Gelast stalen design binnenkozijn monteren

Duifje

  • #1
Beste allemaal,

Deze winter wil ik 2 binnendeuren op de begane grond vervangen door gelaste stalen kozijnen. Het is 1 dubbele deur, en 1 enkele. Ik wil alles zelf doen, dus tekenen, zagen, lassen, schilderen, én installeren.

Bij dat laatste loop ik vast, omdat ik niet voor ogen heb hoe je nu zo'n stalen kozijn vastzet op de muur. Ik ken het fenomeen spouwlat, maar binnen heb je geen spouw. Als je het kozijn iets ondermaats maakt en vastschroeft op de muur, trek je alles uit het verband. Als je het zweven met een paar mm speling neerzet en met pur of kit vastzet, kan ik me voorstellen dat dit niet sterk genoeg is. Het geheel moet natuurlijk wel een strak eindresultaat hebben.
Het gaat hier dus volledigheidshalve om zwarte, stalen, industriële kozijnen, en niet om de welbekende witte blikken kozijnen die vaak worden toegepast in huizen. Mijn vraag is dus;

Hoe worden stalen binnenkozijnen doorgaans vastgezet?

Bij voorbaat dank voor de tips en suggesties!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Van oudsher heeft een kozijn inmetselankers, en wordt deze dus ingemetseld in de later op te trekken muur.

Dat geldt ook (of juist!) voor slanke stalen kozijnen.

Nastelkozijnen zijn inderdaad een ander fenomeen.
 

Duifje

  • #3
Hoi Walker,

Dank voor je reactie.
In dit geval betreft het een muur die al bestaat, en niet opnieuw opgetrokken wordt. Het zijn twee wanden van cellenbeton. Wat ik me nog kan voorstellen is een een blindklinkmoer plaatsen in de buitenrand van het kozijn, en daar vervolgens een lange bout indraaien die zich vervolgens in een chemisch anker vastzet die in een gat in de muur is geplaatst. Echter, ik kan me niet voorstellen dat dit gebruikelijk is. De stalen kozijnen zijn echt een trend, en het is eerder regel dan uitzondering dat ze achteraf geplaatst worden.

Groeten
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Vraag in dat geval een leverancier/producent hoe deze bevestigd moeten worden. Daar kun je vast wel ideeën uit halen hoe je het zelf moet maken.

Ik zou in ieder geval niet bezuinigen op het aantal verankeringspunten. Een muuromvattend kozijn wordt over de volle lengte ondersteund. Een stalen kozijn heeft alleen de ankerputnen.
 

Duifje

  • #5
Dank voor je reactie. Ik zal mijn zoektocht naar een antwoord buiten het forum voortzetten. Mocht er iemand hier toch nog een antwoord hebben, dan verneem ik dat natuurlijk graag.

Groeten
 

De Bob

  • #6
@Duifje

Ik heb in het verleden stalen kozijnen in delen ingelast in doorgangen.
Een vorm van U profielen met hoge wangen die de muren omsluiten en een plaat verankering op de vloer.
In de wangen van de U doormiddel van gaten door de muur verbonden met rondstaal en gelast.

Hoe zwaar wordt het kozijn, en hoe dik zijn de muren.
Is er een extra bevestiging mogelijk naar boven, i.v.m. de celbeton blokken.

Heeft u een ontwerp tekening.
 

Duifje

  • #7
Hallo Bob,

Dank voor je reactie. Bij mij worden beide deuren als het ware tegen twee vlakke muren geplaatst, dus niet op de kopse kanten. Alsof je ze halverwege een gang plaatst zo te zeggen. De muren hebben voldoende draagkracht, zeker omdat het hier dus geen kopse kant betreft.

Een tekening heb ik nog niet, aangezien ik nog even zit met de bevestiging. Afhankelijk van die laatste vraag kies ik de metalen profielen, maten etc.

Groeten,
 

De Bob

  • #8
Ok.Bedankt voor u reactie
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Je kunt de stalen deuren ook plaatsen middels taatsscharnieren. Dan heb je in het geheel geen kozijn meer nodig, hooguit een of 2 aanslaglijsten. Maar daar komt de deur niet meer aan te hangen, dus dat kan een lichte en slanke uitvoering zijn.
 

Omsels

  • #10
Heb je hier inmiddels al een oplossing voor gevonden? Ik ben namelijk bijna het zelfde van plan.
 

Duifje

  • #11
Hallo,

Ik heb nog geen kozijn gemaakt, maar ik ben er wel achter gekomen dat er tientallen verschillende oplossingen zijn om het glas te monteren. In één voorbeeld zag ik zelfs dat ze het glas centreerden, en die enkel vastzette door aan beide kanten kit aan te brengen. Meestal worden glaslatjes van staal (klein hoeklijn, klein vierkant buis etc) gebruikt. Dat zie je weer óf aan 2 kanten, óf aan 1 kant waarbij de andere kant een onderdeel is van het frameprofiel.

De montage tegen de muur ben ik tegengekomen op een video. Volgens mij nemen ze dagmaat, en trekken ze daar bv 5mm van af. Het kozijn kun je dan makkelijk plaatsen. Tussen het kozijn gebruik je vulplaatjes om de speling op te vangen en het geheel waterpas te stellen. Dan schroef je het vast, en kit je de ontstane kier af. De schroefkoppen blijven denk ik altijd zichtbaar, maar ze zullen wel afgewerkt worden met van die afdichtdopjes. Dit is dénk ik hoe het gaat.

Een voorbeeldvideo van hoe het frame wordt opgebouwd zie je bv hier:

en hier:

Bij die laatste zie je duidelijk dat het profiel een gevormd profiel is met een aanslag voor het glas erin verwerkt, dus niet eentje die zomaar bij de groothandel zit.

Doordat ik tientallen verschillende benaderingen en oplossingen zie, ben ik van mening dat er niet echt valkuilen zijn. Ik zie er in ieder geval minder tegenop om het zelf te gaan maken.
 

Omsels

  • #12
Dank voor je reactie.

Die speciale profielen die kon ik al. Dat zijn zogenoemde HOP-profielen en worden inderdaad veelal gebruikt bij deuren en kozijnen. (volgens mij speciaal voor ontwikkeld).

Het kozijn iets kleiner maken en met vulplaatjes vastzetten en afkitten lijkt mij inderdaad ook de beste manier, bedankt.

Ik ga er zelf ook eens mee aan de slag zodra de rest van de verbouwing het toe laat :roll:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu