Fundering naast sloot

CMiljoen

  • #1
Beste forummers,

Wij zijn na het zo goed als afronden van onze verbouwing begonnen met het bouwen van onze schuur/garage. Voor de volledigheid geef ik even een situatieschets;

Na verbouw hebben wij nog een achtertuin van 22 meter diep en 8 beter breed. Achter ons erf ligt een klein slootje/greppel die water uit de tuien afvoerd bij hevige regen.

Het huis is gebouwd in 1920 op een leemachtige ondergrond (uitloper hondsrug)

De schuur komt helemaal achter in de tuin over de hele breedte en dan 5,5 á 6 meter diep.

De opbouw van de schuur word als volgt; isolatiepakket van xps, dubbel gewapende betonplaat van ca. 18cm, schoon metselwerk tot ca. 0,5m, houtskelet met zweeds rabat, gordingkap met betonpannen.

Tot zover de beknopte situatieschets. De grond is draagkrachtig genoeg om te werken met een plaat beton. Er komt geen vorstrand aan en ook geen strokenfundering. De vaste grond zit hier maar 30 tot 40 cm onder het maaiveld en daar is alles hier ook gefundeerd (bestaande en nieuwe bouw). Gezien de relatief lichte bouw en de forse betonplaat ben ik niet bang voor zakken of schade bij eventueel opvriezen.

Mijn vraag na dit lange verhaal is hoe ik de 'aansluiting' bij de greppel maak. De plaat komt ongeveer gelijk met de bovenkant van de wal. Is het wijs om daar grond weg te halen en iets van een keermuur te bouwen? Of zal dat niet nodig zijn om dat het gewicht al goed verdeeld word door de plaat en 50% afdraagd op de korte wanden?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Hoe dichtbij de sloot ga je bouwen en wat zijn de hoogtes en schuintes van water en wal?
 

CMiljoen

  • #3
Ik zou het liefst eindigen waar de wal begint aangezien ik verder na het bouwen van de schuur toch niks aan die ruimte heb. De wal loopt met ongeveer 30 graden af tot een diepte van ongeveer 50cm. Water staat er meestal niet in. Het is meer een soort overstort.
Bij forse regen staat er aan onze kant ongeveer 20cm water.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Afgezien van de mogelijke verzakkingen (daar heb ik geen verstand van!) zou ik dat nooit doen. Zeker niet als de tuin zo diep is. Blijf lekker 1 meter van de greppel, dan kun je tenminste nog onderhoud plegen aan de schuur (en greppel)
 

CMiljoen

  • #5
Voordeel is dat achter de greppel nog een brandgang ligt. Er is dus gelukkig altijd een mogelijkheid om erbij te kunnen. De sloot/greppel is voor de helft van ons en moeten we dan ook schoonhouden.

Maar ik zal het wel in overweging nemen om iets van de greppel weg te blijven
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
Ik zou hoe dan ook zorgen dat ik de greppel vanaf eigen terrein kan onderhouden. Je weet nooit wat er aan de andere kant van de grens gaat gebeuren in de toekomst...
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik snap wel dat je zo ver mogelijk naar achteren wilt. Er is echter een risico dat de schuur iets naar achteren gaat zakken.

Geen ervaring met leemgrond, maar wellicht is het beter aan de kant van de schuur de aanlegdiepte onder niveau bodem sloot te leggen.
Of accepteren dat er wat zakking kan optreden. Bij een vorstrand maak je de perimeter een stuk sterker, dan zal de funderingsplaat langer heel blijven bij een plaatselijke zakking.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu