Extra pomp plaatsen vloerverwarming?

Bartvanz

  • #1
Hoi,

Situatie als volgt:
Remeha cv ketel ace 40/ etwist thermostaat
Boven en beneden verdieping beide vloerverwarming. Oppervlakte per verdieping is 100m2.
Beide verdiepingen een verdeler zonder pomp en thermostaat met 7 groepen.

Ondanks dat de thermostaat aangeeft dat het 20 of 21 graden is voelt het niet behaaglijk aan. De vloer straalt ook niet een warmte af. Door het ontbreken van de pomp bij de verdelers heb ik gevoel dat het warme water niet goed wordt verdeelt. Naar mijn mening trekt de pomp van ketel het niet om 2 verdiepingen te verwarmen.

Kan ik extra pomp voor de verdelers plaatsen?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Ten eerste is een 7 groepen verdeler voor 100 M2 veel te klein: de buizen liggen dan te ver uit elkaar en het duurt aanzienlijk langer dat de ruimte tussen die buizen ook goed verwarmd wordt. (je energierekening zal wel lekker hoog oplopen)
Hoe is de vloerverwarming gelegd: dieper in de dekvloer op draadstaalnetten, ingefreesd of als droogbouw vloerverwarming?
Een hoe is er geïsoleerd?

Water niet goed wordt verdeeld? Dat kan je toch meten !!
Ik neem aan dat er thermometers op de verdeler zitten en dat deze is voorzien van flowmeters (anders is het wel heel erg klungelig aangelegd........sorry hoor!)

De vloerverwarming is hoogstwaarschijnlijk gelegd als bijverwarming: buizen op ca 15 cm afstand of veel te lange groepen gebruikt.
Hiervan kan je niet verwachten, dat de situatie erg veel zal verbeteren.
Wat is de aanvoertemperatuur van de verdelers en wat ligt er over de vloerverwarming als vloerafwerking?

En waarom is er bezuinigd op een verdeler met pomp?
Ik maak dat vaker mee: men wil dan geen pomp, maar komt er later wel achter dat het niet goed werkt en dan wordt een pomp bij geplaatst. Laat het waar ook weer niet te snel door de vloer circuleren, want het moet wel de gelegenheid krijgen om de warmte af te geven aan de omgeving.

Het is ook een misvatting, dat een vloer met vloerverwarming altijd warm moet aanvoelen: een vloertemperatuur (aan de oppervlakte) van ca 23 graden is genoeg om de ruimte goed te verwarmen (als deze goed is geïsoleerd)
 

Marcn88

  • #3
Controleer de parameter voorde minimale pompsnelheid is, het zal mij niet verbazen dat deze op 20 % staat deze dan omhoog bijstellen naar een 75%
 

Bernhard

  • #4
Pompcapaciteit verhogen. Eventueel 1 extra pomp plaatsen in toevoerleiding naar de verdelers. Geen extra pomp plaatsen in de verdelers!
Indien de bestaande pomp in de ketel op een lage stand is ingesteld of te klein is zal dat worden gecompenseerd met een hoge CV-watertemperatuur. Meet de aanvoer- en de retourtemperatuur direct na de ketel. Het verschil in temperatuur mag maximaal 10grd zijn.
 

Klipper23

  • #5
Als de thermostaat 20 a 21 graden aangeeft en je het nog steeds te koud vindt, dan moet je als eerste de thermostaat hoger instellen.

Als je deze op zeg 24 graden zet, wordt de ruimtetemperatuur dan ook 24 graden, of blijft deze “hangen
 

Klipper23

  • #6
Bernhard schreef:
Pompcapaciteit verhogen. Eventueel 1 extra pomp plaatsen in toevoerleiding naar de verdelers. Geen extra pomp plaatsen in de verdelers!
.
Nooit een pomp in dezelfde lijn zetten met een bestaande pomp, dat is echt beunhazen gedrag, dat kan alleen als je eerst een open verdeler toepast.
In de bestaandeverdelers kan het ook niet, of ts moet het Systeem om zeep willen helpen.

Pomp in pomp geeft meer klachten, waaronder geluidsklachten.
 

Bernhard

  • #7
Bij een systeem met alleen vloerverwarming is het beter om geen pomp in de verdeler/vloerset te monteren. Bij zo'n systeem is beter om het CV-water van de ketel niet te mengen met het water uit vloerslangen. Dat zorgt voor een hoger rendement van de ketel, lage CV-watewrtemperatuur.
Een hoge watersnelheid in de vloerslangen is een must!
Bij een hoge watersnelheid is de warmteafgifte hoger dan bij een lage snelheid.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu