Freesbit vast in bovenfrees

Stax

  • #1
Ik heb een Bosch POF 1400 ACE bovenfrees. Gisteren heb ik een gleuf gefreesd en toen ik daarna het freesbitje wilde verwijderen zat hij muurvast in de spanner. Ik kon de spannerkop wel een aantal slagen los draaien tot hij tegen het freesje loopt, maar dan nog is er geen beweging in te krijgen.

Iemand enig idee wat ik kan doen?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Dat heb ik ook regelmatig met mijn Elu bovenfrees.
Wat ik doe is gewoon door blijven draaien en dan drukt de moer vanzelf de frees los en heb je geluk dan schiet ook de spanbus los.
Heb je pech dat deze vast blijft zitten dan zien dat je de frees er uit kunt trekken (zonder deze te beschadigen) en met de extra ruimte die je dan krijgt de spanbus los zien te krijgen.
Op zich vind ik dit altijd een dilemma, want het probleem is op te lossen met wat kopervet aan de buitenkant van je spanbus maar wordt dit warm dan loop je het risico dat het vet zich verder verspreid en er juist voor zorgt dat je frees niet goed vast komt te zitten.
Dus dan los je het ene probleem op maar ontstaat er weer een ander probleem.

suc6

Gerrit
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Als je de klemmoer helemaal los kunt draaien, zou je met een schroevendraaier de spantang een tikje omhoog kunnen geven.
Oorzaak is zeer waarschijnlijk dat de frees maximaal is ingestoken in de as, deze altijd iets omhoog trekken voordat je de moer aandraait.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Waarschijnlijk inderdaad te ver er in gezet. Op de betere frezen staat een aanduiding hoe diep de frees erin moet.

Frezen losdraaien gaat vaak in twee keer. De spanmoer lijkt na een slag losdraaien los te zitten, maar hij moet nog verder los gedraaid worden om de frees te lossen.

Mochten de tips niet lukken, plaats dan even een foto.
 

Stax

  • #5
Dankjewel allemaal, ik denk inderdaad dat ik de frees er helemaal tot het einde in heb gestoken. Dat krijg je ervan als je zo'n apparaat wat nog best wel complex is maar 1 x per jaar gebruikt....

Ik kan de spanmoer ongeveer 5 volle rotaties losdraaien (van de 20 of zo) en dan komt hij tegen de frees aan. Ik ga eens voorzichtig proberen de spanmoer door te draaien.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Met 5 a 6 slagen zou je frees al wel los moeten komen.
Normaal als ik 2 a 3 keer ronddraai krijg je het 2e deel dat je wat extra kracht moet zetten om de spanbus los te krijgen waarna je de frees al uit kunt nemen.

suc6

Gerrit
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Een stukje zacht rubber in de schacht drukken en de frees niet doordrukken voorkomt dat de frees te ver in de schacht gedrukt wordt.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Kijken hoe lang je spanbus is en een streepje op je Frees zetten want dieper plaatsen heeft toch geen zin.
Maar dat stuk rubber plaatsen daar had ik nog niet aan gedacht.
Het komt nl. wel eens voor dat als je frees niet meer al te scherp is dat de frees steeds dieper weg zakt hoe strak je hem ook aandraait.

suc6

Gerrit
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
Ter info: bij festool zit er zo'n rubber dopje standaard in de as, maar dan kunnen de freesjes nog steeds goed vast zitten als je de freesjes niet iets eruit trekt voor het vastdraaien.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Klopt maar die dingen zijn vrij hard.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #11
IJkenhout schreef:
Frezen losdraaien gaat vaak in twee keer. De spanmoer lijkt na een slag losdraaien los te zitten, maar hij moet nog verder los gedraaid worden om de frees te lossen.
Ik heb exact dezelfde freesmachine als de topicstarter en ik kan je opmerking onderschrijven. De moet lijkt na 2 slagen los te zitten, maar als je hem verder losdraait merk je dat hij door nog een “klemfase
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Als een frees niet meer blijft zitten in de schacht ondanks stevig aandraaien kan je hem beter weggooien. Dat is namelijk levensgevaarlijk. Hij kan er (door een bepaalde freeshandeling) ook uit komen zetten.

Als je niet meer weet hoe ver de frees in de machine moet omdat je hem zo weinig gebruikt kan je beter de handleiding eerst weer even lezen. Want misschien zijn er dan ook nog andere (veiligheids)zaken die je bent vergeten. Dit soort machines is niet echt mee te spotten.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
De frees bleef juist vast zitten. :wink:
 

Stax

  • #14
Dank allemaal voor de reacties! De tip van het stukje rubber in de schacht is super! Eerst maar eens kijken of ik het freesje eruit ga krijgen (frees staat op de kluslocatie en daar ben ik pas dinsdag weer).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu