Extra stopkraan naast watermeter

Aristonos

  • #1
Vandaag een nieuwe watermeter gehad.Ik vroeg om ook een nieuwe kraan links "voor" de meter.Maar die was nog goed.Want dat is van het waterbedrijf. Dus die zijn niet gul met nieuwe kranen.Mij werd geadviseerd oom ook een stopkraan "na" de meter te zetten.Daar zit nu alleen nog een aftapkraantje.dat aftappuntje komt dan in de kraan. Ik heb zo,n kraan gehaald.Hij is 15x15 mm.De leiding "na" de meter is 15 mm ,dus dat is goed.Maar wat is het verloop vanaf de watermeter ? Hoe kan ik dat mooi dicht aansluiten.Of zijn er soms kranen die aan beide kanten een andere maat hebben ?

 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
U kunt daar een 3/4" wartel x 15 mm op aansluiten, een stukje pijp in de 15 mm solderen, een kogelkraan met knelkoppelingen en aftapper aansluiten op de leiding na de meter.
Wees voorzichtig met het doorzagen van de bestaande pijp om te voorkomen dat u iets kapot maakt, het zijn oude solderingen.
Meet alles goed uit voor u gaat zagen.
 

Aristonos

  • #3
Het enige wat er daar gesoldeerd is zou ik dus met een pijpsnijder er af halen.Dat is dat T stuk op de 15 mm leiding de woning in,onderop de aftapper en naar links de meter in. Dat zou dus komen te vervallen en daar zou de extra kogelkraan komen. Maar als jij zegt,lekker zo laten dan laat ik het zo.
Mij is onduidelijk wat nu vanaf het T stuk de meter in gaat. Dus het T stuk is naar links de wartel in,en naar rechts over de 15 mm leiding heen.En onderop fungeert het als aftapper.
Zou jij het lekker allemaal zo laten ? Is een tweede kraan echt nodig ? Wat vind jij ?
 

Aristonos

  • #4
Kijk dit is de hele situatie.Met een bocht omhoog.Naar onder een 12 mm naar de tuinkraan.En de dikke pijp omhoog gaat naar de 1e verdieping.De tyleen gaat via de kruipruimte via een nis weer naar zolder voor de wasmachine kraan.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
U kunt het ook gewoon laten zitten.

Ik weet niet of u een afsluiter in de leiding naar buiten hebt zitten anders zou ik daar mijn aandacht aan besteden.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
De extra stopkraan, hoeft niet op de plek te zitten, waar nu het aftap kraantje zit.

Als je die stopkraan er toch tussen wilt zetten, dan kan dat ook aan de bovenkant van de lus.

 

Aristonos

  • #7
Jan, Jij bedoeld denk ik die koperen S bocht de vloer in. Ja, die gaat via de kruipruimte naar de achtertuin. Voor zover ik weet is dat vorstvrij tot in de muur. Dus dat kan niet bevriezen.Dat werkt ook gewoon in de winter. Daar zou inderdaad eventueel ook een stop/tussenkraantje kunnen. Maar dat lijkt me een priegelwerk.Kan die leiding toch nooit aftappen.Dan zou ik de stop/aftapkraan in de kruipruimte moeten maken op het laagste punt omdat de kraan in de tuin ook op circa 60 cm hangt.
 

Aristonos

  • #8
Peter,ja dat kan .Daar dacht ik niet aan.De aarde klem kan zelf nog ergens anders gezet worden. Voor dat laatste stukje blijft dan de onderste stopkraan zitten. Maar het betekent wel één extra koppeling. Bovenop zit de leiding niet in de steunbeugels.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #9
Op de leiding naar de buitenkraan, moet een stopkraan met controleerbare keerklep EA zijn aangebracht binnen 10 cm van de hoofd leiding waarop deze is aangesloten.

Heeft niet met aftappen te maken maar met de veiligheid van de installatie.

Zo te zien kan dat gemakkelijk, ruimte genoeg.

Maar waar gaat de Tyleen leiding naar toe (de zwarte met streep)

Anders moet die ook mogelijk voorzien worden an een stopkraan met EA keerklep?

Vr Gr
 

Aristonos

  • #10
Die tylernleiding gaat via de kruipruimte en dan langs de standpijp naar zolder voor de wasmachine kraan.Moet dan op elke aftakking een stopkraan ?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #11
Nee, voor de wasmachine niet, we gaan er vanuit dat die met grote regelmaat gebruikt wordt.

Vr Gr
 

Aristonos

  • #12
Die tyleen wil ik toch naar onder de vloer hebben en dat met een tyleen/koper loppeling verbinden.Bij de hoofdkraan wil ik toch een tussen kraan naar die tyleen die naar zolder gaat.Maar kan ik die koppeling die nu bovenop zit losmaken en dan de knelringen en wartles weer gebruiken op de nieuwe T koppelng volledig voor koper ? Ik begrijp dat nieuw beter is,maar ik weet ook dat je die ringen verdomd rot los krijgt en dat de leiding dan ook beschadigd is.In het kort krijg ik dat goed waterdicht ? Ik heb alles al voorbereid.Pijp gebogen,gat in de vloer en kogelkraan er tussen.Zie foto. Heb ik boven alles goed dan onder het luik even die tyleen op koper aansluiten.
 

Aristonos

  • #13
T stuk vervangt dus die tyleen koppeling die nu bovenop zit.Die andere komt onder de vloer waar het als tyleen dan verder gaat. Ik hoop dat ik de oude ringen kan gebruiken.Dan hoef ik alleen het T stukje te vervangen.Heb daar geen ervaring mee.Wel of niet de oude ringen blijven. Je krijgt ze natuurlijk niet los omdat ze ingekerft zitten in de leiding.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #14
Je kan dezelfde ringen gebruiken.
 

Aristonos

  • #15
Bedankt Frank.Ik las ook toevallig jouw oude topic hierover.Ik ga er voor. Ik laat het resultaat nog weten hier.
 

Aristonos

  • #16
Zo is het geworden. En onder de vloer in de kruipruimte van koper naar tyleen met zo'n speciale koppeling.Alles is waterdicht.En veiligheidshalve kan de wasmachine kraan op zolder nu beneden afgesloten worden als ie niet in gebruik is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu