Garage verbouwen

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #1
Omdat ik wat meer ruimte nodig heb en geen deel van de tuin in wil leveren had ik bedacht om een kelder onder de garage te maken.
Ik weet een dure oplossing, maar de vrouw wil niet verhuizen en ik wil niet ook in mijn tuin nog eens tussen de muren zitten.

Op zich geen probleem, garage slopen, gat graven, kelder metselen, garage er weer bovenop en klaar.

Maar dan komt het, mijn garage is tegen de schuur van de buren gemetseld, tenminste voor de helft.
De schuur van de buren steeks dus voor de helft voor mijn garage uit en de andere helft staat tegen elkaar aan. (ieder wel met een eigen fundering ed.)

Probleem zal dus worden dat als ik een flink gat ga graven de schuur van de buren wel eens in dat gat kan komen te liggen.
Op zich denk ik dat het wel meevalt want we hebben hier een keiharde grondsoort en het grondwater zit op een meter of 8.
Maar je weet dus nooit.

De aannemer kwam met de mogelijkheid om te gaan injecteren, maar dat is nogal prijzig (kan ik beter een nieuwe schuur voor de buren gaan bouwen)
Zijn er nog andere methoden om te voorkomen dat de boel in elkaar zakt en wat ik evt. zelf uit zou kunnen voeren.

suc6

Gerrit
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Gerrit B schreef:
Ik weet een dure oplossing, maar de vrouw wil niet verhuizen en ik wil niet ook in mijn tuin nog eens tussen de muren zitten.
Scheiden :?:



Is het niet mogelijk dit samen met de buren aan te pakken en ook bij hun een kelder te maken, via de meerwaarde is dat wel terug te verdienen lijkt me.
 

Ralph

  • #3
Je kan een halve meter van de scheiding af blijven met je kelder en de vloer later een halve meter doorstorten. Maar wij hebben het ook wel eens recht naar beneden afgegraven hoor, mits goede droge grond al dan wel of niet door filteren. Maar dat zijn natuurlijk geen situaties wat je dagen zo kan laten liggen en niet tijdens regendagen kan doen.

Wat betreft het metselen van een kelder.......als je zeker weet dat je nooit grondwater krijgt zou je het kunnen doen. Anders gewoon een betonkelder nemen, tenzij je kelder kleiner word dan 6x6 mtr.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
We zitten hier op een bult en bij het slaan van waterbronnen (in de winter)is er op 8m pas water maar niet genoeg om te kunnen pompen pas op 14m zit voldoende water.
Zelf ook ooit een gat gegraven van ruim 4 m diep en ook geen druppel water.
Wel knetterharde grond, je krijgt je schop niet zo de grond in, die moet je trappen.
Probleem is echter dat de kelder tevens de fundering wordt van de garage er boven, dus dan moeten de muren toch wel recht boven elkaar staan lijkt me, immers er komt nog 1,5 verdieping (garage met werkzolder er boven) boven op.
Betonkelder had ik al bekeken, maar een kelder van die afmetingen (5,5 x 9 en een stuk van 6,5 x 4) kan niet over de weg worden vervoerd, vandaar dat deze ter plekke gemaakt moet worden
Maar alleen het injecteren ging al 15.000 euro kosten vandaar dat ik op zoek ben naar een goedkopere methode zonder het risico te lopen dat de schuur van de buren wegzakt.

suc6

Gerrit
 

Ralph

  • #5
Muren hoeven niet boven elkaar hoor, je moet alleen de vloer op de juiste manier bewapenen. Dus hierin zie ik geen problemen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Toch eens op zoek gaan naar een echte kelderspecialist, want volgens de aannemer was dat niet mogelijk en moest alles recht boven elkaar staan of extra gefundeert worden.

Ander vraag moet de kelder van de buitenkant geïsoleerd worden om condens ed. tegen te gaan. of moet dat aan de binnenkant?

Bij een ter plekke gemaakte kelder zeggen ze nl. aan de buitenkant maar bij een prefab kelder zeggen ze juist aan de binnenkant?

suc6

Gerrit
 

Ralph

  • #7
Ja sorry hoor, maar die aannemer kent zijn vak dan niet durf ik te stellen. Wij bouwen wel eens verdiepingsvloeren 2 meter vrijdragend over, waar de volgende etage er vol opkomt. Je moet niet weten hoeveel wapening erin komt maar een halve meter kan makkelijk.

Aan de binnenkant isoleren is niet te prefereren want een kelder (ook een betonkelder) is niet echt waterdicht, maar zoals dat noemen "niet waterdoorlatend". Dat houd in dat de wanden zoveel vocht doorlaten van buiten uit als het binnen kan verdampen. Dat wil je niet achter je isolatie hebben denk ik. Dus van buiten isoleren is idd de meest logische en voorkomende.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
Die aannemer verstaat zij vak redelijk goed.
hij wil immers niet gaan graven direct naast de schuur van de buren.
Het is vrij gebruikelijk dat er een constructeur wordt bijgehaald om de contructieven problemen op te lossen.


Als er geen grondwater probleem is kan je je kelder ook een stuk onder je tuin aanleggen en er weer een 1/2 meter grond overheen aanbrengen.

ik denk dat je dan een stuk verder van de buren af kan blijven.
 

Ralph

  • #9
Dan blijft het verhaal van "muren niet boven elkaar" dus gewoon staan.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Het recht afgraven van grond wordt wel gedaan maar geeft een risico dat de fundering ernaast een deel draagkracht kwijt raakt. Ook lang na aanvullen kan dit nog scheurvorming opleveren bij je buren.

Een mogelijkheid is het laten aanbrengen van een damwand, voordat je ontgraaft. Er zijn diverse damwanden, een diepwand is denk ik voor jou toepassing een aardige optie. Weet niet of dit goedkoper is dan injecteren. Een constructeur kan je er beter bij helpen.

Wellicht is het mogelijk om het principe van de diepwand zelf uit te voeren, dus niet langs heel de garage af te graven, maar bv. eerst een kwart, daar een wand te maken, en dan het volgend kwart.

grtz
Henk
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu