen. Dit met het oog op de gezellige sfeer van de vlammen en het duurzame karakter.

Nu heb ik geen mogelijkheid om makkelijk een rookkanaal tot op het dak te leggen. Gelukkig hoeft dat ook niet, omdat de gekozen pelletkachel een actieve rookgasafvoer heeft middels een ventilator waardoor een geveldoorvoer mogelijk is. Om toch enige trek te houden wordt mij door de diverse leveranciers met klem aangeraden om het kanaal wel eerst een 2 meter omhoog te laten gaan alvorens door de gevel naar buiten te gaan. Mocht iemand hier er andere ervaringen mee hebben dan hoor ik het graag :)

Maar nu mijn twijfelpunt. De muur waardoor het kanaal naar buiten moet bestaat uit een kalksteen (denk ik, is geen hard beton in elk geval) binnen muur, gevolgd door een spouw met isolatie en daarna een bakstenen buitenmuur. De diameter van het rookkanaal is 80mm (opgave fabrikant). Nu wordt er aangeraden om alles binnenhuis met enkelwandige buis uit te voeren. Maar hoe zit het in de muur? Zover ik kan nagaan is de muur niet brandbaar (isolatie van glas- of steenwol). Maar hoe zit het met het risico op condensatie? Geeft een enkelwandige buis binnen in de woonkamer geen condens op de buis?

Wie heeft hier ervaring mee en weet wat de richtlijnen zijn? Let wel, het gaat dus specifiek over een palletkachel waarbij een geveldoorvoer door de fabrikant goedgekeurd is.

Bij voorbaat dank!
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #2
Het werd met klem aangeraden door diverse leveranciers zegt u.
Lijkt me duidelijk.

Enkelwandig binnen voor warmte afgifte en condenseren is niet van toepassing, de temperatuur is daar veel te hoog voor.
Verwacht niet te veel sfeer van een pellet kachel, het branden is meer smeulen.

Een erkend leverancier zal u vast geen sprookjes vertellen.

Succes.

Calenta :cool:
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Er zijn ook voor pellet kachels dubbelwandige muurdoorvoeren verkrijgbaar.
Als je even zoekt met google, heb je die zo gevonden.
Ook op marktplaats zijn die te koop.

Het zijn de rechtse uitvoeringen, de linkse is een dakdoorvoer op de afbeelding.

En een pellet kachel geeft wel degelijk een mooi vuurbeeld, en geen smeulend vuurtje.
Dat ligt er maar net aan, welke pellet kachel dat je koopt.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #4
Je moet dw door de gevel heen.houdt je aan de plaatsings voorschriften van de fabriekant anders vervalt de garantie in geval van storing.
 

Beun-de-haas

  • #5
Heren (gok ik :p) bedankt!

Inmiddels is de kogel door de kerk. We hebben de pelletkachel besteld :)

Voor de rookgasafvoer is de volgende oplossing gekomen:
- 100mm zwarte enkelwandige buis tot circa 2m hoogte
- dan met 90 graden enkelwandig tot aan de gevel
- dan met 100mm dubbelwandig door de gevel naar buiten
- tot slot een uitblaas opening met inblaasafscherming

De aanvoerlucht wordt uit onze woning gehaald. We hebben balansventilatie die de onbalans vanzelf corrigeert waardoor er voldoende lucht naar de kachel gaat. Dat dit principe goed werkt is ook te zien aan de afzuigkap met motor en aparte geveldoorvoer die we hebben. Deze kap heeft geen enkel probleem om de lucht naar buiten te zuigen.

Blijft nog een puntje van zorg over en dat is de situatie waarin de kachel uitstaat en afzuigkap aan. De afzuigkap zorgt voor een onderdruk in de woonkamer waardoor er dus extra lucht aangevoerd wordt vanuit de balansventilatie. Echter heb ik het vermoeden dat een deel van deze lucht ook via de kachelpijp de woning in zal komen. Dit is dan koude buitenlucht waardoor de kachelpijp behoorlijk koud kan worden (en de kachel zelf natuurlijk). Feitelijk staat dit los van het feit dat we balansventilatie hebben en zou het probleem zich ook voor kunnen doen bij alle andere situaties waarin de pelletkachel de lucht uit de woning haalt en er een afzuigkap met ingebouwde motor is gebruikt. Toch kan ik hierover niks op internet vinden. Zie ik teveel beren op de weg of is dat inderdaad een probleem? Wie heeft hier ervaring mee of weet hoe het zit?
 

Pigion

  • #6
Je kan aazuiging van lucht door de rookgasafvoer voorkomen door:

- In de kachelpijp een vlinderklep opnemen
- Opening voor toetreding van lucht in de muur of raampje op een kier.

Pigion
 

Agm1968

  • #7
Ik ben wel benieuwd hoe de pelletkachel bevalt?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ik ook, heb je die kachels niet in een uitvoering zoals een bij een HR CV ketel
Lucht uit de ruimte van binnen aanzuigen lijkt mij niet ideaal.
Hoeveel liters lucht gebruikt zo'n kachel per???

Ik zie nu dat die kachel er een jaar staat.
 

Agm1968

  • #9
Wij twijfelen tussen een pelletkachel die slechts hete lucht blaast of een pelletkachel op de cv aansluiten. Bij voldoende ventilatie in de ruimte hoeft er geen aparte luchttoevoer gemaakt te worden, is ons verteld door diverse bedrijven.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Dat begrijp ik. Geen probleem als de ketel in de garage staat. Anders. Er komt koude lucht in je verwarmde ruimte en voordat deze in de ketel zijn dienst gaat doen verwarmd. :lol:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu