(Gas)kachel in de kelder

Turesnuur

  • #1
Ik heb een kelder van 4 * 4 onder het huis, ingang is vanuit de keuken en de kelder zelf zit dan onder het buitenterras. De kelder stamt uit de jaren 70, staat koud in de grond en is niet geïsoleerd.

Het is mijn hobbyruimte en daarvoor ideaal, ik kan net net zoveel lawaai maken als ik wil (metaalbewerking etc.) zonder dat de kinderen wakker worden. Het is er alleen wel stervenskoud. Er hangen 3 radiatoren maar die krijgen de kou niet weg. Ten eerste omdat we de rest van het huis grotendeels met een houtkachel verwarmen (cv staat dus meestal niet aan). Ten tweede lukt het ook met 3 radiatoren niet, de muren zijn en blijven gewoon ijskoud.

Ik had het idee om een kleine gaskachel te plaatsen en deze alleente gebruiken als ik er ben. Kachels zonder rookgasafvoer vallen af vanwege de extra condens (dat is nu al problematisch, er draait al een ontvochtiger). Daarmee dus geen campingkacheltje of petroleumkachel.

Er zit een klein uitbouwtje naar buiten/boven toe, voor licht. Hierin zit ook een gat aan de zijkant voor de wasdroger (die niet meer gebruikt wordt).

Ik heb op marktplaats een klein rond Inalfa gaskacheltje gevonden (uit 1966, 9.9kW) voor een redelijke prijs en wilde dit hiervoor gaan gebruiken. Mijn idee was gas doortrekken en vervolgens voor de rookafvoer met 10cm alupijp 2 meter omhoog en dan haaks naar buiten.

Bij de WS winkel wisten ze me echter te vertellen dat dit niet zou kunnen. De wind zou er in slaan, de kachel zou steeds uit gaan, het was niet veilig. Aansluiten moest op een schoorsteen, geen losse pijp die zo naar buiten ging.

Klopt dit? Of is er toch een manier om deze kachel te gebruiken?

Zo niet - wat zijn betaalbare alternatieven? Een petroleumkachel lijkt ideaal maar met rookgasvoer zijn ze behoorlijk prijzig. Of zijn er andere kacheltjes met rookgasafvoer die wel te gebruiken zijn?

Arthur
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Als er plaats is voor een gevelkachel zou u die kunnen plaatsen, de bovenkant van de kelder moet dan boven het maaiveld liggen.
Een kachel met een gewone afvoer mag u daar niet plaatsen, de reden is hier boven al genoemd.
 

Turesnuur

  • #3
De bovenkant van de kelder zit 30 cm onder het maaiveld.

Maar er is een uitgebouwde 'puist' die 60 cm boven het maaiveld uitsteekt. Hier zitten een paar glasblokken 1 die voor wat licht zorgen en buiten op het terras doet het dienst als bankje.

Dus ik moet hem weer op marktplaats zetten en op zoek naar een gevelkachel? Hier kan ik een pijp van 2 meter op zetten?

Arthur
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Nee, een gevelkachel heeft de aanvoer van verse rond om de pijp van de afvoer, het is a.h.w. twee pijpen ineen, dat kan dus niet met een een pijp er aan of er op.

Hert lijkt me heel verstandig een installateur om advies te vragen, op afstand de mogelijkheden te beoordelen is niet te doen, veiligheid gaat voor alles.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #5
Een gaskachel met een gesloten systeem ,die werkt net als een gevelkachel met een aan en afvoer buis dan kan je wel 2 meter omhoog en dan door de gevel.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #6
Die puist die aan de kelder zit heet een koekoek.
Met een doorvoer van een gevelkachel moet het volgens mij kunnen.
Maar dan moet je zeker een gesloten toestel hebben die de verse lucht van buiten haalt.
Het wil mij niet aan dat er in 1966 gaskacheltjes waren met een gesloten verbranding die de verse lucht via de mantelbuis aanvoerden.
Als dit wel het geval is dan de centerbuis en de buiten mantelbuis vanaf de kachel naar het rooster brengen en zorgen dat er geen opstakels in de weg zitten, en dat de verbrandingsgassen niet te dicht bij een raam of een deur uitkomen.
Want ja die gassen wil je niet door een deur of een raam naar binnen hebben.
 

Turesnuur

  • #7
Een koekoek, juist!

Nee, dat kacheltje uit '66 is dan ook geen gevelkachel maar een 'normale' kachel. Het simpele ronde type dat je te kust en te keur ziet. Met een 100mm rookgasafvoer aan de achterkant.

Die wilde ik dus middels 2 meter alubuis uit de koekoek voeren, maar naar ik nu begrepen heb kan dit niet en moet het een schoorsteen zijn.

De kelder ventileert trouwens vanuit de kruipruimte en tocht aardig door de koekoek.

Arthur
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #8
Wat denkt u zelf, als het met 3 radiatoren niet lukt om het warm te krijgen dat het met een kleine gaskachel wel gaat lukken.

Tweede mag in een kelder geen gastoestel geplaatst worden in verband met explosie gevaar, en dat door die mogelijke explosie het gebouw beschadigd en instort.

Vergroot dan de radiatorcapaciteit en zorg dat de kachel dan wel kan branden voor de kelder radiatoren (tweede thermostaat bv) als dat gewenst is, omdat de woning verwarmd wordt met een houtkachel moet u zeker voldoende capaciteit hebben van de CV ketel hebben om die kelder te kunnen verwarmen.

Vr Gr en succes ermee
 

Turesnuur

  • #9
Cvolieboy schreef:
Wat denkt u zelf, als het met 3 radiatoren niet lukt om het warm te krijgen dat het met een kleine gaskachel wel gaat lukken.
Ja, ik denk op zich dat 9.9 kW voldoende zou moeten zijn om de ruimte zelf aangenaam te krijgen. Ook door het gevoelseffect van stralingswarmte.

Maar goed - als je in een kelder geen gaskachel mag gebruiken dan houdt het op. Overigens heb ik wel eens een CV in een kelder gezien (in de basisschool waar mijn vader vroeger hoofd van de school was).

Arthur
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #10
Met de nadruk op vroeger :mrgreen:

Vroeger mocht alles, tegenwoordig mag er bijna niets meer :o

Helaas zijn na vroeger de adviezen en voorschriften verandert omdat is gebleken dat veiligheid voor alles gaat :wink:

Vr Gr en succes ermee
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #11
Ketels staan er wel vaker opgesteld in kelders , maar die zijn voorzien van mechaniche ventilatie voor luchttoevoer met Bewaking en gasdetectie.

misschien is het verstandig om de muren goed te isoleren :?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Met een elektrisch infrarood kacheltje gericht op de werkplek is het vaak ook heel aangenaam te krijgen.
 

Turesnuur

  • #13
Dat gaat het dan maar worden. Iedereen bedankt voor de info (beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu