Extra stopcontacten

Reika

  • #1
Hoi allen,

Als nieuwkomer op het forum gelijk een prangende vraag m.b.t. een van mijn klussen. Omdat ik graag zelf klus, maar het graag goed en veilig doe, is advies vragen via deze weg zeker een uitkomst!

Wonend in een huurhuis met weinig stopcontacten, wilde ik toch graag twee verlengsnoeren en speakerkabels een beetje weggewerkt hebben i.p.v. over de gehele lengde op de vloer laten liggen. Hierbij had ik het idee net boven de plinten kunststof kabelgootjes (10x20 mm) te lijmen en de kabels daarin te doen.

Eenmaal goten gelijmd (twee sets iets boven elkaar) en de kabels erin verwerkt (per goot een verlengkabel van circa 8 m lang 3 x 1,5 mm2 plus een speakerkabel) vraag ik me nu af of ik me zorgen moet maken m.b.t. eventuele warmte van de kabel? De verlengkabel kan volgens de verpakking 2500 watt verdragen, echter vraag ik dit niet van de kabel. Ik ben van plan een versterker (700 w) subwoofer (500 w), computer en ledlampje (sfeerlicht, dus verwaarloosbaar) verdeeld over de twee verlengsnoeren aan te sluiten. N.b. Beide verlengsnoeren lopen richting een ander stopcontact!

Concreet, moet ik me zorgen maken over eventuele warmte van een kabel (ca. 8 meter lang 3 x 1,5 mm2) die hij niet kwijt kan als hij samen met een speakerkabeltje in een kunststof goot (10x20 mm) zit als hij met ca. 1000 w belast wordt?

Alvast bedankt voor de adviezen!
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Verlengsnoeren voor vaste bedrading gebruiken, is geen fraaie oplossing. Maar je mag in een huurhuis natuurlijk niet zomaar hakken en breken.

Over de warmte zou ik me geen zorgen maken. Alleen krijg je misschien problemen met het geluid, als je de speakerkabel op deze lengte parallel aan een elektraleiding laat lopen.
 

Reika

  • #3
Bedankt voor de adviezen, ga er nog eens goed naar kijken!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu