Geschikt scharnier stompe deur 12mm

Prrr

  • #1
Hallo klussers,

Graag vraag ik jullie hulp bij het vinden van de juiste scharnieren voor een inbouwkast die ik aan het maken ben. Ik ben nu al een tijdje aan het zoeken en vind verschillende opties, maar kom niet tot een goede keuze. Jullie tips en advies zijn welkom!!

Ik wil graag (2 paar) scharnierende, stompe deuren maken uit 12mm populieren multiplex. Het multiplex heb ik al op maat laten zagen (dus het is te laat om nog te wisselen naar opliggende deuren). De deuren komen in een frame van 44x44mm balken, zie foto om een idee te krijgen van de situatie.



Hieronder een overzicht van de opties die ik heb gevonden en overweeg. Ik ben er niet zeker van dat ik de juiste termen gebruik, dus voor de zekerheid overal plaatjes bij.


'Normaal' scharnier
Ik was eigenlijk van plan om 'gewone' deurscharnieren aan de voorkant van de deuren en het frame te bevestigen, een snelle, goedkope oplossing en daar heb ik het hout op laten zagen. Maar nu ik er al wat langer mee bezig ben, zou ik toch liever voor een elegantere oplossing kiezen. :roll:

Partial wrap around scharnier
(Ik kan hier niet de Nederlandse naam voor vinden) Dit lijkt mij eigenlijk het perfecte scharnier! Probleem is dat ik ze eigenlijk alleen kan vinden voor 3/4" (+/-19mm) deurdikte en ook alleen op Amerikaanse en Canadese sites :? Hebben jullie tips waar ik op kan zoeken om dit te vinden?

Pianoscharnier
Dit lijkt ook een goed optie, behalve dat ik niet weet hoe verstandig het is om in de zijkant van het multiplex te bevestigen, kunnen jullie hierin adviseren?

Meubelscharnieren
Gezien de deurdikte (12mm) kan ik de standaardscharnieren niet gebruiken. Er zijn wel speciale varianten voor dunne deuren, maar deze zijn behoorlijk prijzig. Ook is de installatie vergeleken met bovenstaande opties een stuk lastiger. Daarbij zal ik waarschijnlijk iets aan het frame moeten knutselen omdat de 44x44mm balken denk ik niet genoeg ruimte hebben om het scharnier op vast te zetten.

Verborgen scharnieren
Een andere optie die ik nog heb overwogen zijn verborgen scharnieren. Maar, vooral omdat het frame al op zijn plek staat en vast zit, lijkt de installatie hiervan me nogal ingewikkeld aangezien ik denk dat de gaten redelijk precies komen om het scharnier goed te laten werken.

Ik hoor graag jullie reacties, bij voorbaat dank voor het meedenken!
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Pianoscharnier lijkt mij de beste oplossing.
Boren in kopse kant multiplex is geen probleem.
Neem 3mm schroeven en voorboren met 2 mm.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Aan de hangzijde een strook van 6 mm triplex erop lijmen. Dan passen standaard meubelscharnieren. Alleen een stukje strook tpv een scharnier kan ook. Deurtjes zijn wel slap!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Ik zou de deuren ook rondom voorzien van een frame. Dit is alles behalve stabiel.
 

Prrr

  • #5
Bedankt voor jullie reacties!

@Frank; als bevestigen in de kopse kant geen probleem is, dan ga ik denk ik inderdaad voor een pianoscharnier; die is goedkoop en makkelijk te plaatsen en heeft als bijkomend voordeel dat ie de deur over de hele hoogte ondersteund en aan het frame vastzet.

@Rola; Dat heb ik ook overwogen ja, de deuren plaatselijk dikker maken. Meubelscharnieren blijven echter een duurdere optie dan een pianoscharnier, ook in standaard uitvoeringen. Ook zie ik eerlijk gezegd een beetje op tegen het installeren en stellen van de deuren. Een pianoscharnier lijkt me makkelijker.

Over de slapheid van de deuren, ik heb deze dikte gekozen voor de hangede deuren, om die zo licht mogelijke te houden. Uit dezelfde platen hout kon ik meteen de andere deuren halen. Wellicht niet ideaal voor scharnierende deuren inderdaad... Het hout is helemaal voorgegrond en ik heb me laten vertellen dat het daardoor nog minimaal werkt/krom trekt (door vocht e.d. dan uiteraard, niet door belasting).Ze zijn wel heel licht (de hoge deuren van 2480x290mm ongeveer 3.5kg), en worden in principe lijkt me weinig belast, ze hebben alleen hun eigen gewicht te dragen en zijn niet breed.
Denken jullie echt dat een frame nodig zal zijn? Ook met een pianoscharnier dat aan 1 zijde al werkt als een soort versteviging?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu