Geschikte verdeler?

RogerM

  • #1
In ons nieuwe huis ga ik een vloerverwarming aanleggen in de badkamer. Er komt 48 meter 16x2 in één groep. De ketel is een Intergas HREco30. Op de begane grond is standaard vloerverwarming. Op de 1ste verdieping in de slaapkamers wordt alles met lagetemp radiatoren uitgevoerd. Er zit tevens een Inventum Ecolution Combi50 in het pand. De aanvoertemp in de leidingen zal niet hoger zijn dan 50 graden.

Is onderstaande Robot verdeler geschikt voor de badkamer?



 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #2
Heb je het over 48m2 of 48 meter slang?
Ik zie nu dt het een badkmer betreft en neem eigenlijk aan dat je 48 meter slang bedoeld.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #3
In principe wel geschikt voor 1 groep (max ca 10M2, 100 meter buis) Jammer van die label-B pomp, ik zou een Grundfos Alpha2L aanraden in dit geval.
Koop er in ieder geval een pompschakelaar bij om het elektriciteitsverbruik van de pomp te verminderen.
 

RogerM

  • #4
...okay, dank je wel.

stel: ik heb nog een energiezuinige grundfos pomp liggen, kan ik dan het pomphuis eraf halen en de pomp wisselen met die energieONzuinige?

dan ben ik natuurlijk wél het heertje... :P
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #5
Dat is helemaal afhankelijk van welke pomp je hebt liggen. Hier past alleen maar een Alpha2 of 2L op en geen enkel andere pomp (i.v.m. de afmetingen die hier zijn toegepast)
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #6
Als de watertemperatuur niet hoger wordt dan 50 graden, kun je er ook nog voor kiezen om met een RTL te werken.(zonder verdeler met pomp dus)
 

RogerM

  • #7
...maar ik plaats verder geen radiator in die ruimte. de cementdekvloeren op de 1ste liggen er al in, behalve in de badkamer. ik kan dan zo'n RTL ventiel toch niet gebruiken?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #8
Ik zou zo'n RTL ventiel nooit toepassen, zeker niet als je deze verdeler al hebt. Bij voorkeur altijd een verdeler plaatsen. Deze verdeler + pompschakelaar: werkt altijd en is bij elkaar net zo energiezuinig als een label-A pomp.
 

RogerM

  • #9
Tja, wat ervan weet of lees, klinkt het toch als 'n poor-man's oplossing. uiteindelijk gaat die gasketel eruit en ga ik geheel op een pelletkachel/buffer/heatpipes draaien. kunnen "sturen" en "controleren" is dus wel zo prettig. zo'n ventiel is me net iets te passief (en wellicht ongeschikt voor mijn uiteindelijke installatie).
 

RogerM

  • #10
Ik kan de vvw-pomp(en) toch beter op de MIT aansluitingen van de ketel aansluiten of aansturen?
dan draaien de vvw-pompen alleen als er warmte te pompen valt.
dan heb ik die pompschakelaar niet nodig...
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #11
Gebruik nou gewoon een pompschakelaar en laat alles buiten de ketel om lopen (die ketel is er toch niet alleen voor die vloerverwarming.........)
 

RogerM

  • #12
Sorry, dit antwoord is te makkelijk.
die ketel doet toch niets anders dan water warm maken?
ik gebruik het signaal uit de ketel nu ook, om icm met de zonneboiler de toplaag van de buffer te verwarmen.

ik bedoel maar: het signaal is er, afstand badkamer vvw en ketel is straks 3 meter en alle muren liggen open. die draad is dus zo getrokken...

wat is er technisch mis met deze oplossing?
 

Marcn88

  • #13
Bij de intergas kun je prima het signaal voor de pomp van de ketel halen omdat de pomp namelijk alleen maar draait bij warmtevraag cv en niet bij tapwater omdat tapwater direct wordt verwarmd tevens hoef je dan geen keerkleppen of 2 wegkleppen toe te passen omdat de vvw pomp alleen gaat draaien wanneer er daadwerkelijk een warmtevraag is
 

RogerM

  • #14
Nou, da's precies wat ik ook wilde zeggen.
Je kunt zelfs de nalooptijd verlengen zodat je pomp(en) nog effe door draaien en alle warmte optimaal transporteren. Mijn inziens heb je daarmee geen pompschakelaar nodig. Voorwaarde is wel dat je de ketel niet uitschakelt in de zomer. In mijn geval zou dat goed kunnen want we douchen meer dan de helft van het jaar met zonopbrengst in de vorm van 300ltr buffer en 60 heatpipes.
 

Marcn88

  • #15
De cv ketel nooit helemaal uitschakelen ivm vastzitten van de pomp en voor het tapwater mochten er een paar minder zonnige dagen zijn zit je met je temperatuur onder de 60 graden heb je kans op legionella dus beter gewoon de stekker erin laten zitten als het wa5ter warm genoeg is komt de cv ketel toch niet in bedrijf als je hem hebt voorzien van een zonneboiler aansluitset
 

RogerM

  • #16
Klopt, ik heb de ketel als na-verwarmer aangesloten inclusief extra sensor. alleen bij een toevoer lager dan 65 springt 'ie bij. met 300ltr, 3 personen, een spaardouche en verstandig douchen redden we het gedurende minimaal 6 maanden altijd makkelijk met die hoeveelheid warm water. ik wilde slechts illustreren dat we die ketel in de ruime zomer niet nodig hebben. dat de pomp af en toe moet draaien, is het enige wat mij ervan weerhoudt die stekker eruit te trekken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu